MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ολλανδία: Μουσεία ανοίγουν ως…γυμναστήρια και κομμωτήρια ως μια διαμαρτυρία κατά του lockdown

Μουσεία στην Ολλανδία άνοιξαν προσωρινά με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για το καθεστώς του lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, προσφέροντας μαθήματα yoga μπροστά από διάσημους πίνακες ή ένα κούρεμα υπό τους ήχους μιας συμφωνικής ορχήστρας.

Μουσείο Βαν Γκογκ
Monopoli Team

Προσφέροντας υπηρεσίες…ομορφιάς

Μουσεία αλλά και άλλοι πολιτιστικοί οργανισμοί στην Ολλανδία άνοιξαν για μία ημέρα τις πόρτες τους, την Τετάρτη (19/1), παρέχοντας εναλλακτικές…υπηρεσίες, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το σκληρό μέτρο του lockdown που έχει επιβληθεί σε ολόκληρη τη χώρα από τον Δεκέμβριο του 2021 και έχει αναγκάσει – μεταξύ άλλων – τα μουσεία, τα θέατρα, τις αίθουσες συναυλιών και τους κινηματογράφους σε αναγκαστικό κλείσιμο, έως τις 25 Ιανουαρίου τουλάχιστον. Παρ’ όλα αυτά την προηγούμενη εβδομάδα, γυμναστήρια, κομμωτήρια και ινστιτούτα νυχιών πήραν το «πράσινο φως» από την ολλανδική κυβέρνηση να επαναλειτουργήσουν με κάποια περιοριστικά μέτρα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των χώρων πολιτισμού της χώρας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Η Τέχνη θεραπεύει»: Ένα μουσείο στην Ιταλία μετατρέπεται σε εμβολιαστικό κέντρο κατά του Covid-1912.09.2018

Μανικιούρ στο Μουσείο Βαν Γκογκ

Μεταξύ των συμμετεχόντων σε αυτή διαμαρτυρία, που σκοπό έχει να τραβήξει την προσοχή της κυβέρνησης με μια δόση χιούμορ, ήταν το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, το οποίο άνοιξε ως κομμωτήριο πολλαπλών υπηρεσιών, προσφέροντας κούρεμα, περιποίηση γενειάδας και μανικιούρ στο κοινό. Όσοι επέλεξαν την τελευταία υπηρεσία μπορούσαν, μάλιστα, να επιλέξουν να κάνουν κάποιο σχέδιο στα νύχια εμπνευσμένο από την τέχνη του ίδιου του Βαν Γκογκ. Η είσοδος στο μουσείο ήταν δωρεάν, με τους πελάτες να καλούνται να πληρώσουν απευθείας τους κομμωτές και τους τεχνίτες νυχιών.

«Απλώς δεν κατανοώ για ποιο λόγο τα μέτρα είναι τόσο αυστηρά, εμποδίζοντας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις», δήλωσε η life coach Alexandra Gerni, η οποία έφτιαξε τα μαλλιά της υπό τους ήχους της Concertgebouw Orchestra. «Αν κοιτάξει κανείς την υπόλοιπη Ευρώπη, αναρωτιέμαι: γιατί είμαστε τόσο προσεκτικοί; Απλώς δεν το κατανοώ. Η ζημιά που προκαλείται με το κλείσιμο είναι πολύ μεγαλύτερη. Με θυμώνει πολύ και αυτό δεν είναι εύκολο», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣτο Onassis Channel η μυσταγωγική συναυλία των Jeff Mills, Prabhu Edouard και Jean-Phi Dary στη Δήλο12.09.2018

Γυμναστική μπροστά σε έργα τέχνης

Αντίστοιχα, το μουσείο Frans Hals στο Χάρλεμ άνοιξε ως γυμναστήριο. Σε μια φωτογραφία, που δημοσιεύτηκε στο Reddit, αποτυπώνονται οι συμμετέχοντες να απολαμβάνουν ένα μάθημα γυμναστικής σε μια γκαλερί, στους τοίχους της οποίας είναι κρεμασμένα έργα του ολλανδού ζωγράφου του Φρανς Χαλς, συμπεριλαμβανομένου του αριστουργήματος του 1633, «Officers and Sergeants of the Civic Guard». Το θέαμα αυτό των ιδρωμένων συμμετεχόντων οδήγησε κάποιους στο να εκφράσουν την έντονη ανησυχία τους ότι τα έργα δεν είναι καλό να εκτίθενται σε υγρασία. Την ίδια στιγμή άλλοι απαντούν σε αυτή την ανησυχία λέγοντας πως λόγω της παρατεταμένης υγρασίας στους χώρους του μουσείου το καλοκαίρι, αυτό πιθανότατα έχει τοποθετήσει υγραντήρες, με σκοπό να προστατευτούν τα έργα τέχνης.

Yoga, zumba και boot camp για όλους!

Επίσης την Τετάρτη, όπως αναφέρει ο ολλανδικός ειδησεογραφικός ιστότοπος NOS, οι επισκέπτες στο μουσείο Limburgs – ένα ιστορικό μουσείο στην πόλη Venlo – μπορούσαν να παρακολουθήσουν μαθήματα yoga και zumba, ενώ τόσο στο μεσαιωνικό κάστρο Loevestein στο Zaltbommel όσο και στο Mauritshuis στη Χάγη, με θησαυρούς από ολλανδικούς πίνακες ζωγραφικής της Χρυσής Εποχής, πραγματοποιήθηκε προπόνηση boot camp.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Van Gogh Museum (@vangoghmuseum)

Ο πολιτισμός είναι ψηλά στην ατζέντα της ολλανδικής κυβέρνησης;

Σε ανάρτησή της στο Twitter η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Gunay Uslu, δήλωσε ότι κατανοεί τον σκοπό της διαμαρτυρίας, αλλά επέστησε την προσοχή όλων των συμμετεχόντων. «Ο πολιτιστικός τομέας μάς εφιστά την προσοχή στην κατάστασή του με έναν δημιουργικό τρόπο. Κατανοώ την έκκληση για βοήθεια και ότι οι καλλιτέχνες θέλουν να δείξουν όλα τα όμορφα πράγματα που έχουν να μας προσφέρουν. Αλλά το άνοιγμα της κοινωνίας πρέπει να γίνει βήμα βήμα. Ο πολιτισμός είναι ψηλά στην ατζέντα», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ «Ειδύλλια Οδός» περνά από την Τεχνόπολη12.09.2018

Πριν από όλη αυτή την κινητοποίηση, σύμφωνα με το DutchNews, οι δήμαρχοι των είκοσι πέντε μεγαλύτερων πόλεων της Ολλανδίας είχαν προβεί σε ανακοίνωση πως δεν θα επέτρεπαν να συμβεί κάτι τέτοιο. «Αυτό έγινε μόνο για πλάκα», απάντησε ο κωμικός Sanne Wallis de Vries, ένας από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας, μιλώντας σε ένα ολλανδικό talk show. «Τι κερδίζετε με το να το απαγορεύσετε;».

Πηγή: artforum.com

Περισσότερα από Περίεργα
VIMA_WEB3b