MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Απίστευτο! Υπάρχει καρκίνωμα που ονομάζεται Merkel!

Το όνομα Merkel έχει γίνει γνωστό, γιατί είναι το επώνυμο της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel. Ωστόσο, συνονόματος με την ηγέτιδα της Γερμανίας είναι ένας τύπος καρκινώματος: το Merkel Cell Carcinoma (καρκίνωμα των κυττάρων Merkel).

author-image Γιώργος Σμυρνής

Είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος, που θεωρείται επιθετικός και πιστεύεται ότι προέχεται από τα κύτταρα Merkel της επιδερμίδας. Πρώτη φορά το συγκεκριμένο καρκίνωμα αναφέρθηκε το 1972 και μέσα στο 1990 άρχισε να γίνεται εύκολα αντιληπτός στους παθολόγους. Πολλοί γιατροί και ασθενείς δεν γνωρίζουν αυτόν τον τύπο καρκίνου γιατί είναι πρόσφατη η περιγραφή του από τους επιστήμονες και είναι αρκετά σπάνια (30 φορές σπανιότερη από το μελάνωμα). Υπολογίζεται ότι έχει ποσοστό θνησιμότητας 33%, γεγονός που τον καθιστά πολύ πιο επικίνδυνο από άλλους τύπους καρκίνου. 

Αν και πολλοί από όσους μισούν την Merkel και την πολιτική της, θα ήθελαν να έχει ονομαστεί από αυτήν το εν λόγω καρκίνωμα, η αλήθεια είναι διαφορετική. Τα κύτταρα Merkel, που δημιουργούν αυτόν τον καρκίνο, πήραν το όνομά τους από τον Friedrich Sigmund Merkel (1845-1919).  Ήταν Γερμανός γιατρός, ο οποίος πρώτος περιέγραψε έναν συγκεκριμένο τύπο κυττάρων, τα λεγόμενα κύτταρα Tastzellen στο δέρμα, τα οποία μετά πήραν το όνομά του.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b