MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Φεστιβάλ για την ημέρα των νεκρών: Αφιερωμένο στα θύματα του φασισμού και του ρατσισμού με ελεύθερη είσοδο

Ο Σύλλογος Μεξικάνων Καλλιτεχνών και Διανοουμένων στην Ελλάδα “BALAM” διοργανώνει, με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Μεξικού στην Ελλάδα, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λατινοαμερικάνων και Ισπανών στην Ελλάδα “ASCLAYE”, της Αστικής Πολιτιστικής Εταιρίας “la Melena del Huachinango” και μελών της μεξικάνικης κοινότητας, και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ των Νεκρών στην Αθήνα, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Παραδοσιακά, κάθε χρόνο, το φεστιβάλ αφιερώνεται σε έναν ή και σε περισσότερους νεκρούς. Φέτος είναι αφιερωμένο στα θύματα του φασισμού και του ρατσισμού.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Για τους Μεξικανούς, σημασία δεν έχει μόνο ο θάνατος, αλλά και αυτό που ακολουθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, γιορτάζουν τους νεκρούς την 1η και 2η Νοεμβρίου με φαγητό, ποτό, μουσική,τραγούδι και χορό, στα νεκροταφεία, τα σπίτια, τα σχολεία, τα γραφεία, κ.ά. Προσπαθώντας να φανταστούν πώς είναι το επέκεινα, οι Μεξικάνοι διοργανώνουν αναπαραστάσεις και δρώμενα, τα οποία βαδίζουν στον άγνωστο κόσμο που σηματοδοτεί ο θάνατος, και που μόνο με σύμβολα μπορεί κανείς να τον φανταστεί. Η γιορτή έχει κηρυχθεί άυλη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Σάββατο 2 Νοεμβρίου
Στήσιμο και στολισμός του Βωμού των Νεκρών. Αφιερωμένος στα θύματα του φασισμού καιτου ρατσισμού. Συμμετέχουν μέλη της μεξικάνικης κοινότητας.
18:00: Αποκαλυπτήρια του Βωμού των Νεκρών.
19:30 – 20:00: Θεατρική παράσταση: «Διέλευση προς τον…Θάνατο».
Κείμενο: Ramiro Torres de Miguel, Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Θεμελής, Ερμηνεία: Luis Gomezbeck.
20:00: Έναρξη του Φεστιβάλ των Νεκρών 2013.
Υπεύθυνοι: Melina Moisidelis και Luis Gomezbeck.
20:15: Παρουσίαση του Βωμού των Νεκρών.
Υπεύθυνη: Elia Ramirez Rouvalis.
20:30: Παρουσίασητης εικαστικής έκθεσης 30×30 «Η Ελληνίδα Μουέρτε». Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κατερνία Βάγια, Νίκος Βασειλιάδης, Τάκης Δημόπουλος, Ιάσονας Καμπάνης, Μάριον Μανίκα, MelinaMoisidelis, Θανάσης Παπαγιαννάκος, ΒασίληςΡεβεζίκας, Χρύσα Σπυρίδωνος, Γιώργος Φούρναρης.
Επιμέλεια: Melina Moisidelis. Δημοπρασία των έργων για την ενίσχυση της Διεθνούς Αμνηστίας–ΕλληνικούΤμήματος.Υπεύθυνη: Κωνσταντίνα Τασσοπούλου.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου
16:30: Εργαστήριο «Μάσκες Νεκροκεφαλών» για παιδιά από 5 έως 12 ετών. Εισηγήτρια: Melina Moisidelis (Περιορισμένες θέσεις. Εγγραφές: 6943.967.127–[email protected]. Έως τις 31 Οκτωβρίου).
18:30: Παρέλαση των… «νεκρών» στους γύρω δρόμους.
Αφετηρία και Τέρμα: Αίθουσα Εκδηλώσεων «ASCLAYE». (Παρακαλούνται οισυμμετέχοντες να μεταμφιεσθούν σε νεκροκεφαλές ή σκελετούς μεξικάνικου ύφους και όχι σε μορφές που παραπέμπουν στο Χάλογουιν).
19:30: Ομιλία «Η μεξικάνικη Γιορτή των Νεκρών σε απλά ελληνικά». Ομιλήτρια: Κέλλυ Σαμιώτου.
20:00:Λήξη του Φεστιβάλ των Νεκρών 2013. Τελετή παράδοσης των εσόδων από τη δημοπρασία στη Διεθνή Αμνηστία– Ελληνικό Τμήμα.

Διεύθυνση: οδός Φαλήρου 47-­‐Α. 2ος όροφος. Κουκάκι.
Τηλ.210.9232.204.
Μετρό: «Συγγρού–Φιξ».
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Περισσότερα από Φεστιβάλ
VIMA_WEB3b