MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
26
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ποιο ειναι το πιο ακριβό ουίσκι;

The Last Drop: κάθε σταγόνα πολύτιμη

Ποιο ειναι το πιο ακριβό ουίσκι; - Monopoli.gr
Monopoli Team

Αν επρόκειτο να πίειτε το τελευταίο σας ποτήρι ουίσκι…

Πριν απο 48 και πλέον χρόνια, 70 ποικιλίες malt και 12 ποικιλίες grain ουίσκι αποστάχθηκαν σε αποστακτήρια διάσπαρτα στην περιοχή της Σκοτίας, πολλά από τα οποία έχουν πλέον σταματήσει να λειτουργούν.

Το 1960, αναμείχθηκαν μέσα σε βαρέλια από αμερικάνικο δρυ, όπου παλαίωσαν επί 12 χρόνια και το 1972 μεταφέρθηκαν σε βαρέλια από σέρρυ για να παραμείνουν εκεί άλλα 36 χρόνια ώσπου, το 2008,  να τα ανακαλύψουν, ξεχασμένα σε μια παλιά αποθήκη ενός σκοτσέζικου χωριού, τρεις «σούπερσταρ» γευσιγνώστες, ειδικοί στο χώρο του ουίσκι. Ως τότε, τα δύο τρίτα του περιεχομένου των βαρελιών είχαν εξατμιστεί. Το νέκταρ που βρέθηκε να έχει απομείνει μέσα στα βαρέλια, το εμφιάλωσαν, με το χέρι, σε 1.347 μπουκάλια, χωρίς προηγουμένως να ψυχθεί, να διαλυθεί ή να φιλτραριστεί και χωρίς την προσθήκη κάποιας χρωστικής ή άλλης ουσίας. Κάθε μπουκάλι, το έκλεισαν με φελλό, το σφράγισαν με κερί και το τοποθέτησαν σε μια όμορφη αλλά απλή κασετίνα μαζί με ένα πώμα για να το σφραγίσετε όταν ανοιχτεί και μια μινιατούρα που περιέχει 50ml από το ίδιο ποτό.

 

Κι όλ’ αυτά προς τέρψιν των πραγματικών εραστών του καλού ουίσκι ή, τουλάχιστον, όσων από αυτούς μπορούν να διαθέσουν πάνω από 1.000 αγγλικές λίρες για να αποκτήσουν ένα μπουκάλι.

 

Τι γεύση μπορεί, λοιπόν, να έχει ένα τόσο ακριβό και ξεχωριστό ποτό; Εκτός από τη χαρακτηριστική γεύση από ψημένη οξιά που κρύβεται πίσω από όλες τις άλλες του γεύσεις, έχει νότες από αποξηραμένους καρπούς, όπως σύκα και σταφίδες, καθώς και έναν «υπαινιγμό» σοκολάτας και μελάσας. Μπορεί κανείς, επίσης, να ανιχνεύσει έναν «ψίθυρο» τύρφης, χαρακτηριστικό των malt αποσταγμάτων που προέρχονται από την περιοχή Islay της Σκωτίας. Είναι ένα «γεμάτο», απολαυστικό στη γεύση, ουίσκι, με σχεδόν παχύρρευστο «τελείωμα», που πίνεται έξοχα σκέτο αλλά «αντέχει» να διαλυθεί και με πολύ λίγο, καλό, εμφιαλωμένο νερό.

 

Αυθεντίες του χώρου και κριτικοί διάσημοι για την εκλεκτικότητά τους, όπως ο Τζον Χάνσελ, εκδότης και αρχισυντάκτης του εξειδικευμένου περιοδικού «Malt Advocate», το βαθμολόγησαν με ιδιαίτερες ψηλές βαθμολογίες. Εξάλλου, η «Βίβλος του Ουίσκι – 2009» το κατονομάζει ως το «Καλύτερο Σκοτσέζικο blended Ουίσκι», το «Καλύτερο Νέο Σκοτσέζικο blended Ουίσκι» και το «Καλύτερο Σκοτσέζικο blended Ουίσκι Πολυτελείας» γι’ αυτή τη χρονιά.

 

Επαναπαυόμενοι σ’ αυτές τις δάφνες, οι δημιουργοί του «The Last Drop» έχουν αποφασίσει να μην το διαφημίσουν, αλλά ν’ αφήσουν να το ανακαλύψουν μόνοι τους όσοι αγαπούν πραγματικά το …«νερό της ζωής».

 

Αν είστε ένας από αυτούς, απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], μήπως προλάβετε ένα από τα λίγα τελευταία μπουκάλια από το πανάκριβο κι εκλεκτό αυτό ποτό.


Μαρία Τσάκου – Κουϊμάνη

Περισσότερα από Αγορές
Σχετικά Θέματα
The Art of Life
Μετά τον Galliano ο Willy Chavarria – Η Ζara συνεχίζει το σερί συνεργασιών με κορυφαίους σχεδιαστές
Αγορές
Στην PHLUR, το άρωμα αποτελεί μια μορφή προσωπικής έκφρασης
Αγορές
Funky Buddha «The Escape»: Η καμπάνια που επαναπροσδιορίζει το urban getaway
Αγορές
Νέα κολεξιόν VAKKO Άνοιξη/Καλοκαίρι 2026: Ακολουθώντας τη διαχρονική κομψότητα
Αγορές
realme 16 Pro+: Το smartphone που μετατρέπει την καθημερινότητα σε δημιουργία
Αγορές
SEPHORA: Το εμβληματικό beauty brand MERIT έρχεται στην Ευρώπη
Αγορές
Jour Jewellery: Παράδοση, design και σύγχρονες πασχαλινές ιδέες
ShowBiz
Project Hail Mary: Ο Ryan Gosling σε αποστολή ενάντια στον χρόνο με το TAG Heuer Connected Calibre E5
Αγορές
Τα adidas Originals παρουσιάζουν το επόμενο κεφάλαιο του Superstar
Αγορές
Δύο νέες περιορισμένες εκδόσεις από τον George Russell και την IWC Schaffhausen σε χαρακτηριστικό μπλε χρώμα
Αγορές
Feel the Love: Η Valentine’s συλλογή της Vilebrequin
Αγορές
Mόνο 1 στους 10 ξόδεψε περισσότερα την φετινή εορταστική περίοδο