MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Κατίδης: Έκανε ναζιστικό χαιρετισμό έχοντας τατουάζ το άλμπουμ ενός μαύρου ράπερ!

Το ιδεολογικό μπάχαλο σήμερα στην Ελλάδα (και όχι μόνο) δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Σε μια χώρα που οι ιδεολογίες γίνονταν λάστιχο για δεκαετίες από τα ίδια τα κόμματα, προκειμένου να τραβήξουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους και να εκφράσουν τελείως αντιφατικά συμφέροντα, δεν είναι παράξενο που και στην κοινή γνώμη και σε αγράμματους και ανιστόρητους 20χρονους ποδοσφαιριστές συμβαίνει το ίδιο.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Γιώργος Κατίδης έκανε ναζιστικό χαιρετισμό πανηγυρίζοντας ένα γκολ που έβαλε, για να πει «εγέρθητι» στους οπαδούς, όπως υποστήριξε στην συνέχεια (σε μια από τις 3-4 διαφορετικές δικαιολογίες που σκέφτηκε). Το φαινομενικά παράξενο είναι ότι ο ποδοσφαιριστής που κάνει τον ναζιστικό χαιρετισμό στους οπαδούς της ΑΕΚ, στο κορμί του έχει τατουάζ που γράφει Get rich or die trying, τίτλο άλμπουμ του διάσημου ράπερ 50 Cent. Το μισοβλέπουμε και στην φωτογραφία κοντά στο σορτσάκι του
get rich
Το συγκεκριμένο άλμπουμ ήταν αυτό με το οποίο ο 50 Cent έκανε το ντεμπούτο του το 2003 στην δισκογραφία και είχε τεράστια επιτυχία, πουλώντας 6 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ κι έγινε έτσι εξαπλά πλατινένιο. Ανάμεσα στα κομμάτια ήταν το “In da Club”, το “21 Questions” και το “P.I.M.P.”

Με τον ίδιο τίτλο ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα και μια ταινία (2005), με πρωταγωνιστή τον 50 Cent, στην οποία ένας έμπορος ναρκωτικών εγκαταλείπει το έγκλημα, για να αφοσιωθεί στο πάθος του, την ραπ μουσική. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Jim Sheridan.

Θυμίζουμε, ότι σύμφωνα με την ναζιστική – ρατσιστική ιδεολογία οι μαύροι είναι κατώτεροι. Πώς λοιπόν κάποιος απευθύνει ναζιστικό χαιρετισμό έχοντας στο κορμί του τατουάζ με τον τίτλο του άλμπουμ ενός Αφροαμερικανού ράπερ;

Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι ο Κατίδης είναι χαζός ή άσχετος. Σημαίνει ότι οι ιδεολογίες στην εποχή μας έχουν γίνει λάστιχο κι ότι ο καθένας από αυτούς που υποστηρίζουν την Χρυσή Αυγή έχει κάτι διαφορετικό στο κεφάλι του για το τι είναι νεοναζισμός. Πόσο μάλλον όταν οι νέοι –και οι παλαιότεροι- είναι τελείως μπερδεμένοι από τα αντιφατικά μηνύματα που προβάλλουν όλα τα κόμματα (και η Χρυσή Αυγή δεν εξαιρείται καθόλου από αυτό- το αντίθετο μάλιστα).

Πάντως, η ενέργεια του Κατίδη είναι καταδικαστέα και οφείλει να τιμωρηθεί, για να μην αρχίσουν κι άλλοι ποδοσφαιριστές να κάνουν παρόμοια πράγματα στα γήπεδα. Δεν λέω ότι πρέπει να του κοπεί η μπάλα και προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αν θα συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο ή όχι ο Κατίδης, αλλά δεν πρέπει να μείνει η ενέργειά του ατιμώρητη. Γενικά, σε διεθνές επίπεδο υπάρχει μια προσπάθεια τέτοια φαινόμενα ρατσιστικής ιδεολογίας ή έκφρασης να τιμωρούνται.  

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b