MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

40 χρόνια Thriller: 20 πράγματα που δεν ξέραμε για το θρυλικό άλμπουμ του Μάικλ Τζάκσον

Σαν σήμερα, 40 χρόνια πριν, κυκλοφόρησε το Thriller, ένας από τους πιο γνωστούς και εμπορικά επιτυχημένους δίσκους του Μάικλ Τζάκσον, που έγραψε τη δική του μουσική ιστορία. Ποια είναι όμως 20 πράγματα που ίσως και να μην ξέραμε γι’ αυτόν τον θρυλικό δίσκο;

Thriller, Μάικλ Τζάκσον. Photo Credits: Epic Records
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 30 Νοεμβρίου του 1982, ο δίσκος Thriller του Μάικλ Τζάκσον μόλις είχε κυκλοφορήσει και ετοιμαζόταν να γράψει τη δική του ιστορία στη μουσική βιομηχανία. Μέσα σε αυτόν, οι ακροατές βρήκαν τον εξελιγμένο pop ήχο του τραγουδιστή, ο οποίος και καθόρισε τελικά την μετέπειτα καριέρα του.

Με επιρροές από τα pop, rock, R&B και post-disco «μονοπάτια» της μουσικής, το Thriller, ο δίσκος-φαινόμενο του Τζάκσον κατάφερε να σκαρφαλώσει στα charts και να αφήσει το ανεξίτηλο μέχρι και σήμερα σημάδι του, ως το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Ακόμα και σήμερα, θρυλικά τραγούδια του δίσκου όπως το ομώνυμο Thriller, το Billie Jean και το Beat It, συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων και να χαίρουν εκτίμησης από όλες τις ηλικίες. Ας δούμε όμως 20 πράγματα που ίσως και να μην γνωρίζαμε για τον χαρακτηριστικό αυτό δίσκο του Μάικλ Τζάκσον.

Στιγμιότυπο από τη φωτογράφιση εξωφύλλου για το άλμπουμ Thriller. Photo Credits: Epic Records

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜάικλ Τζάκσον: Ο «Βασιλιάς της Ποπ» μέσα από τα πιο σημαντικά τραγούδια του12.09.2018
  1. Το Thriller ήταν «προγραμματισμένο» να γίνει επιτυχία

Καθώς έγραφε το νέο του άλμπουμ, ο Μάικλ Τζάκσον ονειρευόταν πως θα έφτανε με αυτό στην κορυφή, όπως και έγινε τελικά. Αυτό το «manifest» του τραγουδιστή έδωσε στον νέο του δίσκο την σωστή ενέργεια και στον ίδιο την απαραίτητη έμπνευση και παρακίνηση για να βγει το άρτιο αποτέλεσμα που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα.

  1. Είναι το καλύτερο άλμπουμ σε πωλήσεις

Λίγους μόλις μήνες μετά την κυκλοφορία του Thriller, το όνειρο του Τζάκσον έγινε πραγματικότητα καθώς το άλμπουμ ξεκίνησε να σκαρφαλώνει στα charts, ενώ σε έναν μόλις χρόνο έγινε το καλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ στις ΗΠΑ, κάτι που ισχύει ακόμα!

  1. Έχει 8 Grammy και ένα Ρεκόρ Γκίνες

Με το 6ο άλμπουμ του, ο ήδη γνωστός Μάικλ Τζάκσον εκτοξεύτηκε στις προτιμήσεις του κοινού, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές και τελικά 8 Grammy, ενώ μέχρι και σήμερα κανένας καλλιτέχνης δεν έχει καταφέρει να σπάσει το ρεκόρ Γκίνες του Thriller, για το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις!

  1. Το Thriller θα μπορούσε να έχει ονομαστεί Midnight Man

Όταν ζητήθηκε από τον Ροντ Τέμπερτον, τον άνθρωπο που είχε αναλάβει την ενορχήστρωση του άλμπουμ, να βρει τίτλο για το άλμπουμ, πολλές ιδέες προέκυψαν. Συγκεκριμένα, μέσα από τους 300 πιθανούς τίτλους που σκέφτηκε, ο Temperton επέλεξε τελικά το «Midnight Man». Το επόμενο πρωί όμως ξύπνησε και η λέξη «Thriller» δεν μπορούσε να φύγει από το μυαλό του. Έτσι, ο δίσκος έλαβε αυτόν τον τίτλο και ήταν φυσικά ο κατάλληλος.

  1. Το single «Wanna be Startin’ Somethin» χάρισε στον Τζάκσον μία… μήνυση

Το 1972, ο μουσικός Manu Dibango ηχογράφησε το “Soul Makossa”, ένα τραγούδι με στίχους στη γλώσσα του Καμερούν, Duala. Σε αυτό, ο Dibango τραγουδούσε «ma ma ko/ma ma sa/ma ko ma ko sa», ενώ στο «Wanna be Startin’ Somethin» ακούμε τον Τζάκσον να λέει «ma ma se/ma ma sa/ma ma ku sa». Η μήνυση δεν άργησε να έρθει, μιας και η ομοιότητα είναι εμφανής.

  1. Ο Τζάκσον εμπνεύστηκε το άλμπουμ του από τον Καρυοθραύστη

Μετά την επιτυχία του προηγούμενου του άλμπουμ, Off the Wall, ο Τζάκσον ήθελε διά μανίας να κυκλοφορήσει έναν πολύ δυνατό δίσκο που θα ξεχώριζε, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά που έλεγαν πως δεν γινόταν ένας καλλιτέχνης να κυκλοφορήσει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δύο επιτυχημένους δίσκους. Στόχος του ήταν κάθε τραγούδι του νέου του δίσκου να είναι ξεχωριστό και «θανατηφόρο», όπως έκανε και ο Τσαϊκόφσκι με τις μουσικές σουίτες του Καρυοθραύστη.

  1. Το «Billie Jean» έκρυβε μία πραγματική ιστορία

Οι θαυμαστές του Μάικλ Τζάκσον ήταν γνωστοί για τις ακραίες συμπεριφορές τους. Μία θαυμάστρια του τραγουδιστή συγκεκριμένα, είχε σκαρφαλώσει στον τοίχο του σπιτιού του και ισχυριζόταν πως έχει γεννήσει το παιδί του, και από αυτήν του την εμπειρία ο τραγουδιστής εμπνεύστηκε το «Billie Jean».

  1. Το «Billie Jean» παραλίγο να γίνει η αιτία θανάτου του Τζάκσον

Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του «Billie Jean», ο Μάικλ Τζάκσον ήταν τόσο απορροφημένος στη δημιουργική διαδικασία, που δεν κατάλαβε πως το αυτοκίνητό του είχε πάρει φωτιά, ενώ ήταν εν κινήσει. Τον προειδοποίησε ένας μοτοσικλετιστής που οδηγούσε δίπλα του και έτσι ο τραγουδιστής απέφυγε ένα θανατηφόρο ατύχημα.

  1. Ο Μάικλ Τζάκσον έπαιρνε… έμπνευση από άλλα τραγούδια

Σε μία συνέντευξη του, ο τραγουδιστής της ροκ, Ντάριλ Χολ ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του «We Are the World», ο Τζάκσον του είχε παραδεχτεί πως είχε κλέψει το μπάσο του τραγουδιού του «I Can’t Go for That (No Can Do)» για το «Billie Jean».

  1. Το «Billie Jean» μιξαρίστηκε 91 φορές

Πέρα από τις πρωτότυπες ιδέες του, ο Μάικλ Τζάκσον ήταν γνωστός και για την εμμονή του με την αρτιότητα. Όταν ήρθε η ώρα της τελειοποίησης του «Billie Jean», το τραγούδι δεν μιξαρίστηκε μία ή δύο φορές, αλλά 91! Βέβαια, ο παραγωγός του άλμπουμ, Κουίνσι Τζόουνς, όταν ολοκληρώθηκαν όλες οι εκδοχές ζήτησε να ξανά ακούσει τη δεύτερη, και όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτήν επέλεξε.

  1. Ο Βίνσεντ Πράις ένιωσε «ριγμένος» οικονομικά

Η τότε σύζυγος του Κουίνσι Τζόουνς γνώριζε προσωπικά τον Βίνσεντ Πράις και έτσι η επιλογή ηθοποιού για την απαγγελία των τελευταίων στίχων στο «Thriller» έγινε πιο εύκολη. Ο θρυλικός ηθοποιός των ταινιών τρόμου κατάφερε να ηχογραφήσει το κομμάτι του σε μόλις δύο λήψεις και έλαβε 1.000 δολάρια. Μόλις όμως το άλμπουμ γνώρισε την τεράστια επιτυχία που το ακολουθεί μέχρι και σήμερα, ο Πράις δε δίστασε να εκφράσει την απογοήτευσή του για τον πενιχρό μισθό που είχε λάβει.

  1. Το βιντεοκλίπ του «Thriller» θεωρείται εθνικός θησαυρός

Η ταινία μικρού μήκους-βιντεοκλίπ για το τραγούδι «Thriller» διασώθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στο Εθνικό Μητρώο Καταγραφής των ΗΠΑ, καθώς θεωρήθηκε «πολιτιστικά σημαντικό αρχείο».

  1. Το βιντεοκλίπ του Thriller άλλαξε για πάντα τα δεδομένα

Μέχρι και την κυκλοφορία του βιντεοκλίπ για το single Thriller το 1984, η μουσική βιομηχανία δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία στην εικόνα των τραγουδιών. Ο Τζάκσον όμως ήρθε να το αλλάξει αυτό με το διάρκειας 14 λεπτών κινηματογραφικό βιντεοκλίπ του. Δεν είναι υπερβολή λοιπόν που αργότερα τα περιοδικά μουσικής έλεγαν πως ο Τζάκσον έφερε την επανάσταση και σε αυτόν τον τομέα της μουσικής βιομηχανίας, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλα θρυλικά βιντεοκλίπ- αν και εκείνη την περίοδο το βιντεοκλίπ κατακρίθηκε από μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι υποστήριξαν πως ενέκρινε τον σατανισμό.

  1. Το βιντεοκλίπ του Thriller θα μπορούσε να έχει πάρει Όσκαρ

Όταν κυκλοφόρησε το βιντεοκλίπ του «Thriller», για μια εβδομάδα παρουσιαζόταν σε κάποιους κινηματογράφους της Καλιφόρνια. Αυτό γινόταν για να μπορέσει το κλιπ να προταθεί για Όσκαρ, αν και αυτό δεν έγινε ποτέ. Το περίεργο πάντως ήταν πως παρουσιαζόταν πριν την προβολή της κλασικής παιδικής ταινίας κινουμένων σχεδίων «Φαντασία», και έτσι αρκετοί γονείς δεν άργησαν να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους, καθώς θεωρούσαν το κλιπ ακατάλληλο για τα παιδιά.

  1. Το single «Thriller» αρχικά ονομαζόταν «Starlight».

Η μουσική και οι στίχοι του θρυλικού πλέον αυτού τραγουδιού ανήκουν στον Ροντ Τέμπερτον, όμως πριν σταθεροποιηθούν ήταν αρκετά πιο ρομαντικοί και μιλούσαν για… αστρικό φως! Με τον τίτλο του δίσκου όμως να προδιαθέτει το κοινό για κάτι πιο σκοτεινό, ο συνθέτης έπρεπε να ξανά σκεφτεί τους στίχους του και να επιστρέψει με κάτι πιο «μακάβριο». Έτσι, προέκυψε το Thriller και έλαβε τιμητικά το όνομά του από τον τίτλο του άλμπουμ.

  1. Στο άλμπουμ αυτό χρησιμοποιήθηκαν κάποιες πολύ περίεργες τεχνικές ηχογράφησης

Ο 6ος δίσκος του Μάικλ Τζάκσον ήταν αναμφισβήτητα ο πιο ευφάνταστος και δημιουργικός του, με τους συνεργάτες του να θυμούνται κατά καιρούς τις περίεργες τεχνικές που είχαν χρησιμοποιήσει για την ηχογράφηση κάποιων χαρακτηριστικών ήχων. Βέβαια, αυτή ήταν και η πρωτοτυπία του άλμπουμ, στο οποίο αν παρατηρήσουμε προσεκτικά θα ακούσουμε ηχητικά εφέ μέσα από ντους και χάρτινους σωλήνες, το τρίξιμο μιας πόρτας, τον άνεμο, βήματα σε ξύλινες σανίδες και άλλες πολλές τέτοιες περίεργες καινοτομίες.

  1. Η διαδικασία δημιουργίας του δίσκου ήταν σίγουρα… καλλιτεχνική

Όταν ο Τζάκσον μίλησε με τους μουσικούς του κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του άλμπουμ, τους συμβούλεψε να σκεφτούν όπως ο Μιχαήλ Άγγελος όταν ζωγράφιζε την Καπέλα Σιξτίνα. Έτσι, με τον ουρανό να είναι το μόνο όριο, γεννήθηκε ένας από τους πιο ξεχωριστούς και εμπνευσμένους δίσκους της pop μουσικής.

  1. Η διαδικασία εύρεσης κιθαρίστα για το «Beat It» ήταν δύσκολη

Ο Τζόουνς και ο Τζάκσον ήταν αποφασισμένοι να δημιουργήσουν ένα ροκ τραγούδι που θα ταίριαζε σε όλα τα γούστα. Ξόδεψαν λοιπόν εβδομάδες ψάχνοντας τον κατάλληλο κιθαρίστα για το «Beat It». Τελικά, τον βρήκαν στο πρόσωπο του Έντι Βαν Χάλεν, από το ροκ συγκρότημα Van Halen.

  1. Η συνεργασία με το MTV δεν ξεκίνησε θετικά

Στις αρχές της κυκλοφορίας του «Thriller», το MTV δεν μετέδιδε τα κλιπ του άλμπουμ. Τότε, ο Πρόεδρος της CBS Records, Βάλτερ Γιέτνικοφ, πίεσε το κανάλι κατηγορώντας το για ρατσιστική διάκριση, λόγω του χρώματος του Τζάκσον. Μετά από αυτό, το κανάλι όχι μόνο ξεκίνησε να βάζει τα καινούρια κλιπ του Τζάκσον, αλλά για ένα διάστημα έβαζε 2 φορές την ώρα το 14λεπτο κλιπ του Thriller, με ενδιάμεσα διαλλείματα από τα Billie Jean και Beat It!

  1. Το barcode του άλμπουμ αντιστοιχούσε στο τηλέφωνο του Μάικλ Τζάκσον

Τουλάχιστον αυτό πίστευαν αρκετοί θαυμαστές του τραγουδιστή, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να καλέσουν το νούμερο που αναγραφόταν στο barcode. Φυσικά και στην άλλη γραμμή δεν έβγαινε ο Μάικλ Τζάκσον, αλλά η εξοργισμένη υπεύθυνη ενός κομμωτηρίου στην Ουάσινγκτον, στο οποίο αντιστοιχούσε ο αριθμός και ξαφνικά δεχόταν χιλιάδες τηλεφωνήματα τα οποία ζητούσαν τον τραγουδιστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ46 χρόνια U2: Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος που σημάδεψε τη ροκ σκηνή12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b