MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Επίθεση με φόλες στο Κέντρο Αναπαραγωγής Ελληνικού Ποιμενικού του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων εντοπίστηκαν στο Κέντρο Αναπαραγωγής Ελληνικού Ποιμενικού του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, με έξι νεκρά ζώα.

Monopoli Team

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την προηγούμενη επίθεση

Πριν από κάποιες εβδομάδες στο Κέντρο Αναπαραγωγής Ελληνικού Ποιμενικού του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στη Φλώρινα, πραγματοποιήθηκε μία φριχτή επίθεση με φόλες. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου άγνωστοι έριξαν πάλι φόλες στο ίδιο ακριβώς σημείο. Το αποτέλεσμα ήταν φριχτό, με τον θάνατο δύο σκυλιών κτηνοτρόφων που βγάζουν τα κοπάδια τους στην περιοχή, ενώ κανένα ζώο του Κέντρου δεν σκοτώθηκε.

Η ανταπόκριση της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ήταν άμεση. Η ομάδα αποτελείται από ένα ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, την Ιόλη, ράτσας Border Collie τη χειρίστριά του, Victoria Saravia. Η ομάδα πραγματοποίησε έρευνα στην περιοχή για τον εντοπισμό περισσοτέρων φονικών δολωμάτων. Κατάφεραν να εντοπίσουν δύο κουνάβια, δύο σκαντζόχοιρους, δύο χελωνάκια και κάποια έντομα που κατανάλωσαν τις φόλες.

Ενημερώθηκε η Δασική Υπηρεσία Φλώρινας

Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση της Δασικής Υπηρεσίας Φλώρινας, η οποία συνέλεξε τα δηλητηριασμένα ζώα για ανάλυση. Δείγμα ανάλυσης εστάλη και από τον Αρκτούρο.

Το γεγονός είναι αποτρόπαιο και προκαλεί έντονη ανησυχία για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς αποτελεί το τρίτο περιστατικό που σημειώθηκε στην περιοχή τον τελευταίο χρόνο. Δυστυχώς, περισσότερα από 50 σκυλιά έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε διάστημα 10 ημερών (7-17 Σεπτεμβρίου), στη Φλώρινα.

Ένα ποινικό αδίκημα

Αποτελεί, ποινικό αδίκημα με αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Αποτελεί μια άκρως βλαβερή πρακτική για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Παράλληλα, πρόκειται για μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και τη ζωή των κατοίκων αλλά και επισκεπτών της περιοχής.

Όσον αφορά στα μεγάλα σαρκοφάγα και τα αρπακτικά πουλιά, η  χρήση και διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων, αποτελεί μία από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωσή τους στην Ελλάδα.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ απευθύνουν επείγουσα έκκληση για την αντιμετώπιση του φαινομένου των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Ζητούν από τις αρμόδιες τοπικές Αρχές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ανεύρεσης των δραστών.
Επιπλέον, καλούν τους κατοίκους της περιοχής να συμβάλλουν σημαντική στην ανεύρεση των δραστών. Οι κτηνοτρόφοι, που έχασαν τα σκυλιά τους, μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τη δυνατότητα υποβολής μήνυσης ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται στο έντυπο «Οδηγός Πρώτων Βοηθειών σε σκυλιά που έχουν υποστεί δηλητηρίαση στην ύπαιθρο» της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b