MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΑΘΗΝΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

    Πώς θα πετύχετε τα πιο αφράτα πασχαλινά τσουρέκια;

    Πάσχα χωρίς τσουρέκια δεν γίνεται! Και αν νομίζετε ότι είναι τόσο δύσκολο να πετύχετε τα αφράτα τσουρέκια του εμπορίου, πρέπει να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή, ακολουθώντας τα βήματα με προσοχή!

    Μαρία Γεωργιλάκη

    Για να κάνετε επιτυχημένα, αφράτα τσουρέκια, εκτός το ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αγνά και φρέσκα υλικά πρώτης ποιότητας, υπάρχουν ακόμη δύο μυστικά:

    1) Προσθέτουμε το βούτυρο στο τέλος
    2) Δεν τα παραζυμώνουμε

     

    Υλικά:
    – 2 κιλά αλεύρι δυνατό
    – 200 γρ. μαγιά νωπή ή 8 κουταλιές ξερή
    – 1 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου)
    – 3 1/2 κούπες ζάχαρη
    – 1 κουταλάκι αλάτι
    – 1 κουταλιά μαχλέπι αλεσμένο ή 1 1/2 κουταλάκι βανίλια ή μαστίχα κοπανισμένη ή 4 κουταλιές ξύσμα εσπεριδοειδών
    – 2 κουταλιές σπορέλαιο
    – 10 αυγά
    – 1 κούπα γάλα καυτό
    – 1 1/4 κούπα βούτυρο, λιωμένο, ζεστό

     

     

    Εκτέλεση:
    Αρχικά, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι, ώστε να επιτύχουμε ένα πηχτό χυλό. Το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Βάζουμε σε μια λεκάνη ζυμώματος τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μυρωδικά και το σπορέλαιο. Ρίχνουμε το καυτό γάλα κι ανακατεύουμε.

    Προσθέτουμε τ’ αυγά και ζυμώνουμε με τα χέρια. Προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και δουλεύουμε με τα χέρια, έτσι ώστε να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά. Έπειτα, ρίχνουμε το αλεύρι σε δόσεις και ζυμώνουμε ξανά το μείγμα με τα χέρια, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Ύστερα, παίρνουμε το ζεστό βούτυρο με τα χέρια μας λίγο, λίγο και το ρίχνουμε επάνω στη ζύμη, διπλώνουμε πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνουμε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο.

     

    Tip1 Δεν περιμένουμε ν’ απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο πριν ρίξουμε το επόμενο. Δεν πρέπει να παιδέψουμε πολύ τη ζύμη, αν θέλουμε αφράτα και κορδωνάτα τσουράκια. Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη.

    Το βούτυρο απορροφάται, καθώς η ζύμη φουσκώνει. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο (1 – 2 ώρες, ανάλογα με το περιβάλλον). Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν την πιέζουμε ελαφρά και επανέρχεται.

    Χωρίζουμε τη ζύμη (χωρίς να την ξαναζυμώσουμε) και πλάθουμε μ’ αυτήν χοντρά κορδόνια. Γίνονται 4 πολύ χοντρές πλεξίδες ή 6 μέτριες, τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί, σε κάποια απόσταση τη μία από την άλλη. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο, 30′ περίπου.

    Αλείφουμε τις επιφάνειες με κρόκο αυγού, αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου. Ψήνουμε τα τσουρέκια στους 200 βαθμούς, για 20′ – 25′, ανάλογα με το πάχος που θα τους δώσετε.

     

    Tip2 Δεν πρέπει να τα παραψήσεουμε, γιατί στεγνώνουν πολύ γρήγορα.

     

    Tip 3 Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.

    Καλή επιτυχία!

    Περισσότερα από Διατροφή