MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

The Beatles: Το τελευταίο live των θρυλικών «σκαθαριών» κυκλοφορεί σε ψηφιακό άλμπουμ

Το ηχητικό αρχείο της τελευταίας ζωντανής συναυλίας των θρυλικών «Σκαθαριών». στην ταράτσα της Apple Corps στο Λονδίνο, κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή, 53 χρόνια μετά.

Φωτογραφία: Ethan A. Russell/Apple Corps
Monopoli Team

Στις 30 Ιανουαρίου 2022 θα έχουν περάσει ακριβώς 53 χρόνια από την θρυλική τελευταία ζωντανή συναυλία των Beatles, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ταράτσα της δισκογραφικής τους εταιρείας, Apple Corps, στο Λονδίνο, το 1969.

Προς τιμήν της τόσο σημαντικής επετείου το ηχητικό αρχείο του συγκεκριμένου live πρόκειται επιτέλους να κυκλοφορήσει σε ψηφιακή μορφή με τίτλο «Get Back: The Rooftop Performance», σε καινούρια μίξη από τον παραγωγό Giles Martin και τον ηχολήπτη Sam Okell. Το άλμπουμ θα είναι διαθέσιμο για streaming παγκοσμίως την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, στις 07:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος), μέσω του Apple Music, του Spotify και του deezer.

Πρόκειται για την πρώτη κυκλοφορία στα χρονικά του τελευταίου εκείνου «live της ταράτσας», η οποία συμβαίνει στον απόηχο της σειράς ντοκιμαντέρ του Πίτερ Τζάκσον για τα θρυλικά «Σκαθάρια» με τίτλο «Get Back», καθώς και της εμπλουτισμένης επανέκδοσης του τελευταίου τους studio άλμπουμ «Let it Be».

«Πάντα θεωρούσα ότι το live της ταράτσας είναι καλύτερο να ακούγεται και να βλέπεται, όχι απλώς να ακούγεται», δηλώνει ο Giles Martin σε συνέντευξη του στο περιοδικό Rolling Stone, ωστόσο, η υπερενθουσιώδης ανταπόκριση στο Get Back του άλλαξε γνώμη. «Νομίζω ότι πρόκειται πιο πολύ για ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τους θαυμαστές. Το δημιούργησα ώστε να μπορέσουν να ακούσουν τα πάντα. Έκοψα λίγο από το τέλος, βασικά επρόκειτο απλώς για τον ήχο του ανέμου, και αυτό ήταν. Το μιξάρισα ολόκληρο από την αρχή μέχρι το τέλος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑLet it Be: Επανέκδοση για το θρυλικό άλμπουμ των Beatles12.09.2018

Η τελευταία live συναυλία των Beatles

Εκείνο το μεσημέρι της Πέμπτης, 30 Ιανουαρίου 1969, οι Beatles ανέβηκαν στην ταράτσα της εταιρείας τους, καθώς το πλήθος μαζευόταν στους γύρω δρόμους έως ότου το show διακοπεί από τις αστυνομικές δυνάμεις. Τρία τραγούδια από εκείνη τη συναυλία μπήκαν στο «Let it Be»: τα «I’ve Got a Feeling», «Dig a Pony» και «One After 909». Ενώ αργότερα θα αποδεικνυόταν ότι αυτό θα ήταν και το τελευταίο live που θα έδινε το εμβληματικό συγκρότημα δημοσίως.

Οι Beatles και ο σκηνοθέτης Μάικλ Λίντσεϊ-Χογκ πέρασαν αρκετό χρόνο σκεπτόμενοι που θα πραγματοποιήσουν την επιστροφή τους στα live: Νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, στη μέση της ερήμου; Αλλά, στο τέλος, αποφάσισαν, να την πραγματοποιήσουν στην ταράτσα, ερχόμενοι αντιμέτωποι θαρραλέα με τον λονδρέζικο χειμώνα. Τελείωσε με τον Πωλ ΜακΚάρτνεϋ να φωνάζει στη γυναίκα του Ρίνγκο Σταρ, Μορίν Στάρκι που τους καταχειροκροτούσε, «Ευχαριστούμε Mo!», και τον Τζον Λένον να πετάει την ατάκα «Ελπίζω να τα πήγαμε καλά στην auduition».

Ωστόσο, το gig αυτό, μετά και την κυκλοφορία του «Get Back», απέκτησε μια εντελώς διαφορετική αίσθηση, λαμβάνοντας πλέον υπόψιν τον ενθουσιασμό των «Σκαθαριών» για το γεγονός ότι θα έπαιζαν ξανά μπροστά σε κόσμο, ιδιαίτερα του Πωλ ΜακΚάρτνεϋ. Όπως σχολιάζει και ο Martin «Μου αρέσει το σημείο όπου ο Πωλ χοροπηδάει πάνω κάτω στη σανίδα για να δει αν θα τον αντέξει. (…)Όλοι οι άλλοι παραπονιούνται για το κρύο, ενώ εκείνος φοράει τα λιγότερα ρούχα από όλους. Μπορεί να κάνει μια δίωρη συναυλία ανεπηρέαστος από οποιαδήποτε καιρική συνθήκη». 

Αυτός ο καθαρός ενθουσιασμός βγαίνει και στο ηχητικό αρχείο παρά τις προκλήσεις με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι. Έκανε τόσο κρύο που ο Λένον και ο Ρίνγκο δανείστηκαν τα χειμωνιάτικα παλτά της Γιόκο και της Μορίν, με τον Λένον να ψιθυρίζει «Τα χέρια μου είναι αρκετά παγωμένα για να παίξουν μουσική». 

«Αυτό αγαπώ περισσότερο από το γεγονός», προσθέτει ο Giles Martin, «έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου ως μια μεγάλη εκδήλωση ενώ απλώς δεν είχαν που αλλού να πάνε».

Track List

1. «Get Back» (Take 1)
2. «Get Back» (Take 2)
3. «Don’t Let Me Down» (Take 1)
4. «I’ve Got a Feeling» (Take 1)
5. «One After 909»
6. «Dig a Pony»
7. «Jam/God Save The Queen»
8. «I’ve Got a Feeling» (Take 2)
9. «Don’t Let Me Down» (Take 2)
10. «Get Back» (Take 3)

Πηγή: Rolling Stone Magazine

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ20 χρόνια χωρίς τον Τζορτζ Χάρισον: Η μουσική ιδιοφυία που υποτιμήθηκε στους Beatles12.09.2018

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b