MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Διασκέδαση με τσιγάρο ή χωρίς; Τι λένε καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και ειδικοί

Ένας μουσικός, ένας επιχειρηματίας και μια λουλουδού μπαίνουν σ’ ένα μπαρ… Θα μπορούσε να είναι από ανέκδοτο, όμως το σκηνικό αναφέρεται στο γκάλοπ που κάναμε για την απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους διασκέδασης. Μπορεί ο σχετικός νόμος να έχει καταντήσει “ανέκδοτο” και να μην εφαρμόζεται, όμως η γνώμη καλλιτεχνών, επιχειρηματιών, εργαζομένων και γενικά όσων κινούνται στον χώρο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Οι απόψεις τους αναδεικνύουν όψεις του θέματος που μπορεί να μην είχαμε σκεφτεί, και που είναι πολύ χρήσιμες στον ευρύτερο διάλογο επ’ ευκαιρία και της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου).Παρακάτω λοιπόν μεταξύ άλλων θα διαβάσετε μια ριζοσπαστική πρόταση να απαγορευθεί πλήρως η πώληση τσιγάρων, θα μάθετε τι συμβαίνει στο εξωτερικό στο ίδιο θέμα, θα ακούσετε μέσω βίντεο τον Γιάννη Πλούταρχο να εκθέτει την άποψή του.Επιμέλεια: Αργυρώ Σταυρίδη

Monopoli Team

Opera Chaotique, μουσικοί: “Δύσκολο να τραγουδάς με καπνό. Όμως ένας καλός εξαερισμός ίσως αρκεί”.

oc

Έχω παραστεί στα μοναδικά σόου των “αλχημιστών του σουρεάλ καμπαρέ” (όπως αυτοχαρακτηρίζονται στο facebook), τόσο σε χώρο όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, όσο και σε μαγαζί-“τεκέ”. Θέλαμε πολύ να μάθουμε την άποψη των Opera Chaotique, επειδή ένα εκ των δύο βασικών μελών τους, ο Tenorman, αλλά και καλλιτέχνες που εμφανίζονται μαζί τους, είναι λυρικοί τραγουδιστές και πρέπει να προστατεύουν τη φωνή τους από τον καπνό. Ο “Tenorman” Γιώργος Τζιουβάρας δεν καπνίζει, ενώ ο “Voodoo Drummer” Χρήστος Κουτσογιάννης έχει ένα χρόνο που το έκοψε μετά από 25+ χρόνια που ήταν καπνιστής:

Για τη φωνή ειδικά δεν είναι και το καλύτερο να εισπνέεις καπνό την ώρα που τραγουδάς, αλλά γενικά στους χώρους όπου εμφανιζόμαστε στη χώρα (γιατί στο εξωτερικό απαγορεύεται) έχουν γενικά καλούς εξαερισμούς. Επίσης είναι και η μυρωδιά η οποία κάνει τα ρούχα να μυρίζουν. Δεν πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά ο νόμος κατά του καπνίσματος. Είναι προτιμότερο να υπάρχει και η επιλογή του αντίθετου. Ίσως αν απλά εφαρμόζονται οι νόμοι να αρκεί, όπως το να υπάρχει υποχρεωτικά καλός εξαερισμός στα μαγαζιά ή δωμάτια ξεχωριστά για τους καπνιστές. Από την άλλη όμως, δεν πιστεύουμε και ότι σε μια ενδεχόμενη αυστηρή εφαρμογή του νόμου, οι Έλληνες θα σταματήσουν να βγαίνουν. Θα προσαρμοστούν σιγά σιγά. Έτσι δεν θα πληγούν ούτε οι επιχειρηματίες ούτε η οικονομία της χώρας. Άλλωστε δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, μπορούν να καπνίσουν εύκολα και έξω όσοι δεν αντέχουν”.
                                                                          ***
Χρήστος Χουσέας, ιδιοκτήτης του bar 42: “Θέλω να υπάρχουν επιλογές. Παρόλ’ αυτά θα έπαιρνα μέρος σε μια καμπάνια γενικής απαγόρευσης του καπνίσματος”
              42bar
Τo δημοφιλές cocktail bar στο “κρυφό” στενάκι της Κολοκοτρώνη, δεν επιτρέπει το κάπνισμα στον εσωτερικό του χώρο, και αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα επιτυχίας μαγαζιού που ακολουθεί αυστηρά και οικειοθελώς την συγκεκριμένη “γραμμή”. Πάντως ο ιδιοκτήτης του, Χρήστος Χουσέας, καπνίζει ένα με δύο πακέτα την ημέρα (εκτός μαγαζιού, βέβαια):

Υπάρχουν χώροι εστίασης στους οποίους θα προτιμούσα να μην υπάρχει καπνός, άλλοι στους οποίους με ενοχλεί πραγματικά πολύ, και άλλοι όπου όχι μόνο δεν με ενοχλεί, αλλά τον θεωρώ αναπόσπαστο (κι ας ακούγεται λίγο βαριά η λέξη) κομμάτι του χώρου, της διάθεσης (και κάποιες φορές και της ώρας που επισκέπτεται κάποιος τα συγκεκριμένα μέρη). Πιστεύω γενικότερα ότι η ποικιλία επιλογών είναι από τα πράγματα που κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη. Θα ήθελα να υπάρχουν επιλογές για όλους, θα ήθελα όμως οι επιχειρηματίες που επιλέγουν να επιτρέπεται το κάπνισμα, να ελέγχονται ότι έχουν εξαερισμό κατάλληλο και καλοσυντηρημένο έτσι ώστε ούτε οι καλεσμένοι ούτε το προσωπικό το οποίο βρίσκεται εκεί 8 τουλάχιστον ώρες να θέτουν σε (έξτρα) κίνδυνο την υγεία τους.

Πιστεύω ότι αν εφαρμοστεί αυστηρά ο νόμος, κάποιες κατηγορίες χώρων εστίασης θα πληγούν περισσότερο από κάποιες άλλες, αν και έχω αμφιβολίες για το αν ο νόμος δύναται να εφαρμοστεί καθολικά και σε βάθος χρόνου, δεδομένων των ιδιοτροπιών -για να το πω ευγενικά- που έχουμε ως λαός και ως νοοτροπία. Δεν θεωρώ ότι θα σταματήσουν οι Έλληνες να βγαίνουν. Το πιθανότερο είναι ότι θα δημιουργηθεί μια καινούργια κατηγορία χώρων ή τρόπων διασκέδασης που θα επιτρέπει στους καπνιστές και σε όσους άλλους επιλέξουν να πηγαίνουν εκεί, να συνδυάζουν ποτό ή και φαγητό ή και μουσική με τη συνήθειά τους ή τον εθισμό τους, αναλόγως την οπτική του καθενός.

Θα έπαιρνα μέρος σε μια εκστρατεία για τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος (σημ.: απάντηση σε σχετική ερώτησή μας). Να μην πωλούνται πλέον καθόλου τσιγάρα. Ή να μην πωλούνται σε όσους έχουν γεννηθεί από μια χρονολογία και μετά, όπως ψηφίστηκε πρόσφατα στην Αυστραλία, αν δεν κάνω λάθος. Η επόμενη γενιά να μην έχει καπνιστές και τέτοια διλήμματα”.
(Τη φωτογραφία από το bar 42 έχει τραβήξει ο Αργύρης Δρόλαπας. Ο εικονιζόμενος είναι μπάρμαν του μαγαζιού)

                                                                       ***
Γιώργος Ηγουμενάκης, 35 ετών, Ιδιωτικός Υπάλληλος
Υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του nosmoke.gr και του Ψυχαγωγία Χωρίς Καπνό: 
“Δεν δέχομαι να είμαι παθητικός καπνιστής. Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά”

         cigarette

Ο Γιώργος δεν καπνίζει και δραστηριοποιείται έντονα στο θέμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μη καπνιστών και της προστασίας της δημόσιας υγείας από το κάπνισμα:

Με ενοχλεί παρά πολύ το κάπνισμα στους χώρους διασκέδασης. Δεν δέχομαι να είμαι παθητικός καπνιστής. Αλλά ούτε και μου αρέσει να μυρίζουν τα ρούχα μου ΚΑΘΕ φορά που βγαίνω να φάω ή να πιω ένα ποτό.
Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά σε όλους τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς παραθυράκια και εξαιρέσεις. Όπως το έχουν εφαρμόσει πλήθος άλλων χωρών του εξωτερικού με επιτυχία. Δεν θα σταματήσουν να βγαίνουν οι καπνιστές σε μια τέτοια περίπτωση. Ίσως λίγο στην αρχή, αλλά μετά θα καταλάβουν την αλλαγή κουλτούρας όλου του κόσμου και θα επιστρέψουν στους χώρους διασκέδασης και θα καπνίζουν εκτός του κλειστού χώρου.
Αν υπάρχει η πιθανότητα να μειωθεί έστω για λίγο καιρό ο τζίρος των επιχειρηματιών, θα αυξηθεί πολύ περισσότερο από αυτούς που έχουν σταματήσει να βγαίνουν λόγω καπνού, και οι οποίοι θα επιστρέψουν σε αυτά τα μέρη. Εξάλλου το μέσο διαθέσιμο εισόδημα ενός οικογενειάρχη με παιδιά και μη καπνιστή, είναι σίγουρα μεγαλύτερο από αυτό ενός μέσου εργένη καπνιστή…”
 
                                                               ***
Μαργαρίτα, 35 ετών, μητέρα, πρώην εργαζόμενη σε νυχτερινό κέντρο: “Με την εφαρμογή του νόμου, οι καπνιστές θα έρθουν στη θέση των μη καπνιστών”

              smokeinyourface
Η Μαργαρίτα δεν καπνίζει. Στα φοιτητικά της χρόνια δούλευε για περίπου 4 χρόνια σε νυχτερινό κέντρο, ως flower girl – κοινώς, πουλούσε στους θαμώνες πανεράκια με γαρύφαλλα. Έχει φάει καπνό “με το τσουβάλι”, και ως εργαζόμενη και ως πελάτισσα:

Είναι πολύ ενοχλητικό να βγαίνω έξω για διασκέδαση και αντί να χαλαρώνω και να απολαμβάνω την έξοδό μου να ανέχομαι τον καπνό του άλλου στα μούτρα μου χωρίς να έχω άλλη επιλογή. Θεωρώ ότι θα πρέπει να επιλέγουν οι ιδιοκτήτες αν θα επιτρέπεται το κάπνισμα στα μαγαζιά τους, καθώς έχουν και οι καπνιστές κάποια δικαιώματα. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να ενημερώνονται οι πελάτες πριν την είσοδό τους στο κατάστημα, π.χ. με μια ανακοίνωση στην είσοδο.

Δεν είμαι υπέρ της καθολικής εφαρμογής του νόμου, όχι όμως επειδή πιστεύω οτι κάτι τέτοιο θα πλήξει την οικονομία της χώρας. Απλά θεωρώ ότι έτσι θα βρεθούν οι καπνιστές στην ίδια θέση που βρίσκονται οι μη καπνιστές, δηλαδή δεν θα μπορούν να απολαύσουν την έξοδό τους. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι του αρέσει. Άρκει αυτό να μην ενοχλεί τους γύρω του και να μην έρχεται σε σύγκρουση με τα δικαιώματα των άλλων…”
 
                                                                      ***

Εριφύλη Καραβά, πνευμονολόγος (Χελμού 40, Χαλάνδρι, 2106832462): “Ο εξαερισμός δεν είναι λύση, οι επιπτώσεις στην υγεία είναι ίδιες ακόμα και με λίγο καπνό”

               casablanca

Η Εριφύλη δεν καπνίζει, και μας δίνει μια απάντηση στο σύνηθες προτεινόμενο μέτρο περί εξαερισμού και διαχωρισμού καπνιστών και μη καπνιστών: 

Με τον διαχωρισμό καπνιστών-μη καπνιστών στον ίδιο χώρο, τα συστήματα εξαερισμού ή τα ανοιχτά παράθυρα, το πρόβλημα δεν λύνεται. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον καπνό του περιβάλλοντος. Νομίζω ότι είναι θέμα δημόσιας υγείας και θα πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά ο νόμος, τόσο για την προστασία των δικαιωμάτων των μη καπνιστών πελατών, όσο και των εργαζομένων στους χώρους αυτούς. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, εργαζομένων που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα (φτάνει στο 60%), με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών και αναπνευστικών παθήσεων. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την παρουσία νέων και παιδιών στους χώρους αυτούς, που πέραν των επιπτώσεων στην υγεία, προσλαμβάνουν το κάπνισμα ως κοινή συμπεριφορά των ενηλίκων αυξάνοντας τις πιθανότητες να την υιοθετήσουν.

Από πρόσφατες έρευνες προκύπτει ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων είναι υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους εργασίας και διασκέδασης. Μάλιστα σε αυτούς περιλαμβάνεται και η πλειονότητα των ίδιων των καπνιστών που ερωτήθηκαν. Είναι ενδιαφέρον ότι στις χώρες όπου έχει ήδη εφαρμοστεί ο νόμος, όλο και περισσότεροι πολίτες υποστηρίζουν τέτοιου είδους πολιτικές κατά του καπνίσματος.

Οι επαγγελματίες υγείας έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό. Το κάπνισμα είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνος παράγοντας, που ευθύνεται για θανάτους και ασθένειες. Τέτοιου είδους προσπάθειες βοηθούν πολλούς καπνιστές να διακόψουν και αποτρέπουν τους νέους να αρχίσουν το κάπνισμα. Μακροπρόθεσμα υπάρχουν ευεργετικά αποτελέσματα και στις δαπάνες του κράτους στον τομέα υγείας των πολιτών“.

BINTEO: Δείτε παρακάτω την μίνι συνέντευξη του Γιάννη Πλούταρχου στο nosmoke.gr

 

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b