MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Οδησσός: Ουκρανοί στρατιώτες ανακάλυψαν αρχαιοελληνικούς αμφορείς στα χαρακώματα

Όσο έσκαβαν για να δημιουργήσουν χαρακώματα, στρατιώτες στην Οδησσό ανακάλυψαν έναν “θησαυρό” από αρχαιοελληνικούς αμφορείς.

Πηγή φωτογραφίας: Facebook
Πηγή φωτογραφίας: Facebook
Monopoli Team

Ουκρανοί στρατιώτες που έσκαβαν χαρακώματα στην Οδησσό για προετοιμαστούν απέναντι στην ρωσική εισβολή, ανακάλυψαν έναν θησαυρό από αρχαιοελληνικούς αμφορείς.

Το 126ο ουκρανικό τάγμα έσκαβε στην πόλη, δίπλα από το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, όταν στρατιώτες βρήκαν αμφορείς. Πρόκειται για αρχαία κεραμικά δοχεία με στενά στόμια που χρησιμοποιούνταν για να αποθηκεύουν και να μεταφέρουν υγρά και ξηρά τροφή. Είναι περίπου 2,500 ετών και μάλλον δημιουργήθηκαν όταν η Οδησσός ήταν ρωμαϊκή αποικία.

Η ομάδα ανακοίνωσε την ανακάλυψη στο Facebook. Παρ’ όλο που ο πόλεμος εμποδίζει κανονικά τις επίσημες αρχαιολογικές εκσκαφές στην χώρα, οι στρατιώτες μπόρεσαν να μεταφέρουν τα τεχνουργήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Οδησσού.

“Ουκρανοί στρατιώτες έσκαβαν για χαρακώματα και βρήκαν αρχαίους αμφορείς. Έχουν ήδη μεταφερθεί στο μουσείο” ανέφερε η δημοσιογράφος του Heritage Daily, Γιάνα Σουπορόφσκα, από το Κίεβο.

Σύμφωνα με την UNESCO, από τις 24 Φεβρουαρίου και την αρχή της εισβολής, έχουν καταστραφεί πολλά μνημεία πολιτιστικής αξίας -τουλάχιστον 127, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμιρ Ζελένσκι, ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των κατεστραμμένων μνημείων ξεπερνά τα 200.

Πάντως, μέχρι σήμερα έχουν σίγουρα καταστραφεί ένα μουσείο στο Ιβάνκιβ αφιερωμένο στην Ουκρανή καλλιτέχνη Μαρία Πριματσένκο, το Kuindzhi Art Museum στην Μαριούπολη, προς τιμήν του καλλιτέχνη Arkhip Kuindzhi, το μουσείο αφιερωμένο στον Ουκρανό ποιητή Hryhorii Skovoroda έξω από το Χάρκοβο, ένα πολιτιστικό μνημείο, όπου είχε συνθέσει μουσική ο Τσαϊκόφσκι κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟυκρανία: Έργα της Maria Prymachenko κάηκαν κατά την καταστροφή του Μουσείου Ιστορίας του Ivankiv12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b