MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Σε δημοπρασία δύο σπάνια πορτρέτα, αφιερωμένα στον «Μυστικό Δείπνο» του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Δύο πορτρέτα με κιμωλία και παστέλ για τον «Μυστικό Δείπνο» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που κάποτε άνηκαν σε έναν Ολλανδό βασιλιά του 19ου αιώνα, θα βγουν σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα.

Πηγή: Οίκος Sotheby's
Monopoli Team

Πρόκειται για τα δύο πορτρέτα των κεφαλών του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή και του Αγίου Ιακώβου, που κάθονται ο καθένας στα αριστερά του Ιησού Χριστού στο εμβληματικό έργο που εκτίθεται στο Μιλάνο. Τα δύο σπάνια αυτά έργα αποτελούν μέρος της δημοπρασίας που πρόκειται να παραθέσει ο οίκος Sotheby’s στο Λονδίνο στις 6 Ιουλίου και η οποία είναι αφιερωμένη στα αριστουργήματα σε χαρτί.

Τα έργα αποδίδονται στον βοηθό του Ντα Βίντσι, Τζιοβάνι Αντόνιο Μπολτράφιο, είναι μεγάλης κλίμακας και εκτιμάται ότι θα πωληθούν έως και 146.500 δολάρια, το καθένα.

Σύμφωνα με την Cristiana Romalli, ειδική στα σχέδια Παλαιών Δασκάλων στον οίκο Sotheby’s, οι μελετητές δεν είναι ακριβώς σίγουροι για τον λόγο που δημιουργήθηκαν τα έργα, αλλά δήλωσαν ότι τα μεγάλης κλίμακας αυτά πορτρέτα είναι «εξαιρετικά σπάνια».

Μέρος μίας συλλογής 11 έργων, αφιερωμένων στον «Μυστικό Δείπνο», τα δύο αυτά έργα άνηκαν κάποτε στον διάσημο Άγγλο ζωγράφο Τόμας Λόρενς, αλλά και τον Γιούλιαμ II, τον βασιλιά της Ολλανδίας, πρωτού τελικά χωριστούν, εκτεθούν σε διαφορετικά μουσεία και γκαλερί και καταλήξουν στα χέρια ιδιωτών.

Αυτό το ζευγάρι σχεδίων πουλήθηκε τελευταία φορά ως ξεχωριστά έργα το 2005 από τον οίκο Christie’s, με 96.000 δολάρια για τον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή και 57.600 δολάρια για τον Άγιο Ιάκωβο.

Ο «Μυστικός Δείπνος» ζωγραφίστηκε μεταξύ 1495 και 1498 και έγινε εμβληματικό έργο της ιταλικής Αναγέννησης. Παρουσιάζει τον Ιησού την έντονη στιγμή που ανακοινώνει ότι ένας από τους δώδεκα μαθητές του θα τον προδώσει, απεικονίζοντας τις εκφραστικές αντιδράσεις των πιο ένθερμων οπαδών του. Ο Λεονάρντο υπέδειξε τον ένοχο, τον Ιούδα, ζωγραφίζοντας το πρόσωπό του με σκιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠριν από την «μπλε Μέριλιν» του Γουόρχολ: Τα 10 πιο ακριβά έργα τέχνης που έχουν πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία12.09.2018

Η εμβληματική τοιχογραφία, η οποία προσέλκυε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως πριν από την πανδημία, στεγάζεται στην τραπεζαρία της μονής Santa Maria delle Grazie στο Μιλάνο της Ιταλίας. Όμως, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασής του, υπόκειται σε συνεχείς προσπάθειες συντήρησης.

Σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s, τα πρώιμα αντίγραφα από τους βοηθούς του Λεονάρντο «είναι μια πολύτιμη ένδειξη για το πώς πρέπει να ήταν αρχικά το αριστούργημα», μετά την ταλαιπωρία του εξαιτίας των περιβαλλοντικών συνθηκών και την σχεδόν καταστροφή του όταν η μονή βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με πληροφορίες από CNN.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b