MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΑΘΗΝΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
23
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
 • ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
  ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
  ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
  ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΑΤΡΟΥ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
  PERFORMANCE

  Ithaca, our Odyssey 1 της Κριστιάν Ζαταΐ στη Στέγη

  Από 29 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2018, η θάλασσα της Ιθάκης πλημμυρίζει την Κεντρική Σκηνή της Στέγης, στην παράσταση «Ithaca, our Odyssey 1», σε σκηνοθεσία Κριστιάν Ζαταΐ.

  Ευδοκία Βαζούκη

  Κι αν ο Οδυσσέας ήταν πρόσφυγας; 10 τόνοι νερού πλημμυρίζουν την Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Η Κριστιάν Ζαταΐ, το νέο αστέρι της γαλλικής σκηνής, παρουσιάζει ένα τολμηρό multimedia θέαμα για τη μετανάστευση. Σινεμά, θέατρο και νέες τεχνολογίες για μια ιστορία που είναι, συγχρόνως, παρόν και παρελθόν.

   

  Ο Οδυσσέας, η Πηνελόπη και η Καλυψώ επιπλέουν στα νερά της. Ένας αρχαίος μύθος ή μια είδηση για την προσφυγική κρίση; Η Βραζιλιάνα σκηνοθέτρια Κριστιάν Ζαταΐ τοποθετεί έναν μεγεθυντικό φακό μύθου πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα. Κατασκευάζει έναν παράλληλο με το δικό μας κόσμο –συγχρόνως, παρόν και παρελθόν– που αντανακλά την οδύσσεια της επιστροφής στην πατρίδα.

  Συνεργάτιδα του Odéon-Théâtre de l’Europe και της Comédie-Française, έχει κατακτήσει το κοινό της Γαλλίας με το πολυμεσικό θέατρό της. Η γλώσσα της, ένα σύμπλεγμα σκηνικής λειτουργίας, ψηφιακής και κινηματογραφικής απεικόνισης, τροφοδοτεί και το Ithaca, our Odyssey 1.

   

  Η Κριστιάν Ζαταΐ τοποθετεί τη δική της Ιθάκη σε δύο νησιά, την Ωγυγία της Καλυψούς και την Ιθάκη της Πηνελόπης, καθώς και στη θάλασσα ανάμεσά τους. Το νερό γίνεται μνημείο του ταξιδιού και η Οδύσσεια ένα αιώνιο τραγούδι. Σαν Σειρήνα, η Ζαταΐ τραγουδά για την οδύνη της εξορίας, τον νόστο για την πατρική γη και την αγάπη που επιζεί σε καιρούς αναμονής. Μια διεθνής συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

   

  Ithaca Our Odyssey03 Élizabeth Carecchio p

   

  Το Ithaca, Our Odyssey είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με το Odéon-Théâtre de l’ Europe. Το έργο αποτελεί το πρώτο μέρος ενός φιλόδοξου δίπτυχου με τον γενικό τίτλο Our Odyssey και πραγματεύεται κάθε προσπάθεια επιστροφής στην κοιτίδα. Η Ζαταΐ επιστρατεύει μια μεικτή διανομή από τρεις Βραζιλιάνες ηθοποιούς και τρεις Γάλλους, για να υποδυθούν τρεις εκδοχές της Πηνελόπης και τρεις του Οδυσσέα.

   

  Μετά το Ithaca, θα ακολουθήσει το NewIthaca που εμπλέκει ξανά τον μύθο με το ντοκουμέντο. Η επάνοδος του Οδυσσέα στην Ιθάκη και η αποκατάσταση της σχέσης του με την Πηνελόπη θα αποτελέσουν το συνθετικό υλικό μιας δραματουργίας που θα αντλήσει και από ιστορίες προσφύγων.

   

  Για την ολοκλήρωση του New Ithaca δρομολογούνται γυρίσματα και έρευνα στην Ελλάδα, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο, τη Νότια Αφρική, την Τουρκία, τη Συρία και τη Βραζιλία.

   
  «Η ομηρική μυθοπλασία μπαίνει σαν μεγεθυντικός φακός στην εποχή μας, στις μετακινήσεις της, στην κάθε απόπειρα να φθάσει κανείς στο σπίτι του, με την κυριολεκτική ή μεταφορική έννοια» αναφέρει η Κριστιάν Ζαταΐ για το πρότζεκτ.

   

  Η παράσταση της Ζαταΐ έρχεται μετά το Odyssey του συμπατριώτη της, Leonardo Moreira, μια παραγωγή που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 5 της Στέγης.

   

   

   

   

   

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  Μετάφραση: Marcus Borja
  Σκηνοθεσία: Christiane Jatahy

  Σκηνικά: Christiane Jatahy, Thomas Walgrave, Marcelo Lipiani ** Κατασκευή σκηνικού: Tο εργαστήριο διακόσμησης του Odeon-Théâtre de l'Europe και η ομάδα του Odeon-Théâtre de l'Europe
  Κοστούμια: Siegrid Petit-Imbert, Géraldine Ingremeau
  Φωτισμοί: Thomas Walgrave

  Παίζουν: Karim Bel Kacem, Julia Bernat, Cédric Eeckhout, Stella Rabello, Matthieu Sampeur, Isabel Teixeira

  Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 20€ / Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 16€ / Παρέα 10+ άτομα: 14€ / Κάτοικος Γειτονιάς: 7€ / ΑμεΑ, Ανεργίας: 5€ / Συνοδός ΑμεA: 10€
  Πληροφορίες: Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected] / Προπώληση: Εκδοτήρια στη Στέγη, Public, Ιανός (Σταδίου) / Γραμμή εισιτηρίων: 2109005800 Καθημερινά, 09:00 – 21:00
  Παραστάσεις: 29 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2018 / 20.30
  Φωτογραφίες: Paulo Camacho
  Βοηθός Σκηνοθετη: Marcus Borja
  Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ