MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Δημήτρης Λιγνάδης: Η Επίδαυρος δεν είναι μόνο ένα γεωγραφικό τοπίο. Είναι ένα ψυχικό τοπίο.

“Αυτά που λέει ο Θουκυδίδης είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχει γραφτεί για το ελληνικό αφήγημα” δηλώνει ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο γνωστός ηθοποιός συμμετέχει στην παράσταση “Το μανιφέστο του πολέμου (Μέρος Α’)” σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη, που βασίζεται στην ιστορία του Θουκυδίδη.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η παράσταση ανεβαίνει στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου 25-26 Ιουλίου στις 21:30. Για τον Δημήτρη Λιγνάδη έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι θα παίξει σε μια παράσταση της Επιδαύρου. “Η Επίδαυρος δεν είναι μόνο ένα γεωγραφικό τοπίο. Είναι ένα ψυχικό τοπίο”.

Η φετινή παράσταση, με κύριο ερμηνευτή τον Δημήτρη Λιγνάδη, πραγματεύεται τα γεγονότα με άξονα την Αθηναϊκή Δημοκρατία και επίκεντρο τη μορφή του Περικλή και με αποκορύφωμα τον Επιτάφιο, τον οποίο εκφώνησε ο μεγάλος πολιτικός σε μια Αθήνα που μαστιζόταν από τον λοιμό και τις ταραχές.

Μπορεί ένα κείμενο ιστορικό να μεταφερθεί στο θέατρο; Αυτό είναι το πνεύμα της εποχής μας,“μιας εποχής που αποθεατροποιούνται τα θεατρικά κείμενα και θεατροποιούνται τα μη θεατρικά”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λιγνάδης. 

Το εμβληματικό κείμενο του Θουκυδίδη μεταφέρεται στο θέατρο από τη Ρούλα Πατεράκη ως ένα έργο εν εξελίξει – εγχείρημα τολμηρό. Η ίδια η σκηνοθέτης δεν τρομάζει από το ρίσκο. “Εγώ έκανα κάτι που μου άρεσε. Καλό είναι, κακό είναι, δε με νοιάζει” δηλώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Η Πατεράκη ήθελε πολλά χρόνια να δημιουργήσει μια παράσταση με θέμα τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Το δημιούργημά της, το οποίο θα παρουσιάσει στην μικρή Επίδαυρο, το χαρακτηρίζει ως ένα θλιμμένο και χαλαρό στη σύνδεσή του θεατρικό δρώμενο. 

Η παράσταση που θα ανέβει στην Επίδαυρο είναι μόνο το πρώτο μέρος. Περιλαμβάνει κομβικά γεγονότα, όπως η έκρηξη του πολέμου το 431 π.Χ., το θάνατο του Περικλή από το λιμό, τα Κερκυραϊκά, την παράδοση της Ποτίδαιας, καλύπτοντας τη χρονική περίοδο μέχρι το 427 π.Χ. Όμως, ο Πελοποννησιακός πόλεμος τελειώνει το 404 π.Χ., ενώ η εξιστόρηση του Θουκυδίδη σταματάει στο 411 π.Χ. Έτσι, υπάρχει πολύ ακόμα υλικό για άλλες δύο παραστάσεις, όπως μας προϊδεάζει η Ρούλα Πατεράκη.

Εκτός από το Δημήτρη Λιγνάδη παίζουν  ακόμα η Ελένη Ερήμου, Διώνη Κουρτάκη, Αναστασία Σοφιανίδου, Δώρα Στυλιανέση, Γιώργος Γιαννακάκος και άλλοι ηθοποιοί. Η σκηνοθέτης από πεποίθηση δεν φαίνεται να επιθυμεί τη συνεργασία με πολύ διάσημους ηθοποιούς. “Βαριέμαι τους διάσημους” δηλώνει χαρακτηριστικά. 

Τη μετάφραση στο έργο του Θουκυδίδη έχει πραγματοποιήσει ο Γιάννης Λιγνάδης, τα σκηνικά είναι της  Μάρως Μιχαλακάκου και η μουσική του Βασίλη Μαντζούκη και οι φωτισμοί του Ζαφείρη Επαμεινώντα.

Γιώργος Σμυρνής

Info: Η παράσταση ανεβαίνει 25-26 Ιουλίου στo Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου στις 21:30. 

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b