MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΆ

Οι πρωταγωνιστές του “Selma” κατηγορούν τα Όσκαρ για ρατσιστική συμπεριφορά

Ο David Oyelowo και η σκηνοθέτις Ava DuVernay ισχυρίζονται πως μέλη της Ακαδημίας των Όσκαρ δεν ψήφισαν την ταινία επειδή στην πρεμιέρα διαμαρτυρήθηκαν για την δολοφονία του Αφροαμερικανού Eric Garner.

Monopoli Team

Η ταινία “Selma” της Ava DuVernay για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν μία από τις ταινίες με τις καλύτερες κριτικές για το 2014 (με αξιολόγηση 99% στη δημοφιλή πλατφόρμα Rotten Tomatos). Παρ’ όλ’ αυτά έλαβε μόνο δύο υποψηφιότητες στα Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας και Πρωτότυπης Μουσικής.

Η αδυναμία της Ακαδημίας να αναγνωρίσει την αξία του “Selma” και της σκηνοθεσίας της DuVernay, μάλιστα, ήταν η αφορμή για να γίνει viral το #OscarsSoWhite. Σε μία νέα συνέντευξη του στο Screen Daily, ο πρωταγωνιστής της ταινίας David Oyelowo αποκάλυψε ότι ένας από τους λόγους που το “Selma” δεν προτιμήθηκε από την κριτική επιτροπή της Ακαδημίας ήταν η διαμαρτυρία των συντελεστών της ταινίας για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Eric Garner.

Συγκέκριμενα, στην πρεμιέρα της ταινίας στην Νέα Υόρκη οι συντελεστές και πρωταγωνιστές αποφάσισαν να φορέσουν μπλουζάκια “I Can’t Breathe” -που ήταν τα τελευταία λόγια του Eric Garner, που δολοφονήθηκε επίσης από αστυνομικό.

Οι κατηγορίες προς την Ακαδημία των Όσκαρ

“Πριν από έξι χρόνια,το “Selma” κυκλοφόρησε την ίδια περίοδο με την δολοφονία του Eric Garner. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το “I Can’t Breathe”. Θυμάμαι ότι φορέσαμε όλοι μπλουζάκια με αυτό το μήνυμα για να διαμαρτυρηθούμε” δήλωσε ο ηθοποιός στην συνέντευξη. Πώς αντέδρασαν τα Όσκαρ; “Μέλη της Ακαδημίας τηλεφώνησαν στο στούντιο και είπαν στους παραγωγούς μας: Πώς τόλμησαν να το κάνουν αυτό; Γιατι προκαλούν εντάσεις; Δεν θα ψηφίσουμε την ταινία, γιατί πολύ απλά δεν είχαν δικαίωμα να το κάνουν αυτό” θυμάται ο Oyelowo.

Αυτός είναι ενας λόγος που η ταινία δεν έλαβε τις υποψηφιότητες που άξιζε, αλλά και η αφορμή για να γεννηθεί το #OscarsSoWhite” πρόσθεσε ο πρωταγωνιστής της ταινίας, που έλαβε διθυραμβικές κριτικές για τον ρόλο του ως Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Τους ισχυρισμούς του Oyelowo επιβεβαιώνει και η σκηνοθέτις Ava DuVernay, που τουίταρε “Πραγματική ιστορία”. Η σκηνοθέτις δεν έλαβε υποψηφιότητα για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας του 2015. Αντιθέτως υποψήφιοι ήταν ο Alejandro G. Iñárritu, που κέρδισε για την ταινία “Birdman”, ο Richard Linklater, ο Bennett Miller, ο Wes Anderson και ο Morten Tyldum.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Just Mercy»: Η Warner Bros. διαθέτει δωρεάν online την ταινία για το συστημικό ρατσισμό12.09.2018

Εντωμεταξύ, η Paramount Pictures ανακοίνωσε ότι προσφέρει δωρεάν την ταινία για τον υπόλοιπο Ιούνιο, την ίδια στιγμή που η Warner Bros. αποφάσισε να δώσει την ταινία «Just Mercy» για ελεύθερη ενοικίαση, ώστε να λειτουργήσει εκπαιδευτικά κατά του συστημικού ρατσισμού.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b