MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: μέση λύση ή κίνδυνος;

Σε απελπισμένους καπνιστές που ψάχνουν τρόπους να «ζήσουν» στην εποχή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, ή ακόμα και να κόψουν το κάπνισμα, απευθύνεται το λεγόμενο «ηλεκτρονικό τσιγάρο». Πόσο ασφαλές είναι όμως;

Monopoli Team

Το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους επανήλθε δριμύτερο από τον Σεπτέμβριο, με σκοπό να αλλάξει για τα καλά τα δεδομένα της ελληνικής καθημερινότητας. Η τεχνολογία και το εφευρετικό marketing έρχονται να βάλουν κι εδώ το χεράκι τους, προτείνοντας ηλεκτρονικές συσκευές που φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν το «παραδοσιακό» βλαβερό τσιγάρο.

 

Το e-smoking είναι μια εναλλακτική μορφή καπνίσματος. Στο σχήμα και στο μέγεθος του παραδοσιακού τσιγάρου, το ηλεκτρονικό περιέχει επαναφορτιζόμενη μπαταρία και έναν «ατμοποιητή» έτσι ώστε να μπορεί να προσομοιώσει την εμπειρία του κανονικού καπνίσματος. Λέγεται μάλιστα ότι ο άοσμος αυτός ηλεκτρονικός καπνός είναι ακίνδυνος σε σχέση με αυτόν του τσιγάρου, καθώς δεν περιέχει πίσσα και καρκινογόνες ουσίες (αν και μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες νικοτίνης -και με δυνατότητα διαβάθμισης- ανάλογα με την επιθυμία του χρήστη).

 

Πολλοί χρήστες ισχυρίζονται ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο τούς βοήθησε να μειώσουν το κάπνισμα ή ακόμα και να το κόψουν, κάτι που είναι σίγουρα μια πολύ θετική προοπτική. Παραμένει όμως σε αμφισβήτηση το κατά πόσο πιο υγιεινή είναι αυτή η μέθοδος, αναφορικά με τα όσα διατείνονται οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών τσιγάρων. Το 2009 η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε πως η εργαστηριακή ανάλυση δειγμάτων ηλεκτρονικών τσιγάρων έδειξε πως περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες, και ότι δεν πραγματοποιούνται διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου κατά την παραγωγή αυτών των προϊόντων, ενώ επιπλέον δεν φέρουν ετικέτες προειδοποίησης για τις πιθανές παρενέργειες στην υγεία του χρήστη, όπως τα υπόλοιπα εγκεκριμένα υποκατάστατα νικοτίνης ή τα συμβατικά τσιγάρα. Αλλά και από το 2008 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε εκδώσει ανακοίνωση προειδοποιώντας για ενδεχόμενους κινδύνους χρήσης του e-cigarette (και ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είχαν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά από το 2004, συλλαμβάνοντας απροετοίμαστους τους διεθνείς ελεγκτικούς οργανισμούς):

http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2008/pr34/en/index.html

 

Τα προϊόντα e-smoking μπορείτε να τα βρείτε εύκολα στο ίντερνετ, με μια αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά: “e-smoking” ή «ηλεκτρονικό τσιγάρο». Παρόλ’ αυτά, η ευθύνη για τη χρήση τους είναι αποκλειστικά δική σας.

 

Αργυρώ Σταυρίδη, Ειρήνη Ντέλλα

Περισσότερα από Εκδηλώσεις