Tuesday, 22 May 2012
Αιμιλία Γερουλάνου: «Το Μ. Μπενάκη δεν είναι το Μουσείο της μαμάς του Υπουργού!»

Αιμιλία Γερουλάνου: «Το Μ. Μπενάκη δεν είναι το Μουσείο της μαμάς του Υπουργού!»

21 Φεβ 12 0
Για συκοφαντικές αναφορές σε μερίδα του Τύπου έκανε λόγο η Αιμιλία Γερουλάνου, πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, εις βάρος τόσο της ιδίας, όσο και του Μουσείου. Η κ. Γερουλάνου, σε συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για σκανδαλώδεις χορηγίες προς το Μουσείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η ίδια είναι μητέρα του Υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου.

Social

«Είναι αλήθεια περίεργο και πολύ θλιβερό αλλά και πολύ σκληρό για όλους μας, πως μετά από τόσα χρόνια άριστης σχέσης και ένθερμης αναγνώρισης, φτάσαμε σήμερα να αναφέρεται, έστω και περιπτωσιακά, το Μουσείο Μπενάκη ως "το Μουσείο της μαμάς του υπουργού", το οποίο, δήθεν, πριμοδοτείται σκανδαλωδώς. Το Μουσείο Μπενάκη όμως, είναι και νόμιμο και ηθικό», δήλωσε η κ. Γερουλάνου.

Όπως ανέλυσε η ίδια, το Μουσείο ιδρύθηκε από τον Αντώνη Μπενάκη, ο οποίος δώρισε στο κράτος τις συλλογές του, και μαζί με τα αδέλφια του, το σπίτι στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Μουσείο. Η πράξη δωρεάς κυρώθηκε από τη Βουλή, επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου, με νόμο το 1930, με αποτέλεσμα να ανήκει το συγκεκριμένο μουσείο στο ελληνικό δημόσιο όπως και τα κρατικά μουσεία.

Η κ. Γερουλάνου εξήγησε πώς βρέθηκε στη θέση της Προέδρου της Διοικητικής επιτροπής του Μουσείου, τονίζοντας πως το έτος 2000 διαδέχτηκε στη Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου την μητέρα της, Ειρήνη Καλλιγά, κόρη του Αντώνη Μπενάκη, και το 2005 εκλέχθηκε Πρόεδρος. «Από την ίδρυσή του ως σήμερα η οικογένεια έχει συμπαρασταθεί και στηρίξει το Μουσείο με πολλούς τρόπους, δωρεές και εθελοντική προσφορά αλλά και με μεγάλα κληροδοτήματα, όπως το κτήμα 1700 στρεμμάτων του Κωνσταντίνου Μπενάκη στο Σχινιά ή την οικία Δέλτα στην Κηφισιά», υπογράμμισε η κ. Γερουλάνου.

Για την έκθεση της Αμερικής, για την οποία γράφτηκε στον Τύπο ότι το Μουσείο έλαβε 3,5 εκατομμύρια ευρώ, η κ. Γερουλάνου ήταν κατηγορηματική: «Να τονίσω εδώ, ότι για την έκθεση αυτή το Μουσείο Μπενάκη δεν έλαβε, και δεν πρόκειται να λάβει ούτε ένα ευρώ», είπε χαρακτηριστικά. Όπως διευκρίνισε, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού την προγραμμάτισε ειδικά για να προβληθεί η ελληνικότητα του Βυζαντίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στο Μουσείο Μπενάκη ανατέθηκε ο συντονισμός των ενεργειών για την πραγματοποίηση της έκθεσης, λόγω της μεγάλης του εμπειρίας σε ανάλογες διοργανώσεις του εξωτερικού.

Ως προς τη χρηματοδότηση της εκδήλωσης, σύμφωνα με την κ. Γερουλάνου, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι το απαραίτητο ποσό για την έκθεση στην Αμερική, θα συγκεντρωθεί από χορηγίες Ελλήνων, όπως συνέβη με τις δύο εκθέσεις του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, αλλά και με την έκθεση Byzantium που διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη στο Λονδίνο. Η κ. Γερουλάνου παραδέχθηκε πάντως ότι για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, χρειάστηκε να δοθούν χρηματικές εγγυήσεις τις οποίες ανέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων προς την ίδια, αλλά και τον κ. Άγγελο Δεληβοριά, Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, για το κατά πόσον είναι λογικό να αναλαμβάνει το κράτος τη χρηματοδότηση των 3,5 εκατ. ευρώ της συγκεκριμένης έκθεσης και όχι τα μουσεία στα οποία θα φιλοξενηθεί, ο κ. Δεληβοριάς παρέπεμψε στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Σε προσωπική μου ερώτηση, μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου, σχετικά με το ύψος των εγγυήσεων που έχει αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού, μου απάντησε ότι δεν γνωρίζει. Υπογράμμισε ότι το Υπουργείο ήθελε να είναι το Μουσείο Μπενάκη ο οικονομικός φορέας της εκδήλωσης, λόγω της ευέλικτης λειτουργίας που το χαρακτηρίζει, σε σύγκριση με τη δύσκαμπτη γραφειοκρατία του Υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο, όταν το θέμα το πιάσανε οι δημοσιογράφοι κα το τοποθέτησαν «σε αισχρό πλαίσιο» όπως το χαρακτήρισε ο κ. Δεληβοριάς, αυτό δηλαδή της υποτιθέμενης προνομιακής μεταχείρισης του Μουσείου, λόγω του ότι η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου είναι μητέρα του Υπουργού Πολιτισμού, το ίδιο το Μουσείο αρνήθηκε να κάνει τη διαχείριση των χρημάτων. «Έχουμε πολλά να κάνουμε. Δεν μας χρειάζεται να απαντάμε συνέχεια σε τέτοιες κατηγορίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δεληβοριάς.

Επίσης, μου δήλωσε πως το Μουσείο Μπενάκη έχει αναλάβει μόνο το επιστημονικό κομμάτι της προετοιμασίας της εκδήλωσης. Όπως είπε, το Μουσείο δεν έχει λάβει δεκάρα από το Υπουργείο Πολιτισμού γι' αυτή την εργασία του, ακόμα και για έναν άνθρωπο που χρειάστηκε να προσλάβει.


ΣΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟ 2011

Σχετικά με τις κρατικές επιχορηγήσεις που λαμβάνει το Μουσείο, η κ. Γερουλάνου δήλωσε ότι από το 1947 το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την καταβολή του συνόλου της μισθοδοσίας και των δαπανών λειτουργίας του. Έκτοτε ισχύει η επιδότηση του Μουσείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία ουδέποτε κάλυψε περισσότερο από το 20% των δαπανών αυτών.

«Το αίτημα για την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης υποβάλλεται κάθε χρόνο, από το 1975, σε όλους ανεξαιρέτως τους εκάστοτε Πρωθυπουργούς, Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού, με συνεχείς γραπτές και προφορικές εισηγήσεις.» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γερουλάνου.

Ένα άλλο οικονομικό πρόβλημα του Μουσείου είναι οι 12ετείς δικαστικές διαδικασίες για την κατοχύρωση της κυριότητας ενός μεγάλου μέρους της ακίνητης περιουσίας που έχει στη διάθεσή του. «Μολονότι όλες οι δίκες κερδήθηκαν, έχουν φέρει – προσωρινά ελπίζω - το Μουσείο σε μια πολύ σοβαρή οικονομική δυσπραγία», υπογράμμισε η κ. Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη.

Σε αυτό, προστίθενται και οι δυσκολίες που επέφερε η οικονομική κρίση. Οι πρόσφατες δηλαδή μειώσεις της κρατικής επιχορήγησης, η οποία το 2011, σύμφωνα με τον κ. Δεληβοριά έφτασε στα 700 εκατ. Ευρώ, που είναι μόλις το ένα τρίτο του ποσού της κρατικής επιχορήγησης, που υπερέβαινε τα δύο εκατ. Ευρώ το 2009. Επίσης, η οικονομική κρίση έχει επιφέρει και ελαχιστοποίηση των χορηγικών ενισχύσεων.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το Μουσείο Μπενάκη αναγκάστηκε να περικόψει δραματικά τις δαπάνες της λειτουργίας και της δραστηριότητάς του, να μειώσει, ήδη από πέρυσι, οριζοντίως κατά 20% τις απολαβές του προσωπικού του και, δυστυχώς, να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων.


ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΠΟΡΩΝ

Προκειμένου να αντεπεξέλθει στις οικονομικές δυσπραγίες, το Μουσείο Μπενάκη ξεκινά μια μεγάλη, συντονισμένη προσπάθεια, μια καμπάνια με στόχο την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων.
Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει:

-Τη συγκρότηση μιας ομάδας από Μέλη, παρέχοντας σε φυσικά πρόσωπα τη δυνατότητα να επιλέγουν ανάμεσα σε 14 κατηγορίες με ποικίλα προνόμια, τον τρόπο της άμεσης συμβολής τους στο έργο του Μουσείου
-Τέσσερις κατηγορίες Εταιρικών Μελών με προνόμια προσαρμοσμένα στις ανάγκες των επιχειρήσεων ή οργανισμών και του ανθρώπινου δυναμικού τους.
-Τον θεσμό των Χορηγιών, εμπλουτισμένο εντυπωσιακά με νέα και ενδιαφέροντα ανταποδοτικά οφέλη
-Δωρεές online, μέσω του διαδικτυακού τόπου του Μουσείου
-Ειδικές υποδοχές για επιτόπου δωρεές στις εισόδους των μουσειακών παραρτημάτων, σχεδιασμένες από φοιτητές design


Γιώργος Σμυρνής

Προσθηκη σχολιου

SPECIAL OFFERS!!!

Βιωματικά Σεμινάρια πάνω στις αρχές της Θετικής Ψυχολογίας - Κερδίστε δωρεάν συμμετοχές!
Βιωματικά Σεμινάρια πάνω στις αρχές της Θετικής Ψυχολογίας - Κερδίστε δωρεάν συμμετοχές!

Από δύο δωρεάν συμμετοχές σε κάθε βιωματικό σεμινάριο που θα γίνει στις 22, 29 Μαΐου και 5 Ιουνίου (18.00 – 22.00). [...]

Κερδίστε ένα γεύμα για δύο άτομα στο παραδοσιακό μεζεδοπωλείο το Μικιό στο Παλαιό Φάληρο
Κερδίστε ένα γεύμα για δύο άτομα στο παραδοσιακό μεζεδοπωλείο το Μικιό στο Παλαιό Φάληρο

Ένα γεύμα για 2 άτομα για την Τρίτη 29, την Τετάρτη 30 ή την Πέμπτη 31 Μαϊου [...]

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Λήθη στο θέατρο Πορεία: Προσκύνημα στο γυμνό!
Λήθη στο θέατρο Πορεία: Προσκύνημα στο γυμνό!

Το να μιλήσεις για το τίποτα, μοιάζει με ματαιοπονία. Επειδή… [...]

“Ψευδαισθήσεις” στο θέατρο της οδού Κυκλάδων: Το όνειρο της αγάπης!
“Ψευδαισθήσεις” στο θέατρο της οδού Κυκλάδων: Το όνειρο της αγάπης!

Μία αφήγηση από τέσσερις ηθοποιούς, για δύο ζευγάρια που οι… [...]

Μαντάμ Σουσού: Γκλαμουριά και λόξα!
Μαντάμ Σουσού: Γκλαμουριά και λόξα!

Λαός και Κολωνάκι αναδεικνύουν τις μεγάλες αντιθέσεις τους στη Μαντάμ… [...]

Ο Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι στο Ακροπόλ- Ποιοτικός και... τεράστιος!
Ο Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι στο Ακροπόλ- Ποιοτικός και... τεράστιος!

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας είναι το… [...]

The sky up above στο θέατρο Αλκμήνη: Δυναμικό ξεγύμνωμα!
The sky up above στο θέατρο Αλκμήνη: Δυναμικό ξεγύμνωμα!

Ο ουρανός συμβολίζει μνήμες κι αγαπημένα πρόσωπα, αλλά καμιά φορά… [...]

Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Προκόφιεφ στο Μέγαρο: Έρωτας στα χρόνια του Στάλιν!
Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Προκόφιεφ στο Μέγαρο: Έρωτας στα χρόνια του Στάλιν!

Η τέχνη έχει το δικό της ιστορικό χρόνο. Είναι εντυπωσιακό… [...]

Τερέζα Ρακέν: Πάθος εκ προμελέτης!
Τερέζα Ρακέν: Πάθος εκ προμελέτης!

Το πάθος που τρελαίνει και οδηγεί στο έγκλημα και το… [...]

Απατεώνες και τζέντλεμεν- Δύο παραμυθάδες στη χώρα του έρωτα
Απατεώνες και τζέντλεμεν- Δύο παραμυθάδες στη χώρα του έρωτα

Στους δύο κορυφαίους κωμικούς, τον Γιάννη Μπέζο και τον Πέτρο… [...]


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεστ για ναρκώτικες ουσίες στους οδηγούς!

Τεστ για ναρκώτικες ουσίες στους οδηγούς!

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στην Αγγλία… [...]

Διακοπές μετά τις... Πανελλήνιες

Διακοπές μετά τις... Πανελλήνιες

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μια ολόκληρη γενιά νέων… [...]

Έκανε μήνυση στην BMW για συνεχή στύση!

Έκανε μήνυση στην BMW για συνεχή στύση!

Προ εκπλήξεως ήρθαν τα στελέχη της BMW στις… [...]

Η PUMA λανσάρει νέα κολεξιόν με την Ελένη Πετρουλάκη

Η PUMA λανσάρει νέα κολεξιόν με την Ελένη Πετρουλάκη

H PUMA λανσάρει την νέα Fitness κολεξιόν Άνοιξη… [...]

Απίστευτες πωλήσεις από την Ferrari!

Απίστευτες πωλήσεις από την Ferrari!

Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει δημιουργήσει προβλήματα… [...]

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ & ΤΖΕΝΤΛΕΜΕΝ στο Παλλάς- Κερδίστε προσκλήσεις!

ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ & ΤΖΕΝΤΛΕΜΕΝ στο Παλλάς- Κερδίστε προσκλήσεις!

Από 3 διπλές προσκλήσεις για την Πέμπτη 24… [...]

ΔΥΟ ΕΥΓΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΟΝΑ στην Knot Gallery - Κερδίστε Προσκλήσεις

ΔΥΟ ΕΥΓΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΟΝΑ στην Knot Gallery - Κερδίστε Προσκλήσεις

2 διπλές προσκλήσεις για την Τρίτη 29 Μαϊου… [...]

BEJART BALLET LAUSANNE στο Badmindon- Κερδίστε Προσκλήσεις

BEJART BALLET LAUSANNE στο Badmindon- Κερδίστε Προσκλήσεις

5 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα την Τετάρτη… [...]