Εύρεση EventΈκθεση «Κώστας Παπανικολάου: Aνα-δρομή» από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου στη Φωκίωνος Νέγρη 16

Για πέντε ακόμα μέρες μέχρι και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, στη Φωκίωνος Νέγρη 16, παρουσιάζεται η έκθεση "Κώστας Παπανικολάου: Aνα-δρομή".
tweet
share
Στην έκθεση παρουσιάζονται 32 από τα 75 έργα του Κώστα Παπανικολάου που ανήκουν στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.

Ο Παπανικολάου παρατηρεί, απομονώνει, ανα-δράμει και καταγράφει τον βιωματικό του χώρο, κατακερματισμένο σε επιμέρους τοπία. Πρόκειται για μια καθημερινότητα διαρκείας, καθώς τα έργα της έκθεσης καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της δουλειάς του από το τέλος των σπουδών του στην Σχολή Καλών Τεχνών έως την πρόσφατη περίοδο (1985-2013).

Στο έργο του Παπανικολάου, ο κόσμος αποκαλύπτεται αποσπασματικά, όπως η θέα από το πανταχού παρόν παράθυρο. Εντός ή εκτός κυριαρχεί σιωπή και ακινησία. Ο θεατής έχει την αίσθηση ότι βλέπει μια εξελισσόμενη, αλλά στατική εικόνα, μια σκηνογραφία, ένα γυάλινο φράγμα το οποίο, ενώ εξασφαλίζει την οπτική επαφή στο «εντός» του έργου, τον καθηλώνει «εκτός» θέματος, δηλαδή εκτός πραγματικότητας.

Kostas Papanikolaou Ana dromi 5

Ο καλλιτέχνης δεν ενδιαφέρεται να αποδώσει μια πιστή εικόνα του τοπίου. Τα λεπτομερή επιμέρους στοιχεία γίνονται συχνά στυλιζαρισμένα μοτίβα, πλεγμένα σε μία σύνθεση που παραπέμπει σε λαϊκό ή ακόμη και υφαντό έργο. Αναζητεί την αίσθηση, έναν «κραδασμό», όπως τον αντιλαμβάνεται ο ίδιος.

Η τέχνη του Παπανικολάου, σε όλα τα επίπεδα, μπορεί να περιγραφεί ως έντιμη ζωγραφική, ειλικρινής και συνεπής με την ζωή και τα πιστεύω του δημιουργού. Χρησιμοποιεί κυρίως αβγοτέμπερα σε ξύλο ή νωπογραφία (fresco) σε τούβλα, υλικά τα οποία προσδίδουν χρωματική διαφάνεια και ματιέρα στο έργο και υπηρετούν το εικαστικό πρότυπο του καλλιτέχνη: καθαρή, ελληνική ζωγραφική.

Προσπαθεί με τρόπο ενεργό και επίμονο να αποκαλύψει και να προβάλει έναν κώδικα αξιών του ελληνικού τοπίου. Η επιλογή του αυτή τον κατατάσσει, έστω και πρωθύστερα, στο πλαίσιο της αναζήτησης την οποία ενστερνίστηκε η γενεά των διανοητών και των καλλιτεχνών του Μεσοπολέμου. Πρόκειται για την αναζήτηση του αυθεντικού μέσα από το απτό παρελθόν με το ενεργό παρόν.

Kostas Papanikolaou Ana dromi 6

Την έκθεση και τον κατάλογό της έχει επιμεληθεί η ιστορικός τέχνης Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, ενώ ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Σταμάτη Ζάννο.

Η έκθεση συνοδεύεται από εικονογραφημένο, δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει κείμενα του Σωτήρη Φέλιου, της Τατιάνας Σπινάρη-Πολλάλη, του Μισέλ Φάις, της Πέννυς Τσελέντη, του Εδουάρδου Σακαγιάν και του Θόδωρου Αδαμόπουλου.

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 ο Κώστας Παπανικολάου θα πραγματοποιήσει μια ξενάγηση στην έκθεση, στις 12.30 μ.μ.

Πληροφορίες
«Κώστας Παπανικολάου: Aνα-δρομή»,
Φωκιώνος Νέγρη 16
Είσοδος: ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Παρασκευή: 6-9 μ.μ., Σάββατο: 12-8 μ.μ., Κυριακή: 12-3 μ.μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε που γινεται

Προσθήκη σχολίου