MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σωτήρης Χατζάκης: Είναι λάθος το Εθνικό Θέατρο να λειτουργεί σαν ΔΕΚΟ

Να σταματήσει να λειτουργεί το Εθνικό Θέατρο υπό το καθεστώς λειτουργίας που διέπει τις ΔΕΚΟ, ζήτησε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Σωτήρης Χατζάκης. “Το καθεστώς ΔΕΚΟ αντιστρατεύεται τους αναπτυξιακούς στόχους των Κρατικών Θεάτρων και του Εθνικού” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζάκης.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Σε συνέντευξη τύπου στο Εθνικό Θέατρο πραγματοποιήθηκε απολογισμός για την περίοδο από 1 Σεπτεμβρίου του 2013 ως τις 2 Φεβρουαρίου του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε αύξηση προσέλευσης των θεατών κατά 48,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τον αριθμό των θεατών να φτάνει τους 113.826 (από 76.603). Την αύξηση της προσέλευσης βοήθησε και η μείωση του μέσου όρου εισιτηρίου στα 14,13€ σε σχέση με τα 19€ που ήταν ο περσινός αντίστοιχος μέσος όρος.  Οι εισπράξεις στο πεντάμηνο έφτασαν τα 1.285.350 €, ενώ υπήρξε μείωση εξόδων 4,17% σε σχέση με τον προϋπολογισμό. 

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Χατζάκης, όλες οι φετινές παραστάσεις πήραν παράταση, ενώ αναζητούνται επιπλέον χώροι, για να στεγάσουν τις παραστάσεις που προγραμματίζεται να ανεβάσει φέτος το Εθνικό θέατρο. Ο κ. Χατζάκης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης από τα 6,7 εκατ. € στα 6 εκατ., έθεσε ως σημαντική στοχοθεσία της διοίκησής του την αύξηση της προσέλευσης του κοινού. “Το Εθνικό Θέατρο δεν είναι πολυτελείας” είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θέλει ένα άνοιγμα του κοινού κι όχι ένα πρόγραμμα μόνο για μια ελίτ. Και διευκρίνισε ότι μέλημά του είναι να “κόβει η ποιότητα εισιτήρια“.

Επίσης, δήλωσε ότι θα προχωρήσουν τα σχέδιά του για τμήμα σκηνοθετών με τον Στάθη Λιβαθινό και αρχαίου δράματος με τη Λυδία Κονιόρδου στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Όσον αφορά τη διεθνή παρουσία του Εθνικού, ο κ. Χατζάκης είπε χαρακτηριστικά “είναι σημαντικό να ταξιδεύουν οι παραστάσεις μας στο εξωτερικό αρκεί να μην μπαίνουμε μέσα οικονομικα” ενώ ανακοίνωσε πως η “Οδύσσεια” σε σκηνοθεσία του Μπομπ Ουίλσον θα παρουσιαστεί για 26 παραστάσεις στο θέατρο του Μιλάνου Τζόρτζιο Στρέλερ το 2015. Ο κ. Χατζάκης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη παράσταση μέγιστο επίτευγμα του προκατόχου του Γιάννη Χουβαρδά. Επίσης το “Vitrioli” του Γιάννη Μαυριτσάκη θα παρουσιαστεί τον Ιούλιο του 2014 στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.  

Όσον αφορά την απορρόφηση των ηθοποιών ο καλλιτεχνικός διευθυντής επεσήμανε ότι ξεπερνούν τη συμβατική υποχρέωση που έχει το Εθνικό Θέατρο με τον ΣΕΗ, σύμφωνα με την οποία οφείλει ν’ απασχολεί τουλάχιστον 100 ηθοποιούς /μήνα.

Παράλληλα ανακοίνωσε την πρόθεση του Εθνικού να δημιουργήσει ένα χειμερινό κλιμάκιο με παραστάσεις που θα ταξιδεύουν σε απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές όλη τη σεζόν. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται η πιλοτική περιοδεία της παράστασης “Τ’ απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη” και διερευνώνται συνέργειες.

Στο πλαίσιο της συνένετυξης Τύπου έγινε λόγος και για το παρασκήνιο που οδήγησε στην απομάκρυνση του Βασίλη Βαφέα, που είχε αναλάβει τη σκηνοθεσία της παράστασης “Πρόβα Νυφικού” η οποία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στο Rex στις 19 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον κ. Χατζάκη η αντικατάσταση του σκηνοθέτη οφείλεται στην έλειψη “καλής χημείας” μεταξύ των συντελεστών ενώ πλέον το συντονισμό της παράσταση ανέλαβε ο ίδιος. 


ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ

Παράλληλα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου παρουσίασε και τις θερινές παραγωγές του Εθνικού. Στην Επίδαυρο θα ανέβουν οι Βάτραχοι του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Ο σκηνοθέτης, ο οποίος έχει ξανανεβάσει τους Βατράχους πριν 24 χρόνια, χαρακτήρισε την κωμωδία αυτή ως την κορυφαία του Αριστοφάνη, άποψη με την οποία συμφώνησε και ένας εκ των πρωταγωνιστών του, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, αλλά είναι και κρατούσα αντίληψη στο χώρο της διανόησης. Εκτός από τον Χαραλαμπόπουλο, θα πρωταγωνιστούν ακόμα οι Φάνης Μουρατίδης, Γιάννης Ζουγανέλης, Πάνος Βλάχος κ.α.

IMG 0318Στην Επίδαυρο θα ανέβει και η τραγωδία του Ευριπίδη Ιππόλυτος σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, η οποία πρωταγωνιστεί κιόλας. Μαζί της παίζουν η Λήδα Πρωτοψάλτη, ο Νίκος Κουρής, ο βραβευμένος στο φεστιβάλ Βενετίας για την ερμηνεία του στην ταινία Miss Violence Θέμις Πάνου, η Μάρθα Φριντζήλα κ.α.

Ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη και σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Το μόνο που ανακοινώθηκε σε σχέση με το καστ είναι πως η Μαρία Κίτσου θα παίζει την Αρετούσα. Στόχος του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου είναι να παρουσιαστεί και αυτή η παράσταση στην Επίδαυρο γι’ αυτό και όπως ανέφερε ζήτησε από τον Γιώργο Λούκο, διευθυντή του Φεστιβαλ Αθηνών και μια 3η ημερομηνία.

Τέλος, το θεατρικό έργο “Τω Αγνώστω Τραγωδώ” σε κείμενο και σκηνοθεσία του Λάκη Λαζόπουλου θ’ ανέβει στη θερινή σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Όπως ανέφερε ο Σωτήρης Χατζάκης στόχος του είναι να δημιουργηθεί μια μόνιμη θερινή στέγη για το Εθνικό Θέατρο και για το σκοπό αυτό αναζητείται ο κατάλληλος χώρος για να ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2014. Η υπόθεση του έργου μιλάει για μια απόφαση του Εθνικού Θεάτρου να ανεβάζει την ίδια τραγωδία για 10 χρόνια, για μείωση κόστους. Και την οντισιόν θα την κάνουν οι Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης, οι οποίοι θα επιλέξουν το άτομο που αξίζει να γίνει η ζωή του τραγωδία που θα παίζεται για μια δεκαετία στο Εθνικό.

ΤΟ ΒΟΧ OFFICE TOY ΕΘΝΙΚΟΥ
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νούμερα από τις εισπράξεις και τα εισιτήρια που ανακοίνωσε ο κ. Χατζάκης που αντιστοιχούν στην περίοδο που ανέλαβε την διεύθυνση του Εθνικού. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σεζόν αυτή περιλαμβάνεται και η επανάληψη των περσινών blockbuster “To Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα”, “Γκόλφω”, “Ζ”, “Θεατές” που παίχτηκαν για λίγες -sold out- παραστάσεις. Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Χατζάκης η αύξηση των εσόδων κατά 48,5% οφείλεται στις φετινές παραγωγές που σημείωνουν εμπορική επιτυχία. 

Βέβαια θα πρέπει εμείς να σημειώσουμε ότι στο αντίστοιχο 5μηνο με το οποίο γίνεται σύγκριση, παίζονταν πολύ λιγότερες παραγωγές και η σεζόν ξεκίνησε ουσιαστικά με την Οδύσσεια στις 26/10/2013.

1η Σεπτεμβρίου 2013 – 2 Φεβρουαρίου 2014

Παράσταση

Θεατές

Εισπράξεις σε ευρώ

Η Γειτονιά των Αγγέλων

25/10/2013-2/2/2014

29.121

366.027

Ο Φιλάργυρος

Παίζεται από τις 7/12/2013

26.353

330.486

Φλαντρώ

13/12/2013-2/2/2014

5.681

56.371

Γκόλφω

18/10-28/11/2013

11.488

144.132

Το Πενθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα

7/11-1/12/2013

6.941

89.877

Ζ

20/9-13/102013

1.382

14.423

Θεατές

21/9-13/10/2013

1.506

15416

Γιώργος Σμυρνής

 

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b