MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Καταγγελία κατά του Βρετανικού Μουσείου: Απαγόρευσε τη 3D σάρωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Το Βρετανικό Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας, υποστηρικτής του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καταγγέλλει την “αυθαίρετη” απόφαση του Βρετανικού Μουσείου.

Photo by Nicole Baster on Unsplash
Monopoli Team

Το Βρετανικό Μουσείο κατηγορείται από το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας (IDA) ότι αρνήθηκε να επιτρέψει τη 3D σάρωση ενός κομματιού από τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Ένας από τους μεγαλύτερους βρετανικούς οργανισμούς για την διατήρηση αρχαιοτήτων, το IDA ανακοίνωσε ότι θα καταφύγει στα δικαστήρια, ώστε να ανατρέψουν την απόφαση αυτή του Βρετανικού Μουσείου, την οποία αποκάλεσαν “ιδιότροπη και αυθαίρετη”.

“Θέλουμε να αντιμετωπίσουν το αίτημα μας, ακριβώς όπως θα αντιμετώπιζαν κάποιο ανάλογο αίτημα” είπε ο Roger Michel, διευθυντής του IDA, στην Guardian, στην οποία στη συνέχεια αποκάλυψε ότι την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφτηκε το μουσείο με την ομάδα του, παρά την απαγόρευση του μουσείου.

Εκεί, με τη χρήση ενός iPad σκάναραν το κομμάτι από τα γλυπτά που χρειάζονται, λέγοντας ότι έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν, αφού σύμφωνα με τους κανονισμούς του Βρετανικού Μουσείου “επιτρέπεται” η χρήση 3D λογισμικού για την λήψη εικόνων στους χώρους του.

Αυτό βέβαια δεν σταμάτησε το Βρετανικό Μουσείο από το να αντιδράσει, καταδικάζοντας την πράξη σε μία ανακοίνωση: “Το Βρετανικό Μουσείο ανησύχησε βαθύτατα όταν άκουσε ισχυρισμούς, που υπονοούν ότι στις γκαλερί μας έλαβε χώρα τρισδιάστατο σκανάρισμα χωρίς την άδεια μας. Κάθε τέτοια δραστηριότητα αποτελεί αθέτηση των κανονισμών μας. Λαμβάνουμε συχνά αιτήματα από διάφορους ιδιωτικούς οργανισμούς, που επιθυμούν να σκανάρουν με 3D τεχνολογία τη συλλογή μας. Δεν είναι δυνατόν να ικανοποιήσουμε κάθε τέτοιο αίτημα”.

Πέντε εβδομάδες νωρίτερα, σύμφωνα με το IDA, ο Peter Higgs, υπεύθυνος του μουσείου για τις ρωμαϊκές και ελληνικές αρχαιότητες, είχε συμφωνήσει ότι το σκανάρισμα των γλυπτών του Παρθενώνα “θα ξεκλείδωνε νέες ανακαλύψεις”. Το Μουσείο όμως απέρριψε το αίτημά τους μέσω e-mail.

“Θα καταθέσουμε καταγγελία στο τέλος της εβδομάδας, ζητώντας από το δικαστήριο να διατάξει το Βρετανικό Μουσείο να ικανοποιήσει το αίτημα μας” είπε ο Michel στην Guardian.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο και τους υποστηρικτές αυτής της ιδέας, η 3D τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τη δημιουργία αντιγράφων, αλλά και για  να λυθεί η διαμάχη ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο για το ποιος θα έπρεπε να κατέχει τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Το σκανάρισμα θα επέτρεπε σε ρομποτικές μηχανές γλυπτικής να αναπαράγουν τα έργα με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια, χρησιμοποιώντας τα ίδια πεντελικά μάρμαρα από τα οποία δημιουργήθηκαν τα αυθεντικά γλυπτά.

Το Ινστιτούτο στηρίζει το αίτημα του επαναπατρισμού των γλυπτών στην Ελλάδα και ίσως αυτός να ήταν τελικά ο λόγος που το Βρετανικό Μουσείο απέρριψε το αίτημά του.

Στην παρούσα τους μορφή “κακοποιημένα και ασβεστωμένα” στην γκαλερί Duveen του Βρετανικού Μουσείου, τα γλυπτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική τους αισθητική, ισχυρίζεται ο διευθυντής του IDA.

Με πληροφορίες από την Guardian

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b