Θεατής: Τhe Curing Room στο θέατρο Vault

Μάιος 19, 2017
Εντυπώσεις από το έργο του Τhe Curing Room του David Ian Lee που παρουσιάζεται στο Vault σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά

tweet
share
Το έργο
Το Curing Room είναι ένα ωμό έργο του Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Ντέιβιντ Ίαν Λι, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα: Άνοιξη του 1944, κάπου στη Νότια Πολωνία. Λίγο πριν την αποχώρησή τους τα Ναζιστικά στρατεύματα αιχμαλωτίζουν μια διμοιρία επτά Ρώσων στρατιωτών. Τους κλειδώνουν γυμνούς, χωρίς τροφή και νερό, στο υπόγειο ενός άδειου Μοναστηριού. Η πείνα, η δίψα, ο εγκλεισμός, αισθήματα πρωτόγνωρα θα αρχίσουν σταδιακά να βγαίνουν στην επιφάνεια καθώς καλούνται να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους. Η αρχική ελπίδα μετατρέπεται σε ένταση, θυμό, άρνηση, φόβο, απόγνωση, απελπισία. Οι σκληρές συνθήκες όσο εντείνονται οδηγούν στην ανάδειξη όλο και πιο κατώτερων ενστίκτων και τους ήρωες στα άκρα.

THE CURING ROOM

Η Παράσταση
Δύσκολο το εγχείρημα για τον Δημήτρη Καρατζιά αφού έπρεπε και κατάφερε επιτυχώς να εμπλακεί κυρίως με τη συναισθηματική μεταμόρφωση-καταγραφή των επτά έγκλειστων ηρώων του. Διαφορετικοί εξ αρχής ως χαρακτήρες, αρχίζουν να χάνουν κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καθώς η βοήθεια δεν έρχεται από πουθενά.

Σε μια παράσταση με πολλά από τα στοιχεία της να θυμίζουν εντεινόμενο θρίλερ αναδεικνύεται η σύγκρουση διαφορετικών τύπων ανθρώπων στον υπέρτατο μάλιστα βαθμό. Ο σκοπός κοινός, η σωτηρία, ομαδική αρχικά, λιγότερο ομαδική στη συνέχεια, ατομική στην εξέλιξή, καθώς το αδιέξοδο κυριαρχεί και ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Το κλίμα αγωνίας μεταφέρεται και στο κοινό καθώς όλα βαίνουν απρόβλεπτα, ανεξέλεγκτα και αβέβαια.

Οι απογυμνωμένοι ήρωες -είναι γεγονός ότι γρήγορα ξεχνά κανείς τα γυμνά σώματα- αποδεσμεύονται πέρα από τα ρούχα τους και από κάθε κανόνα, ηθικό κυρίως, καθώς το αίσθημα της αυτοσυντήρησης διεγείρει τα ζωώδη ένστικτά τους και το υπόγειο θυμίζει ρινγκ όπου θα επιβιώσει όχι απαραίτητα ο πιο ισχυρός σωματικά, αλλά ο πιο δυνατός ψυχικά.

THE CURING ROOM 1b

Στην αναπαράσταση αυτή, εντός των πλαισίων μιας αφαιρετικής σκηνοθεσίας που χωρίς τερτίπια αφήνει τον κύριο λόγο στους ερμηνευτές, οι εφτά ηθοποιοί (Νίκος Γκέλια, Στέλιος Καλαϊτζής, Μάνος Κανναβός, Παναγιώτης Μπρατάκος, Θανάσης Πατριαρχέας, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Στέλιος Ψαρουδάκης), αναδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό την ποικιλία των ανθρώπινων χαρακτήρων, δίνοντας έμφαση στην ψυχική μεταμόρφωση του καθενός και την προσαρμογή του στην ανατριχιαστική κατάσταση.

Καθένας χωριστά, αλλά και ως σύνολο συντονίζονται στους απαιτητικούς ρόλους, διαμορφώνοντας ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα για γερά στομάχια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Χώρος: Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS
  Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
  Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός
  Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889
  (για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00)

 • Συγγραφέας: David Ian Lee
 • Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
 • Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
 • Σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης
 • Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
 • Παίζουν: Νίκος Γκέλια, Στέλιος Καλαϊτζής, Μάνος Κανναβός, Παναγιώτης Μπρατάκος, θανάσης Πατριαρχέας, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Στέλιος Ψαρουδάκης
 • Διάρκεια: 100 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
 • Τιμές Εισιτηρίων: 15,00 ευρώ Μειωμένο: 10,00 ευρώ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων/ ΑμΕΑ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) Ατέλειες: 5,00 ευρώ
 • Rating: 3/5
 • Διάρκεια Παραστάσεων: έως Κυριακή 28 Μαΐου 2017
 • Πληροφορίες: Προπώληση VIVA: 12,00 ευρώ
 • Παραστάσεις: Παρασκευή -Σάββατο: 21.15, Κυριακή:19:15

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσθήκη σχολίου