MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
20
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Maurizio Kagel: Αφιέρωμα στην κορυφαία μορφή του Μουσικού Θεάτρου, με δωρεάν δράσεις στη Στέγη

Αφιέρωμα στον μουσικό από την Αργεντινή που επηρέασε το μουσικό θέατρο και την περφόρμανς διοργανώνει το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιανουαρίου η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Με έργα, δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα και τη συμμετοχή ηθοποιών και μουσικών, το χιούμορ, το παράλογο, το σουρρεαλιστικό και ντανταϊστικό στοιχείο του έργου του Maurizio Kagel θα «αντηχήσει» σε όλους τους χώρους της Στέγης, με ελεύθερη για το κοινό είσοδο, με αποκορύφωμα τη συναυλία στη Μικρή Σκηνή.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Λίγα λόγια για τον Mauricio Kagel:
Ο Mauricio Kagel (Buenos Aires 1931- Koeln 2008) είναι ίσως ο συνθέτης που συνέβαλε περισσότερο στην επινόηση και διαμόρφωσε καθοριστικά το Νέο Μουσικό Θέατρο. Θεωρείται επίσης ο κατεξοχήν κοινωνιολόγος της μουσικής: δεν υπάρχει τομέας της μουσικής δραστηριότητας, από την σύνθεση έως την εκτέλεση, τα ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις της ζωντανής μουσικής που να μην έχει αποτελέσει υλικό και στόχο της μουσικής του. Με χειρουργική ακρίβεια αλλά και συχνά βέβηλο χιούμορ ανατέμνει τον μικρόκοσμο της μουσικής και αναδεικνύει την ανθρώπινη διάστασή του. Πρόκειται για τον μεγάλο μετρ της ανατροπής ως δημιουργικής πράξης και της ειρωνείας. Η μεθοδολογία του είναι απλή όσο και συστηματική. Αναλύει την μουσική πράξη στα εξ ων συνετέθη και εργάζεται με κάθε ένα από τα στοιχεία αυτά ξεχωριστά. Οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια το “τι θα συνέβαινε εάν…” στις έσχατες του συνέπειες, σε μία εις άτοπον απαγωγή, δημιουργεί με τον εκ νέου συνδυασμό τους ένα κόσμο παράξενο όσο και οικείο, παράδοξο αν και ορθολογικό, μία τέχνη του παραλόγου ισοδύναμη με αυτήν των Beckett, Ionesco και Arrabal.

Mauricio Kagel 1985Τι θα δούμε στη Στέγη;
Με βασικό κορμό το magnus opus μουσικού θεάτρου, Staatstheater (1971), τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί και τεχνικοί θα παρουσιάσουν σε όλους τους δημόσιους χώρους και την Μικρή Σκηνή της Στέγης μία ειδικά προετοιμασμένη σύνθεση από αντιπροσωπευτικά έργα του Kagel, από όλες τις περιόδους της δημιουργίας του, με ελεύθερη για το κοινό είσοδο. Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να μετακινείται ελεύθερα και να παρακολουθεί τα δρώμενα της επιλογής του. Παράλληλα θα προβληθούν τα χαρακτηριστικότερα φιλμ του συνθέτη, ορισμένα από αυτά με ζωντανή μουσική συνοδεία. Στο τέλος κάθε ημέρας θα γίνει συναυλία με έργα του Kagel στη Μικρή Σκηνή της Στέγης. Για τη συναυλία στη Μικρή Σκηνή τα εισιτήρια είναι: 18 € |Μειωμένο: 10 € | Άνεργοι: 5 €

Αναλυτικό πρόγραμμα:
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Zehn Märsche, um den Sieg zu verfehlen (1978-79), Der Turm zu Babel (2002), Bestiarium (1974-75). Από το Staatstheater: Debüt (1970). Από το Rrrrrrr…. (1980-82)
Προβολές φιλμ: Kantrimiusik (1976), Blue’s Blue (1981), Match (1966)

ΦΟΥΑΓΙΕ 1ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ
Από το Εin Βrief* (1985-86), Con voce (1972), Die Himmelsmechanik (1965), Der Turm zu Babel (2002), Mirum (1965), Morceau de Concours (1972). Από το Sur Scène (1959-60)

ΦΟΥΑΓΙΕ 2ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ
Der Tribun (1978-79), …nach einer Lektüre von Orwell (1983-84), Streichquartett I/II (1967), Kommentar und Extempore (1967). Από το Staatstheater: Parkett (1970). Από το Staatstheater: Kontradanse (1970). Από το Staatstheater: Freifahrt (1970). Από το Staatstheater: Repertoire (1970)

ΦΟΥΑΓΙΕ 3ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ
Kantrimiusik* (1975), Der Eid des Hippokrates (1984), Der Turm zu Babel (2002), Vier Fragmente aus dem Tagebuch von Robert Schumann [1828] (1989), Kommentar und Extempore (1967), Zehn Märsche, um den Sieg zu verfehlen (1978-79). Από το Rrrrrrr…. (1980-82). Από το Staatstheater: Kontradanse (1970). Από το Staatstheater: Ensemble (1970)

ΦΟΥΑΓΙΕ 5ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ
Από το Kommentar und Extempore, μόνο το Σάββατο (1967). Από το Staatstheater: Einspielungen (1970)
Προβολές φιλμ:Zwei Ein-Mann-Orchester (2011), Repertoire (1990), Ludwig Van (1969)

ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ
Schattenklänge (1995), Phantasiestück (1987-88), MM 51 (1976), Variété (1976-77). Από το Staatstheater: Saison (1970)
Προβολές φιλμ:Antithese (1965), Solo (1967), Duo (1968), Hallelujah (1968), Phonophonie (1979)

ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΧΩΡΟΙ (Ισόγειο, 1ος & 3ος ορ., περιβάλλων χώρος κ.α.)
Από το Programm (1972). Από το Staatstheater: Einspielungen (1970). Από το Staatstheater: Parkett, μόνο την Κυριακή (1970), Wandelszene für 5 Darsteller (1965), Umzug (1977)

Για τη συναυλία στη Μικρή Σκηνή: Εισιτήρια: 18 € |Μειωμένο: 10 € | Άνεργοι: 5 €. Για τις υπόλοιπες δράσεις των Open Days ελεύθερη είσοδος

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Μουσικά Νέα
Κωνσταντίνα Κορδούλη: Μία ξεχωριστή φωνή στο Caja de Musica
Μουσικά Νέα
«Είμαστε όλοι πρόσφυγες»: Οι Tinariwen έρχονται στην Αθήνα με νέο δίσκο και ένα ηχηρό μηνυμα
Μουσικά Νέα
Ο Χρόνος Μακριά Σου: Νέος δίσκος από τον Lumiere και τη Χριστίνα Σαμαρά
Μουσικά Νέα
Η VASSIŁINA κυκλοφορεί το πιο προσωπικό και “i.par.ksia.ko.” album
Εκδηλώσεις
Συναυλία αλληλεγγύης για τον λαό της Κούβας στο Πάρκο Ελευθερίας
Μουσικά Νέα
Η Rosalía μέσα από το βλέμμα του Παπαϊωάννου
Μουσικά Νέα
Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Ανακοίνωσε την καθιερωμένη καλοκαιρινή συναυλία του στο Θέατρο Βράχων
Cine News
4ο KINO Athens: Εγκαινιάζει το KINO Music με την προβολή 8 μουσικών ντοκιμαντέρ στο Newman Cinema
Μουσικά Νέα
Borderline Festival 2026: Το μακροβιότερο φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready
Μουσικά Νέα
HELL και MRI: Δύο τραγούδια μάς δίνουν μία πρώτη γεύση από τον δίσκο της Irene Skylakaki
Μουσικά Νέα
Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης: Στις 10 κορυφαίες «πρακτικές πολιτιστικής κληρονομιάς» του European Heritage Hub
Μουσικά Νέα
Το «Ασορτί» της Daphne Lawrence είναι το τραγούδι που θα βάλεις στο repeat