MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΓΟΡΑ ΤΕΧΝΗΣ

Τα 15 πιο ακριβά έργα τέχνης που πουλήθηκαν το 2020

Σε μια ιδιαίτερη χρονιά οι πωλήσεις των έργων τέχνης όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά έφτασαν σε ύψη άνευ προηγουμένου.

author-image Αναστασία Χαμαμτζόγλου

Το 2020 αποδείχθηκε μια ιδιαίτερη και απαιτητική χρονιά για όλους. Ως προσπάθεια αντιμετώπισης της εξελισσόμενης πανδημίας ολόκληρος ο κόσμος μπήκε διαδοχικά σε lockdown. Αποτέλεσμα ήταν πολλές οικονομικές δραστηριότηες να περιοριστούν σημαντικά. Οι χώροι της τέχνης, τα μουσεία και οι γκαλερί φυσικά δεν αποτέλεσαν εξαίρεση και έκλεισαν για πολλούς μήνες.

Η πανδημία θα μπορούσε να επιφέρει τεράστιο πλήγμα για την αγορά έργων τέχνης, παρόλα αυτά οι φορείς προσαρμόστηκαν γρήγορα στις πρωτόγνωρες συνθήκες του κόσμου και ξεκίνησαν να πραγματοποιούν τις δημοπρασίες τους διαδικτυακά. Το αποτέλεσμα εξέπληξε ακόμα και τους ίδιους με έργα-αριστουργήματα να φτάνουν σε συγκλονιστικές τιμές.

Στις δημοπρασίες αυτές πουλήθηκαν αμέτρητα έργα. Η λίστα όμως που ακολουθεί καταγράφει τις πιο ακριβές δημόσιες (και όχι ιδιωτικές) πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2020. Συμπεριλαμβάνει μεγάλη ποικιλία έργων, από σύγρονα αφηρημένα αριστουργήματα μέχρι και οστά δεινοσαύρων και κινέζικους παπύρους.

Ας δούμε λοιπόν την λίστα των 15 πιο ακριβών έργων τέχνης που πουλήθηκαν το 2020:

12. Pablo Picasso, Les femmes d’Alger (version ‘F’) (1955)

Φωτογραφία: Christie’s

TIMH: $29.2 εκατομμύρια

Το έργο αυτό, αποτελούσε μέρος μιας σειράς από έργα που δημιούργησε ο Pablo Picasso (1954-1955), βασισμένη στο αριστούργημα του Eugene Delacroix “Les femmes d’Alger”. Ολόκληρη η σειρά είχε αγοραστεί από δύο συλλέκτες την δεκαετία του 1950. Το συγκεκριμένο έργο (Version F) ξεπέρασε, με την πώληση του, τον Ιούλιο, την εκτιμώμενη τιμή του των 25 εκατομμυρίων. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2015 ένα άλλο έργο της ίδιας σειράς (Version O) πουλήθηκε για 179,4 εκατομμύρια δολάρια.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b