MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ESCAPE WEEKENDS: Σέριφος

Σέριφος. Ένα νησί που αποπνέει ηρεμία σε κάθε σπιθαμή του. Aπό τον Τάσο Τσομπανίδη

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Η Χώρα της Σερίφου απλώνεται πάνω στον επιβλητικό βράχο όπου δεσπόζουν γραφικές εκκλησίες και κλασσικά, κατάλευκα, κυκλαδίτικα σπίτια. Ενα νησί με 72 παραλίες και τα σημάδια της μεταλλευτικής ιστορίας 100 χρόνων να παραμένουν ανεξίτηλα σε διάφορα σημεία, θυμίζοντας τους αιματηρούς αγώνες των μεταλλωρύχων της Σερίφου.

Φτιάξαμε για εσάς ένα mini οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να οργανώσετε μία σύντομη αλλά απολαυστική τριήμερη επίσκεψη στο νησί. Το τέλος της άνοιξης και η αρχή του καλοκαιριού είναι απο τις καλύτερες εποχές για την Σέριφο. Το νησί είναι πολύ πιό ήρεμο απ’ ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο – και οι τιμές πολύ πιό συμφέρουσες.

shutterstock 279491282 1

Μετακίνηση

Τα ταχύπλοα της Aegean Speedlines στοιχίζουν κάτι παραπάνω αλλά το ταξίδι διαρκεί μόλις δυόμιση ώρες. Τα συμβατικά πλοία είναι μεν φθηνότερα, αλλά χρειάζονται σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο. Για τις μετακινήσεις σας στο νησί επιλέξαμε το τοπικό γραφείο “Blue Bird Rent a Car” (τηλεφωνήστε στo 6936404404 και μιλήστε με τον κ. Γαλανό).

shutterstock 294751226

Διαμονή


Maroussas Apartments: Μια πραγματικά ζεστή φιλοξενία θα σας προσφέρουν ο Μάκης Αντωνακόπουλος και η μητέρα του, η Μαρούσα. Τα διαμερίσματα βρίσκονται στην συνοικία «Ράμος» με θέα και στην Χώρα και το Λιβάδι. Θα απολαύσετε την θερμή φιλοξενία τους και το σπιτικό πρωινό και σε απόσταση 400 μέτρων θα κολυμπήσετε στις δύο γειτονικές γραφικές παραλίες: Τα Λειβαδάκια και το Καράβι. (2281051807, [email protected])

Πάνω στα Λιβαδάκια βρίσκεται και το παραδοσιακό ξενοδοχείο “Αlexandros-Vassilia hotel“ (2281051119, www.alexandros-vassilia.gr). 

shutterstock 379751296

Αξίζει να επισκεφθείτε

• Λιβάδι
Μέσα στο λιμάνι απλώνεται μια εξαιρετική παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, τριγυρισμένη από γραφικά εστιατόρια και καφέ.

• Λιβαδάκι
Η φυσική συνέχεια της παραλίας του λιμανιού. Ενας γραφικός όρμος γεμάτος αλμυρίκια και άφθονη, φυσική σκιά. Για την εξαιρετική θέση του ξεχωρίσαμε το εστιατόριο-καφέ του ξενοδοχείου “Αlexandros-Vassilia”.

• Καράβι
O τρίτος στην σειρά ορμίσκος με καταγάλανα νερά και χωρίς πρόσθετες υποδομές Τον προτιμούν όσοι πού έχουν σπίτια σε κοντινούς οικισμούς. Αξίζει να τον επισκεφθείτε.

• Αγιος Σώστης και Λιά
Δύο κοντινές παραλίες, απο το λιμάνι στην Χώρα. Στην πρώτη υπάρχουν δύο μικρά κολπάκια που τα χωρίζει μία λωρίδα γής και πάνω σε ένα μικρό λόφο δεσπόζει το γραφικό εκκλησάκι του Αγιου Σώστη. Στην Λιά θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας και θα περπατήσετε για 10 περίπου λεπτά ώσπου να απολαύσετε τα καταγάλανα νερά της. Καμμία από τις δύο παραλίες δεν έχει εστιατόρια ή καφέ.

• Ψιλή Αμμος
Τα νερά της χαρακτηρίζονται απο μία μοναδική αρμονική σύνθεση χρωμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει βαθμολογηθεί ως μία από τις καλύτερες ελληνικές παραλίες. Υπάρχουν δύο γραφικά ταβερνάκια (“Ο Μανώλης” και “Ο Στέφανος”).

• Καλό Αμπέλι
Την κατατάσσουμε στις πιό ατόφιες παραλίες του νησιού. Φεύγοντας απο το Λιβάδι και κινείστε νότια. Μετά απο 20 περίπου λεπτά θα δείτε την πινακίδα. Θα στρίψετε αριστερά και θα μπείτε σε χωματόδρομο που καταλήγει στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Θα χρειαστείτε 15 λεπτά περπάτημα αλλά θα βρεθείτε σε μία παραλία μοναδικής ομορφιάς, η οποία προστατεύεται από τον βοριά.

• Βαγιά
Η μοναδική παραλία στο νησί που είναι μεν οργανωμένη αλλά παραμένει όμορφη. Στην γραφική καντίνα του Τάσου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, έναν χυμό η ένα σνάκ μετά το κολύμπι. Σε ένα υπερυψωμένο σημείο, στο τέλος της παραλίας, η Cocomat αναπαλαίωσε τα πέτρινα σπίτια των μεταλλωρύχων και δημιουργησε μία μοναδική ξενοδοχειακή μονάδα.

• Συκαμιά
Μία παραλία για τις μέρες χωρίς βοριά. Στην άκρη της υπάρχει μονοπάτι για πεζοπορία 20 λεπτών, το οποίο καταλήγει στην γραφική παραλία της Σκάλας.

• Μαλλιάδικο και Καλόγερος
Δύο ιδιαίτερες παραλίες για όσους προτιμούν τη μοναξιά. Θέλουν αρκετό περπάτημα αλλά αξίζουν τον κόπο. Εκεί θα βρείτε και τις στοές που οδηγούν στο κέντρο των ορυχείων, στον οικισμό “Μέγα Λιβάδι”. Αν θέλετε να περπατήσετε στις στοές θα χρειαστείτε οδηγό (τηλεφωνήστε στο Δημαρχείο ή στον κ. Αντώνη Αντωνάκη – 6932570552).

• Κουταλάς και Γάνεμα
Δύο παραθαλάσσιοι οικισμοί στους οποίους διατηρούνται ακόμα τα κτίρια της διοίκησης της μεταλλευτικής δραστηριότητας του νησιού αλλά και τα καταλύματα των μεταλλωρύχων, θυμίζοντας την ιδιαιτερότητα της οικονομίας της Σερίφου μέχρι το 1963 και τους αγώνες για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργατών.

• Μέγα Λιβάδι
Αυτός ο όρμος ήταν το κέντρο της μεταλλευτικής δραστηριότητας του νησιού. Το κτίριο της Διοίκησης των Μεταλλείων είναι εγκαταλελειμένο αλλά υπάρχει Μουσείο με σημαντικά ευρήματα. Περπατώντας ανάμεσα στις κεντρικές στοές θα αισθανθείτε ότι συμμετέχετε σε μία κινηματογραφική ταινία.

• Μονή Ταξιάρχη
Ενα εντυπωσιακό κάστρο-μοναστήρι με 600 χρόνια ιστορίας. Κτισμένο σε μοναδικό σημείο και πλαισιωμένο με πολεμίστρες, σήμερα λειτουργεί μόνον με έναν μοναχό, τον Γέροντα Μακάριο, μία από τις πιό αγαπητές προσωπικότητες της Σερίφου.

• Γαλανή, Παναγιά, Ανω Χωριό

Τρείς απο τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού, με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. Στην Γαλανή να πάτε στον Κυρ Αντώνη, απο τον οποίο μπορείτε να προμηθευθείτε το μοναδικής ποιότητας Σεριφιώτικο μέλι. Στην Παναγιά συναντήσαμε τον Αντώνη Αντωνάκη, με την ταβέρνα του, τα λαχανικά από το μποστάνι του, το τοπικό κρασί παραγωγής του – και το κλειδί απο την παλαιότερη εκκλησία του νησιού, που οι ντόπιοι αποκαλούν “Ξυλοπαναγιά”. Aξίζεινα την επισκεφθείτε.

• Οινοποιείο Χρυσολωρά

Μια εξαιρετική επιχειρηματική προσπάθεια ενός νέου ανθρώπου, του Χρήστου Χρυσολωρά, ο οποίος αναδεικνύει και διατηρεί την αρχαία, οινική παράδοση του νησιού. Το οινοποιείο βρίσκεται στην περιοχή “Φλάσκος”, με μοναδική θέα. Δοκιμάστε το “Ξηρό Χωριό” σε κόκκινο ή λευκό και ξεναγηθείτε στις εγκαταστάσεις του. Πολύ κοντά είναι και το εκκλησάκι του Αη Ηλία. (Οινοποιείο Χρυσολωρά 2281051216,6977275993).

• Χώρα

Κάποιοι την θεωρούν την γραφικότερη των Κυκλάδων. Περπατήστε στα μοναδικά της καντούνια για να φτάσετε στην κορυφή και στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου. Η θέα είναι μαγευτική και μπορείτε να ατενίσετε μεγάλο μέρος του νησιού. Οι Μύλοι βρίσκονται σε ένα υπερυψωμένο λόφο της ενώ δεκάδες εκκλησίες δεσπόζουν σε διάφορα σημεία. Ο Αγιος Αθανάσιος, ο Καθεδρικός Ναός του νησιού, βρίσκεται στην “Πάνω Πιάτσα”, μία όμορφη πλατεία που σφύζει απο ζωή, γεμάτη ωραία εστιατόρια και καταστήματα με ξεχωριστές καλλιτεχνικές δημιουργίες. Απο εκεί μπορείτε να ξεκινήσετε μία κατηφορική πεζοπορία και μετά από μισή ώρα να βρεθείτε στο Λιβάδι. Η πλακόστροτη και γραφική διαδρομή χρησιμοποιείτο απο τους κατοίκους του νησιού όταν δεν υπήρχε δρόμος. Καθ’ οδόν θα συναντήσετε κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής, όπως το Δημοτικό και το Γυμνάσιο , αλλά και τις εκκλησίες του Εσταυρωμένου και της Παναγίας της Ξεκουράστρας.

shutterstock 381252196

Που αξίζει να φάτε


• “Πλάκες”

Κοντά στο υψηλότερο σημείο της “Χώρας”, δίπλα στους Μύλους, μπορείτε να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα και να απολαύσετε την πιό ποιοτική και παραδοσιακή κουζίνα του νησιού, επιμελημένη απο την οικογένεια Ζαχαρία.

• “Ψαροταβέρνα της Καλής”
Ο σεφ Αγγελος Κωβαίος και τα αδέρφια του, με την πείρα της θείας τους “Της Καλής”, προσφέρουν έναν συνδυασμό gourmet και παραδοσιακών θαλασσινών πιάτων.

• “Νικούλιας”
Μπροστά στην ιδανική θέα των τριών όρμων του “Πλατύ Γιαλού”, η οικογένεια του Αρη Μονοβάσιου (ιδιοκτήτη και του εστιατορίου “Φαγοπότι” στο Λιβάδι) προσφέρει παραδοσιακά σεριφιώτικα πιάτα. Η ρεβυθάδα τους είναι η καλύτερη του νησιού.

• “Το ακρογιάλι του Βήτου”
Η μοναδική ταβέρνα στην παραλία της Σικαμινιάς, με φρέσκο ψάρι και ποικιλία ορεκτικών. Ολα τα λαχανικά και τα τυροκομικά που σερβίρονται είναι δικής τους παραγωγής.

• “Μαραθόριζα”
Απο τις “must” επιλογές για φαγητό στην Χώρα. Σε ένα μικρό και γραφικό χώρο, η Βίκυ Γιούλα προσφέρει την μεγαλύτερη ποικιλία πιάτων της σεριφιώτικης κουζίνας.

• “Kύκλωπας”
Η παλαιότερη απο τις ταβέρνες του Μεγάλου Λιβαδιού. Το μενού ειναι μεν περιορισμένο αλλά ποιοτικό και παραδοσιακό. Καθίστε δίπλα στην θάλασσα και απολαύστε την μοναδική εικόνα των μεταλλείων.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

• Διαμονή (Maroussa Appartments, Alexandros-Vassilia, Ρίζες, Aria Villas, Αμφιτρίτη, Νιόβη, Ανεμόεσσα, Ακτή, Αρετή, Δανάη, Δορκάς).

• Τοπικά εδέσματα (Γλύκισμα στο Λιβάδι και Ξυλόφουρνος στην Χώρα)
• Καφές -Ποτά-Γλυκά («Στου Στράτου» στην Πιάτσα της Χώρας και στο «Yacht Club» στο Λιβάδι με μοναδική θέα)

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b