MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ένας “Τρωικός Πόλεμος” για όλη την οικογένεια στο Παλλάς

Πέρα του ότι είναι μια σημαντική θεατρική παραγωγή, ο Μάξιμος Μουμούρης και η Ντορέττα Παπαδημητρίου έχουν έναν επιπλέον λόγο για να είναι χαρούμενοι που πρωταγωνιστούν στον Τρωικό Πόλεμο, ο οποίος ανεβαίνει στο Παλλάς. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο… μπαμπάς Μουμούρης «μου δόθηκε η ευκαιρία να με δούνε οι κόρες μου στη σκηνή». Το ίδιο ισχύει και για τη μητέρα Ντορέττα, η οποία δήλωσε επίσης χαρούμενη που θα μπορέσουν να τη δουν οι γιοι της.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο «Τρωικός Πόλεμος» θα είναι ένα θεαματικό έργο που απευθύνεται στα παιδιά, αλλά δεν αποκλείει και τους μεγάλους και ξεκινά στο Παλλάς από τις 9 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια θεαματική τοιχογραφία βασισμένη στη Μυθολογία, τον Όμηρο, τους αρχαίους τραγικούς, προσαρμοσμένη όμως στο απλό σημερινό ιδίωμα.

Το κείμενο είναι του Στρατή Πασχάλη, ο οποίος δήλωσε στη συνέντευξη τύπου της παράστασης ότι τρέφει μεγάλη αγάπη για την ελληνική μυθολογία. Θα είναι, όπως είπε, ένας κόσμος ποίησης, παραμυθιού και ονείρου. Το έργο συνδυάζει το έπος, την πρόζα, το λυρισμό, το ρομαντικό ειδύλλιο και γενικά «μνήμες από λογοτεχνικά κείμενα και ήθη σχετικά με το θέμα» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πασχάλης.

Το ερωτικό ειδύλλιο, η επική αφήγηση, το ρομαντικό δράμα, το κινηματογραφικό σασπένς. Ο λόγος, εύρυθμος ή πεζός, διανθίζεται με ομηρικά γνωμικά και αρχαίες λέξεις. Η παράσταση που αφηγείται ολόκληρο το μύθο του Τρωικού Πολέμου: Από το μήλο της Εριδας μέχρι τον Δούρειο Ίππο. Όπως λέει μάλιστα η σκηνοθέτης της παράστασης Σοφία Σπυράτου, τον Τρωικό Πόλεμο τον προκάλεσε ο ίδιος ο Βασιλιάς των Θεών, ο Δίας, για να λιγοστέψουν οι άνθρωποι, οι οποίοι είχαν πληθύνει επικίνδυνα.

Για την Σοφία Σπυράτου, το καλό παιδικό θέατρο είναι αυτό που δεν εκλαϊκεύει, δεν απλουστεύει ή που δεν εκπαιδεύει βαρετά, όπως κάποιοι δάσκαλοι στα σχολεία. Ο Τρωικός Πόλεμος είναι μια παράσταση που συνδυάζει ψυχαγωγία, συγκίνηση και ευρήματα. Παράλληλα, ως προς τις δυσκολίες της παράστασης, είπε ότι όλες οι σκηνές είναι εξίσου δύσκολες, ενώ ένα από τα ζητούμενα είναι πώς θα δείξεις κάθε σκηνή μάχης (από τις πάρα πολλές, που έχει το έργο), να φαίνεται διαφορετική από τις άλλες.
1TROIKOS 4636 B
Όσον αφορά το καστ, η Δούκισσα Νομικού η οποία παίζει για πρώτη φορά σε θεατρική παράσταση ερμηνεύει την ωραία Ελένη. Η ίδια παραδέχεται ότι είναι κάτι τελείως καινούριο γι’ αυτήν κι ότι μαθαίνει καλύτερα την ωραία Ελένα μέσα από το θεατρικό έργο. Τη Θεά της ομορφιάς και του Έρωτα (Αφροδίτη) ερμηνεύει η Ντορέττα Παπαδημητρίου. Εκτός αυτού του ρόλου, όμως, η πρώην αθλήτρια θα παίξει και την αμαζόνα Πενθεσίλεια, που την μάθαμε ιδιαίτερα λόγω του έργου του Κλάιστ. Τον παντοδύναμο Αχιλλέα θα παίξει ο νεαρός Γιώργος Νούσης, ενώ το μεγάλο του αντίπαλο, τον Έκτορα, ο Μάξιμος Μουμούρης. «Υποδυόμαστε κάτι πάνω από ανθρώπους», όπως παραδέχεται ο Μουμούρης, για τους επικούς αυτούς χαρακτήρες. Και συμπληρώνει ότι η ψυχολογία των χαρακτήρων, που είναι σημαντική για το νατουραλιστικό θέατρο, εδώ δεν παίζει κανένα ρόλο.

Στο καστ πρωταγωνιστούν επίσης ο Αντίνοος Αλμπάνης, ο οποίος ομολόγησε ότι ήταν άπειρος στο κομμάτι των ακροβατικών και τον βοήθησαν πολύ οι ακροβάτες της παράστασης. Ακόμα, παίζουν η Μαριάννα Λαγουρού, ο Νικόλαος Καραγκιαούρης, ο οποίος κάνει το Δία, η Χλόη Μάντζαρη, η Εύη Χατζάκη, η Ράνια Φόβου.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Μανόλη Παντελιδάκη, ο οποίος δανείστηκε ιδέες για τη δημιουργία τους από κόμιξ, video games και ταινίες του Hollywood. Τα πρωτότυπα τραγούδια και η μουσική της Κατερίνας Πολέμη παραπέμπουν στην ελληνική παράδοση, αρχαία και πρόσφατη, χρησιμοποιώντας στοιχεία τζαζ και ροκ.

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 9 Φεβρουαρίου και παίζεται Σάββατο & Κυριακή: 11.30 και 15.00.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b