MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ισπανία: Έργο που αποδίδεται στον Καραβάτζιο παραλίγο να πωληθεί για 1.500€

Η κυβέρνηση της Ισπανίας απαγόρευσε την πώληση του πίνακα μέχρι να αποφασιστεί αν πράγματι πρόκειται για έργο του Καραβάτζιο αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Καραβάτζιο ή απομίμηση;, φωτογραφία: Ansorena
Καραβάτζιο ή απομίμηση;, φωτογραφία: Ansorena
Monopoli Team

Λίγο πριν αποσυρθεί από τη δημοπρασία, ένας μικρός πίνακας του Χριστού είχε αποδοθεί στον Ισπανό καλλιτέχνη του 17ου αιώνα Χοσέ ντε Ριμπέρα και επρόκειτο να πωληθεί στη Μαδρίτη για περίπου 1.500€. Παρ’ όλ’ αυτά, μετά από υποψίες ότι ο πίνακας θα μπορούσε να είναι ένας πολύ πιο πολύτιμος πίνακας του σπουδαίου Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο, η κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να απαγορεύσει στον οίκο δημοπρασιών Ansorena κάθε πώληση και εξαγωγή του έργου εκτός της χώρας.

Καραβάτζιο ή απομίμηση;, φωτογραφία: Ansorena

Καραβάτζιο ή απομίμηση;, φωτογραφία: Ansorena

Ο Ριμπέρα, γιός ενός κατασκευαστή παπουτσιών στη Ρώμη, θαύμαζε πολύ τον Καραβάτζιο και ήταν αφοσιωμένος ακόλουθός του. Μάλιστα, χρησιμοποιούσε και ο  ίδιος την τεχνική του “chiaroscuro”, που περιλαμβάνει τις έντονες αντιθέσεις μεταξύ σκούρου και φωτεινού. Έτσι, παρεξήγηση σχετικά με την πατρότητα του έργου είναι παραπάνω από κατανοητή, αφού ο λιγότερο γνωστός Ιταλός ζωγράφος μπορούσε να μιμηθεί πολύ καλά τον δάσκαλό του.

Ο Υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας, πάντως, δήλωσε ότι κινήθηκαν γρήγορα για να επιβάλλουν έναν προληπτικό αποκλεισμό του πίνακα, μετά από ένα τηλεφώνημα που έλαβαν από ειδικούς από το μουσείο Prado. Ειδικοί του μουσείου ανέφεραν ότι υπάρχουν αρκετές αποδείξεις που υπονοούν ότι ο πίνακας θα μπορούσε να είναι “αυθεντικός Καραβάτζιο”.

Αυτή τη στιγμή ειδικοί, που θα αποφασίσουν την αυθεντικότητα του έργου, μελετούν εξονυχιστικά τον πίνακα.

Πάντως, μερικοί είναι ήδη πεπεισμένοι για την αυθεντικότητα του έργου. Ο Ιταλός κριτικός τέχνης και πολιτικός Βιτόριο Σγκάρμπι δήλωσε ότι είχε αναγνωρίσει αμέσως τον πίνακα ως Καραβάτζιο τον προηγούμενο μήνα, όταν είδε την φωτογραφία του έργου. “Τον είδα και αμέσως σκέφτηκα ότι με τις κατάλληλες χορηγίες θα μπορούσε να τον επιστρέψω στην Ιταλία. Η τιμή του είναι γύρω στα 100-150 εκατομμύρια ευρώ αν πωληθεί ιδιωτικά και 50 εκατομμύρια αν πωληθεί σε μουσείο”.

Πηγή: The Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕθνική Πινακοθήκη Λονδίνου: Φέρνει την πρώτη έκθεση αποκλειστικά για κινητά12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b