Tα Guerrilla Girls έρχονται στη Στέγη

Μάρτιος 03, 2017
Στο πλαίσιο των συζητήσεων των κύκλων "Λέξεις και Σκέψεις", η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει, την Πέμπτη 9 Μαρτίου, τις μαχητικές, ανώνυμες φεμινίστριες "Guerrilla Girls" και μιλούν για τα πάντα.
tweet
share
Τι κάνουν αυτά τα κορίτσια με μάσκες γορίλα σε μουσεία και πανεπιστήμια, σε δρόμους και κανάλια; Οι Guerrilla Girls δημιουργήθηκαν το 1985 για να καταγγείλουν τον ανδροκρατούμενο κόσμο της τέχνης, με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης, όπου οι γυναίκες καλλιτέχνιδες υποεκπροσωπούνταν κραυγαλέα. Από τότε και μέχρι σήμερα, με τις χαρακτηριστικές τους μάσκες γορίλα, αυτές οι μαχητικές, ανώνυμες φεμινίστριες συνεχίζουν να στοχοποιούν το σεξισμό, το ρατσισμό και τη διαφθορά στην πολιτική, την τέχνη και την ποπ κουλτούρα. Με γεγονότα, χιούμορ και ανατρεπτικό οπτικό υλικό, αποκαλύπτουν όλα αυτά που είναι κρυφά, όσα παραβλέπονται, την αδικία. Έχουν εμφανιστεί σε πάνω από 90 πανεπιστήμια και μουσεία, σε έντυπα και τηλεοπτικά ΜΜΕ, ενώ δημιουργούν αφίσες, αυτοκόλλητα, βιβλία και δημόσια έργα σε όλο τον κόσμο. Στις 9 Μαρτίου μιλούν για τα πάντα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση θέσης από την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου μέσω του http://www.sgt.gr/gre/SPG1807.

Οι Guerrilla Girls με τα λόγια των Guerrilla Girls
Επανεφευρίσκουμε την απαγορευμένη λέξη: φεμινισμός
Οι Guerrilla Girls είναι φεμινίστριες, ακτιβίστριες καλλιτέχνιδες. Φοράμε μάσκες γορίλα δημοσίως και χρησιμοποιούμε γεγονότα, χιούμορ και προκλητικές εικόνες για να εκθέσουμε τις προκαταλήψεις γύρω από το φύλο και την εθνικότητα, καθώς επίσης τη διαφθορά στην πολιτική, την τέχνη, τον κινηματογράφο και την ποπ κουλτούρα.

Guerrilla girls 2

Η ανωνυμία μας διατηρεί την εστίαση στα ζητήματα και μακριά από το ποιες θα μπορούσαμε να είμαστε: θα μπορούσαμε να είμαστε οποιεσδήποτε και βρισκόμαστε παντού. Πιστεύουμε σε ένα διαθεματικό φεμινισμό που καταπολεμά τις διακρίσεις και υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους και για όλα τα φύλα. Υπονομεύουμε την ιδέα μιας κυρίαρχης αφήγησης, αποκαλύπτοντας την υποκείμενη ιστορία, το υπόστρωμα της αφήγησης, τα παραλειπόμενα και τα ξεκάθαρα άδικα. Έχουμε πραγματοποιήσει εκατοντάδες πρότζεκτ (αφίσες, δράσεις, βιβλία, βίντεο, αυτοκόλλητα) σε όλο τον κόσμο, σε πόλεις όπως το Μπιλμπάο, η Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο, το Λος Άντζελες, η Πόλη του Μεξικού, η Νέα Υόρκη, το Ρότερνταμ, το Σάο Πάολο και η Σαγκάη.

Πραγματοποιούμε επίσης παρεμβάσεις και εκθέσεις σε μουσεία, τις οποίες εκσφενδονίζουμε στους τοίχους τους για την κακή τους συμπεριφορά και τις πρακτικές διάκρισης που ακολουθούν. Οι αναδρομικές μας εκθέσεις στο Μπιλμπάο και τη Μαδρίτη, με τίτλο Guerrilla Girls 1985-2015, και η περιοδεύουσα έκθεσή μας στις ΗΠΑ, Guerrilla Girls: Not Ready To Make Nice, έχουν προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες. Το 2016, υλοποιήσαμε νέα πρότζεκτ δρόμου και μουσείων στην Tate Modern και στη Whitechapel Gallery του Λονδίνου, καθώς και στο Παρίσι, στην Κολονία, στη Μινεάπολις, και αλλού. Τι θα ακολουθήσει; Περισσότερα δημιουργικά παράπονα... Περισσότερες παρεμβάσεις... Περισσότερες διαμαρτυρίες...

Ημέρα και Ώρα: Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017, 19.00
Είσοδος δωρεάν
  • Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.
  • Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.
  • Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Κεντρική Σκηνή
Συγγρού 107 | Τηλέφωνο: 210 9005800

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσθήκη σχολίου