MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
05
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αναστέλλεται το καλλιτεχνικό έργο του ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών

Το υψηλό κόστος συντήρησης και η αδυναμία του ν’ ανταποκριθεί στις συσωρευμένες οικονομικές του υποχρεώσεις, οδήγησαν στην αποχώρηση του ΚΘΒΕ από τη Μονή Λαζαριστών.

author-image Μαίρη Ρετσίνα

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης έχει ως εξής:

“Σε μια εποχή, όπου στους δημόσιους φορείς τίθεται επιτακτικό το αίτημα μιας συγκροτημένης οικονομικής πολιτικής, μιας σωστής και συνετής διαχείρισης των χρημάτων του Δημοσίου, μέσα στην παρούσα οικονομική συγκυρία, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Έχουμε ξαναπεί ότι “είναι προτιμότερο να διασώζονται οι άνθρωποι παρά τα ντουβάρια”. Αυτό σημαίνει προστασία των θέσεων εργασίας.
Σε καμία περίπτωση δεν συρρικνώνεται η καλλιτεχνική δράση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, άρα ούτε το προσωπικό του. Απλά θεωρείται πλέον ζημιογόνα υπερβολή η συμμετοχή του Κ.Θ.Β.Ε. σε έναν τέτοιο φορέα που απαιτεί πάνω από 300.000 ευρώ το χρόνο. Κανείς μας δεν μπορεί και δεν δικαιούται να προκαλεί την κοινωνία και τον δοκιμαζόμενο Έλληνα πολίτη γιατί αυτός πληρώνει το ανωτέρω ποσό μέσω της φορολογίας του. Είναι αυτονόητο ότι οι εκπτωτικές παροχές του Κ.Θ.Β.Ε. προς τους κατοίκους των Δυτικών Συνοικιών ισχύουν για όλες τις παραστάσεις στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και το Βασιλικό Θέατρο. Επίσης, θα προτείναμε μια άμεση σύγκλιση των εταίρων της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία “Μονή Λαζαριστών”, με στόχο την τροποποίηση του καταστατικού και τον καθορισμό των δραστηριοτήτων και των όρων συμμετοχής τους σε νέα βάση. Το ότι το Κ.Θ.Β.Ε. εκ του καταστατικού του παρέχει κοινωνικό και πνευματικό αγαθό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από τις υπέρογκες δαπάνες, που τώρα όσο ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθούν.” 
 
Ο κ. Χατζάκης μιλώντας στον “Αγγελιοφόρο” σχετικά με το θέμα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η συμμετοχή μας απαιτεί περί τις 300.000 ευρώ το χρόνο. Αν παραμέναμε εκεί, θα έπρεπε από την πρώτη μέρα του νέου έτους να διώξω 52 εργαζόμενους από το Θέατρο. Προτίμησα να προστατέψω τις θέσεις εργασίας και να φύγουμε από τη μονή». Παράλληλα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ ανέφερε ότι στόχος του με την κίνηση αυτή ήταν να τεθούν εκ νέου οι όροι της συμμετοχής του ΚΘΒΕ στην εταιρία “Μονή Λαζαριστών” με τροποποίηση του καταστατικού. 

 

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Ihsane: Η συγκλονιστική παράσταση των Ballet du Grand Theatre de Geneve και Eastman στο Μέγαρο Μουσικής
Εκδηλώσεις
Σταθμός Ω: Η νέα παράσταση του Εθνικού ταξιδεύει ανά την Ελλάδα πριν την αθηναϊκή της πρεμιέρα
Εκδηλώσεις
Προθάλαμος Δ’ 5: Στάθης Καλύβας και Γιώργος Ζώης συζητούν στο Εθνικό για την έννοια της αλλαγής
Αφιέρωμα
Ηλέκτρα Εντός: 4 λόγοι για να (ξανα)δεις την παράσταση του Δημήτρη Τάρλοου στο Θέατρο Πορεία
Θεατρικά Νέα
Ανοίγει το νέο θέατρο Μετς του Σωτήρη Τσαφούλια – Η παράσταση που θα το εγκαινιάσει
Art & Culture
Μια παράσταση για εκείνους που πήγαν για τσιγάρα και δεν ξαναγύρισαν ποτέ
Θεατρικά Νέα
Ταξιδεύουμε στη «Λαπωνία» για 2η σεζόν
Θεατρικά Νέα
7ος Διεθνής Διαγωνισμός Μπαλέτου Κωνσταντινούπολης: Αιτήσεις συμμετοχής
Θεατρικά Νέα
αθανασία: Το νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
Θεατρικά Νέα
Η «Αλεξάνδρεια» επιστρέφει για νέο κύκλο παραστάσεων στο Παλλάς
Εκδηλώσεις
Μαύρη Γαλότσα: Η κωμωδία της Βάσιας Αργέντη ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα
Art & Culture
Στην πρόβα: «Μπεν και Ίμο» - Δύο ιδιοφυίες της βρετανικής μουσικής ζωντανεύουν ξανά στην ΕΛΣ