Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρούς ρεπόρτερ στη Στέγη

Οκτώβριος 19, 2016
Ένα δημιουργικό ατελιέ για εφήβους 12-16 ετών στήνεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2017. Τα ανήσυχα πνεύματα θα γίνουν δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και γραφίστες, φτιάχνοντας τη δική τους εφημερίδα για μια παράσταση, εκδήλωση ή φεστιβάλ της Στέγης.
tweet
share
Η αίθουσα των εργαστηρίων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση μεταμορφώνεται σε... newsroom με άρθρα, φωτογραφίες και σχέδια να απλώνονται πάνω στο τραπέζι. Δημοσιογραφικά κασετοφωνάκια, φωτογραφικές μηχανές, μέχρι και τέμπερες, εξοπλίζουν τους συμμετέχοντες, προκειμένου να δημιουργηθούν εκ του μηδενός τα πιο ευφάνταστα εφημεριδάκια!

Και οι έφηβοι ρεπόρτερ το απολαμβάνουν κάθε στιγμή. Γιατί γνωρίζουν από κοντά τους συντελεστές μιας παράστασης –σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, χορογράφους, εικαστικούς– και παρακολουθούν βήμα-βήμα πώς χτίζεται μια παράσταση. Αλλά και γιατί οι ίδιοι γίνονται δημιουργοί: κάνουν συνεντεύξεις, γράφουν άρθρα, εκφράζονται μέσω της δημιουργικής γραφής, φωτογραφίζουν καρέ-καρέ την παράσταση και τους πρωταγωνιστές της, ζωγραφίζουν και σχεδιάζουν, φτιάχνουν ακόμη και δικές τους γραμματοσειρές στο τρελό ατελιέ που στήνεται κάθε φορά, ώστε να συναρμολογηθεί ένα τεύχος κομμένο και ραμμένο από τους ίδιους.

reporter1

Το Zoom είναι ένα όχημα για να γνωρίσουν από κοντά τα παιδιά καλλιτεχνικά επαγγέλματα και να αντιληφθούν τη σημασία του να θέτεις εσύ ο ίδιος ερωτήματα, να σκέφτεσαι δημιουργικά και να συνεργάζεσαι στο πλαίσιο μιας ομάδας.

Κάθε χρονιά, στο Zoom στο Παρασκήνιο πραγματοποιούνται τρεις κύκλοι εννέα συναντήσεων. Ο κάθε κύκλος αφιερώνεται σε μια συγκεκριμένη παράσταση, φεστιβάλ ή εκδήλωση της Στέγης. Φέτος, οι έφηβοι του Ζοοm θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αναλύσουν δύο μεγάλα κείμενα: το διήγημα «Μοσκώβ Σελήμ» του Γεώργιου Βιζυηνού, που ανεβαίνει στη σκηνή σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ξανθόπουλου, και τον Δον Ζουάν, σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού. Μετά το Θέατρο, ακολουθεί η Μουσική, με τους ARTéfacts ensemble και το UrbanDig Project, στη συναυλία «Μουσική για το Νέο Κόσμο», που αντλεί έμπνευση και υλικό από τη γειτονιά του Νέου Κόσμου. Εκεί θα ξεχυθούν οι έφηβοι ρεπόρτερ για να αποτυπώσουν, παράλληλα με τις συναυλίες, τη φυσιογνωμία μιας ιστορικής περιοχής της Αθήνας.

reporter2

Συντελεστές: Μαριλένα Σταφυλίδου - φωτογράφος, Μελίνα Σιδηροπούλου - δημοσιογράφος, Κωστής Σωτηράκος - γραφίστας
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε: Εφήβους 12-16 ετών
Ημερομηνίες Α΄ Κύκλου, Θέατρο – Μοσκώβ Σελήμ: Τετάρτες 19 & 26 Οκτωβρίου, 2, 9, 16, 23 & 30 Νοεμβρίου και 7 & 14 Δεκεμβρίου 2016
Ημερομηνίες Β΄ Κύκλου, Θέατρο – Δον Ζουάν: Τρίτες 10, 17, 24 & 31 Ιανουαρίου, 7, 14, 21 & 28 Φεβρουαρίου και 7 Μαρτίου 2017
Ημερομηνίες Γ΄ Κύκλου, Μουσική – Μουσική για το Νέο Κόσμο: Τετάρτες 5, 12 & 26 Απριλίου, 3, 10, 17 & 31 Μαΐου και 7 Ιουνίου 2017. Επίσης, την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Μαΐου 2017 (Οι ακριβείς ώρες για αυτές τις 2 ημέρες θα οριστούν σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτές κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.)
Ώρες: 17:30-20:30
Κόστος συμμετοχής: 72 € (και για τις εννέα συναντήσεις του κάθε κύκλου)


Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Συγγρού 107
Κρατήσεις: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Tηλ: 213 017 8002
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

http://www.sgt.gr/gre/SPG1829/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσθήκη σχολίου