MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Χριστουγεννιάτικα άλμπουμ νέας εσοδείας

Από σούπερ σταρ και εναλλακτικούς ως το διάστημα, συγκεντρώσαμε φρεσκότατα χριστουγεννιάτικα άλμπουμ για τους λάτρεις των γιορτών.

author-image Μαρία Μαρκουλή

…Τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια ακούγονται στον παράδεισο όλη την διάρκεια των γιορτών και ακούγονται στην κόλαση όλη τη διάρκεια του χρόνου- έγραφε τις προάλλες ο Θεός σ’ ένα tweet  (φυσικά και έχει  ο Θεός  λογαριασμό στο twitter!)

Και επειδή δεν ξέρουμε πού θα βρεθούμε  –εννοώ… γίνονται και λάθη, καταλαβαίνεις- ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα χριστουγεννιάτικα άλμπουμ που βγήκαν φέτος, εξάλλου  ό,τι για κάποιους είναι κόλαση, για άλλους μπορεί να είναι ο παράδεισος.

*Φέτος οι κυκλοφορίες έχουν φτάσει στα όρια του σύμπαντος και εκεί που άνθρωπος δεν έχει πατήσει_ αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κάπτεν Κερκ (του Star Trek) ο William Shatner μπαίνει στο Πνεύμα των Χριστουγέννων.  Τώρα ντύνεται ΑγιοΒασίλης και παρουσιάζει το Shatner Claus, άλμπουμ του με συμμετοχές – έκπληξη, ονόματα από πάνκ ροκ ως κάντρι, ποπ και διαχρονικά. Ο Κάπτεν λέει τα κάλαντα με τον Henry Rollins, την Άγια Νύχτα με τον Iggy Pop, το Blue Christmas με τον Brad Paisley, το Winter Wonderland με τον Todd Rundgren και το White Christmas με την Judy Collins μεταξύ άλλων, οπότε…διακτινιστείτε εορταστικά.

# Ή όπως έλεγαν στο Star Trek ακριβώς: –Beam me up Scotty. Έχουμε Scotty, πετύχαμε σύνδεση. Ο Scott McCaughey και The Minus 5 μας μεταφέρουν εξπρές στον Βόρειο Πόλο με το Christmas in Antarctica και τα αφράτα, χειροποίητα  και χιονισμένα pop/rock κομμάτια τους. Έλκηθρα και πιγκουίνοι, πάγοι και καυτές κιθάρες αλλά και ο Ben Gibbard (Death Cab for Cutie, The Postal Service) μαζί. Ένα άλμπουμ για μοναχικές ψυχές και ψυχές του πάρτι. Από την «yep records»  που κάνει όμορφα πράγματα γενικά.

-Με παπιγιόν και σκούφο ΑγιουΒασίλη η «φωνή της soul» χαμογελάει στο εξώφυλλο με στιλ …μόλις κατέβασα όλο το έγκνογκ. Χρόνια Πολλά από τον John Legend και το A Legendary Christmas Album. Κομψό, ζεστό, σόουζ-τζαζ μελαγχολικό, τύπου  όπως παλιά και με βαριά ονόματα, Stevie Wonder και Esperanza Spalding να προσφέρουν μελένιες νότες. Κλασικά, αλλά και δικά του σε συσκευασία δώρου, βινύλιο και CD, ακόμη και περιοδεία που ακομπανιάρει το όλο Christmas Legendary Project. Με ‘γειά.

#Οι Monkees , οι παλιοί οι Monkees από τα 60ς κάνουν κίνηση αιφνιδιασμού και μόλις δυο χρόνια από την επανεμφανισή τους με το Good Times! άλμπουμ, βγαίνουν απ’ τα αριστερά των εορτών και σερβίρουν Christmas Party (The Monkees Album).  Σαν παιδιά που ανοίγουν τα δώρα, βάζουν τις μηχανές μπροστά σε γνωστές διασκευές αλλά  γράφουν και δικά τους.  Εκλεκτές συμμετοχές River Cuomo και Andy Partridge. Αφού, ποτέ δεν είναι αργά για ένα χριστουγεννιάτικο άλμπουμ.

Rodney Crowell, από τους πιο σημαντικούς και ουσιαστικούς της country καλλιτέχνες και όχι μόνο- φοβερές συνεργασίες με την Emmylou Harris, ένα τόνο σπουδαία πράγματα έχει κάνει, τώρα έχει και Χριστουγεννιάτικο άλμπουμ, σαν ένα ταξίδι στην παιδική του ηλικία, όπου όλα δεν ήταν ρόδινα και τα Χριστούγεννα για την οικογένεια δεν ήταν πάντα μεσ’ την καλή χαρά (και για ποιους είναι;!) αν  και το πάλευαν και προσπαθούσαν και δεν έλειπε η ζεστασιά  και  από τέτοιες χαρμολυπημένες αναμνήσεις ο κύριος Ρόντεϊ αντλεί το υλικο του. Ροκ, κάντρι, σουϊνγκ, μελαγχολία, The Ranch  και καλή καρδιά. Christmas Everywhere,  παιδιά (που είναι και ο τίτλος του άλμπουμ).

-HoHo Ho και ποιοι είναι εδώ; Οι Old 97s με το αναμφισβήτητα κεφάτο  _μιλάνε τα πρόσωπά τους στο εξώφυλλο_και  πλουσιοπάροχα ροκενρολάτο Love The Holidays. Η χρυσόσκονη κάθεται πάνω σε τραγούδια σαν  το  Wintertime In The City , Hobo Christmas Song και Rudolph Was Blue –γιατί οι γιορτές είναι και πολύ ζόρικο πράγμα.

#Κατόπιν αυτών, ποιος θα σταματούσε τον Eric Clapton από το να μπει κι αυτός στον χορό; Όχι εγώ. Ως γνωστόν τα Χριστούγεννα είναι μπλουζ. Είναι μια κιθάρα που κλαίει και μελαγχολεί, κλείνει την πόρτα πίσω της με δύναμη και παίρνει τους δρόμους.  Και για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Clapton κάνει έναν δίσκο με χριστουγεννιάτικα τραγούδια, γνωστά, λιγότερο γνωστά και ένα καινούργιο δικό του στο ίδιο πνεύμα κι αυτό, το For Love on Christmas Day. Έτσι όπως έχουν γίνει όλα εκεί έξω, ας τα πει κι ο Κλάπτον –κι ας τα’ παν κι άλλοι. “Happy Xmas” το άλμπουμ με ωραίο σκιτσάκι Αγιου Βασίλη στο εξώφυλλο.

# Η άλλη, η Jessie J έβαλε έναν τεράστιο κόκκινο φιόγκο στο κεφάλι της, ντύθηκε για το ρεβεγιόν και βγήκε να σαρώσει την εορταστική μουσική αγορά (δεν υπάρχει αυτό πια, αλλά ας το πούμε κι έτσι). Και το εννοεί. Μαζί της έχει και μερικούς πρωτοκλασάτους παραγωγούς (David Foster, Babyface, το τιμ Jimmy Jam & Terry Lewis κ.α) και προωθείται με r’n’b, νέο-soul και μπιτάτες Άγιες Νύχτες και Πρωτοχρονιές. Kαι αν είναι το This Christmas Day της Jessie J να σπρώξει λίγο στην άκρη το Last Christmas, την ψηφίζω εδώ και τώρα.

*Χριστούγεννα όμως δεν γίνονται χωρίς τον Sufjan Stevens, ολόκληρα boxset έχει αφιερώσει στις γιορτές ο μοναχικός τροβαδούρος που αλωνίζει την Αμερική και γράφει άλμπουμ για κάθε πολιτεία. Αλλά θα έχουμε Χριστούγεννα κανονικά γιατί ο Sufjan κυκλοφόρησε το “Lonely Man Of winter”μελαγχολικά και λυπημένα, ένα τραγούδι που είχε γράψει το 2007 και τραγουδιόταν εδώ κι εκεί, σαν επεισόδιο του  Fargo μέσα στα χιόνια. Ο Sufjan έχει την αγάπη μας πάντα.

#Εκείνο όμως που θα ζητηθεί επίμονα, με πείσμα ίσως και με κλάμα είναι το τραγουδάκι από το Grinch την ταινία που είδαν, βλέπουν ή θα δουν τα παιδιά, το “I Am the Grinch” που δεν το λέει άλλος από αυτό το απρόβλεπτο και ζωηρό παληκάρι του hiphop, τον Tyler the Creator που τον άγγιξε και αυτόν, όπως φαίνεται, το πνεύμα των Χριστουγέννων.

_Hey! Και αυτό : Τhe Mavericks, “Hey! Merry Christmas. Για μένα κάθε άλμπουμ των Mavericks είναι σαν να είναι Χριστούγεννα, ο one and only Raul Malo, αυτή η φωνή!- και ο δικός τους εντελώς δικός τους Κουβανο-Τεξάνικος-σουίνγκ,τζαζ, ροκενρόλ αλά Mereverics ήχος, αξίζει κάθε φορά να τα γιορτάζεις. Hey! Merry Christmas.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b