MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

45 χρόνια Star Wars: 10 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για την πρώτη ταινία του θρυλικού franchise του George Lucas

Με αφορμή τα 45 χρόνια από την πρεμιέρα της πρώτης ταινίας “Star Wars”, συγκεντρώσαμε 10 πράγματα που πιθανώς να μη γνωρίζετε.

author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Σαν σήμερα, στις 25 Μαΐου 1977, έκανε πρεμιέρα η πρώτη ταινία “Star Wars: Episode IV – A New Hope”. Με αφορμή, λοιπόν, την επέτειο των 45 χρόνων από την ημέρα που ξεκίνησε ένα από τα πιο επιτυχημένα franchise στην ιστορία του κινηματογράφου, το οποίο επηρέασε και σμίλεψε το είδος των ταινιών sci-fi, συγκεντρώσαμε 10 facts που ίσως να μη γνωρίζετε για την πρώτη αυτή ταινία.

10 πράγματα που μπορεί να μη ξέρετε για το “Star Wars: Episode IV – A New Hope”

1. Όταν κυκλοφόρησε η ταινία, δεν είχε αυτόν τον τίτλο που ξέρουμε αλλά λεγόταν απλώς “Star Wars”. Κι αυτό γιατί ο George Lucas, δημιουργός και σκηνοθέτης της ταινίας -όπως και των επόμενων-, δεν πίστευε πως θα έχει επιτυχία. Όταν όμως, εκτοξεύτηκε στα box office, ξεκίνησε και η προετοιμασία των sequel. Έτσι, το 1981 ο τίτλος άλλαξε σε “Star Wars: Episode IV – A New Hope” για να ταιριάζει καλύτερα με τις υπόλοιπες ταινίες.

2. Ο George Lucas, όντας στενός φίλος από το πανεπιστήμιο με τον Steven Spielberg, επισκέφτηκε το στούντιο που γυρίστηκε η ταινία “Close Encounters of the Third Kind”, η οποία κυκλοφόρησε ίδια χρονιά με το “Star Wars: Episode IV – A New Hope”. Με όσα είδε, ο Lucas ήταν σίγουρος πως η ταινία του Spielberg θα έκανε μεγαλύτερη επιτυχία από τη δική του αλλά εκείνος διαφωνούσε. Έκαναν, λοιπόν, μια συμφωνία να δοθεί το 2,5% των κερδών από την ταινία του καθενός στον άλλον. Κι έτσι κι έγινε!

3. Στο ίδιο κλίμα αμφισβήτησης της πιθανής επιτυχίας της ταινίας, ο Lucas αντί να πάει στην πρεμιέρα, πήρε τον καλό του φίλο Spielberg και πήγαν διακοπές στην Χαβάη, όπου και τους ήρθε η ιδέα για την ταινία “Raiders of the Lost Ark”.

Star Wars: Episode IV - A New Hope

Star Wars: Episode IV – A New Hope

4. Ήταν η πρώτη ταινία που έβγαλε πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια στα τοπικά box office και η πρώτη που έφτασε τα 500 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως!

5. Αυτή είναι η μόνη ταινία όπου η εμφάνιση του Darth Vader δεν συνοδεύεται με το χαρακτηριστικό “The Imperial March” κι αυτό γιατί δεν είχε γραφτεί ακόμη από τον John Williams.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Καννών: 7 λεπτά χειροκρότημα αλλά και αποχωρήσεις στην πρεμιέρα του Crimes of the Future12.09.2018

6. Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας που προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας -με πρώτη “Το Κουρδιστό Πορτοκάλι” του Stanley Kubrick το 1971.

7. Αρχικά ο George Lucas ήθελε τον Orson Welles για τη φωνή του Darth Vader αλλά τελικά αποφάσισε να μη προχωρήσει μαζί του γιατί του φαινόταν πολύ χαρακτηριστική και αναγνωρίσιμη.

Star Wars: Episode IV - A New Hope

Star Wars: Episode IV – A New Hope

8. Ο Darth Vader εμφανίζεται στην συγκεκριμένη ταινία μόλις 12 λεπτά!

9. Στα πρώτα σενάρια, ο R2-D2 μιλούσε κανονικά αγγλικά κι αν και μετά αφαιρέθηκε η ομιλία του, οι αντιδράσεις του C3PO στις ατάκες του διαλόγου έχουν παραμείνει στην ταινία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη12.09.2018

10. Από τις πρώτες 7 ταινίες του franchise, αυτή είναι η μικρότερη σε διάρκεια, με συνολικό χρόνο 2 ώρες και 1 λεπτό.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b