Σαν σήμερα,14 Νοεμβρίου 1840, γεννήθηκε ο Κλωντ Μονέ

Νοέμβριος 14, 2017

Ο Κλωντ Μονέ ήταν  Γάλλος ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του Ιμπρεσιονισμού.

tweet
share

Γεννήθηκε στη Γαλλία το 1840, και πιο συγκεκριμένα στο Παρίσι. Πέντε χρόνια αργότερα μαζί με την οικογένειά του μετακόμισε στη Χάβρη, που αποτελούσε σημαντικό λιμάνι στις όχθες του Σηκουάνα. Το 1858 γνώρισε τον Εζέν Μπουντέν, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους πρώτους δασκάλους του Μονέ και τον ενθάρρυνε να ζωγραφίσει την ύπαιθρο, θέμα εξαιρετικά σύνηθισμένο για ζωγράφους εκείνης της περιόδου. Τον επόμενο χρόνο εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου συνέχισε τις σπουδές του στην Ελβετική Ακαδημία και ήρθε σε επαφή με έργα σημαντικών ζωγράφων επισκεπτόμενος το Μουσείο του Λούβρου.

 

mpaniomone 14noembriou

Κλωντ Μονέ, Μπάνιο στη Γκρενουγιέρ 1869,  Νέα Υόρκη (από το 1897) Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, Ελαιογραφία 75 εκ. x 99,7 εκ

 

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πορείας του, φαίνεται πως διαδραμάτισε και η θεία του, η οποία μάλιστα υποχρέωσε τον Μονέ να παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής σε κάποιο πανεπιστήμιο. Ο ίδιος , απέφυγε την εγγραφή, παρ'όλα αυτά παρακολούθησε μαθήματα, για περίπου δύο χρόνια, στο ατελιέ του Σαρλ Γκλαιρ , όπου συνδέθηκε φιλικά και με τους Ρενουάρ, Μπαζίλ και Άλφρεντ Σίσλευ. Εκτός της φιλίας που δημιουργήθηκε ανάμεσά τους, μοιράζονταν κοινές ιδέες για τη ζωγραφική, οι οποίες αργότερα θα έπαιρναν "σάρκα και οστά" στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού.Το 1870 και σε ηλικία 30 ετών παντρεύτηκε την Καμίλ Ντονσιέ, με την οποία συζούσε και είχαν ήδη ένα γιο, τον Ζαν. Κατά τη διάρκεια του Γαλλο-Πρωσικού πολέμου βρήκε καταφύγιο στο Λονδίνο, προκειμένου να αποφύγει τη στράτευση. Την επόμενη χρονιά επέστρεψε στη Γαλλία και το 1874 συμμετείχε στην πρώτη έκθεση της ομάδας των Ιμπρεσιονιστών στο Παρίσι, με τον πίνακα του Impression, soleil levant (Εντύπωση, ανατέλλων ήλιος). Ο τίτλος του πίνακα του Μονέ ενέπνευσε τον κριτικό τέχνης Λουί Λερουά  στη χρήση του όρου Ιμπρεσιονισμός (Impressionism) για πρώτη φορά.

 

anatelwnhlios 14noembriou

  Κλωντ Μονέ, Εντύπωση: Ανατέλλων ήλιος , Μουσείο Μαρμοτάν Μονέ, Ελαιογραφία 48 εκ. x 63 εκ.

 

Τον Απρίλιο του 1883 και 4 χρόνια μετά τον θάνατο της γυναίκας του ο Μονέ μετακόμισε στο Ζιβερνύ , ένα χωριό στον ποταμό Επτ, όχι πολυ μακριά από τη πρωτεύουσα.Στις δεκαετίες του 1880 και του 1890,  ξεκίνησε να ζωγραφίζει σειρές πινάκων, έχοντας ως βάση ένα κοινό θέμα, το οποίο όμως απέδιδε κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο ή με διαφορετική τεχνοτροπία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πίνακες του, που απεικονίζουν τον προσωπικό του κήπο, στην οικία του στο Ζιβερνύ. Το διάστημα 1883-1908, ταξίδεψε στη Μεσόγειο, γεγονός που τον οδήγησε στην δημιουργία μιας σειράς έργων που απεικόνιζαν τοπία.

 

limnhnoyfara 14nomebriou

  Κλωντ Μονέ, Η λίμνη με τα νούφαρα 1899, Metropolitan Museum of Art, Ελαιογραφία 93 εκ. x 74 εκ

 

Το 1908 άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με την όρασή του, δεδομένου ότι έπασχε από καταρράκτη. Τελικά υποβλήθηκε επιτυχώς σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις το 1923,  επιτρέποντας του με αυτόν τον τρόπο να συνεχίσει να ζωγραφίζει. Πέθανε τρία χρόνια αργότερα, το 1926, σε ηλικία 86 ετών στο Ζιβερνύ, ως πλούσιος και αναγνωρισμένος ζωγράφος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσθήκη σχολίου