ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
-
Συγγραφέας: Στίχοι -κείμενα: Γιάννης Ξανθούλης
-
Σκηνοθεσία: Σοφία Σπυράτου
-
Παίζουν: Σία Κοσκινά, Νίνα Λοτσάρη, Ευαγγελία Μουμούρη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Άκης Σακελλαρίου, Ζωζώ Σαπουντζάκη, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Νικόλαος Χανιωτάκης. Μπαλέτο: Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Ελένη Βακάλη, Gjergj Bodari, Νταϊάνα Γκάσμαν, Aleksander Keibanah, Αμαλία Κοσμά, Μαργαρίτα Κώστογλου, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Άννα Λιανοπούλου, Andrea Rama
Social
Αναζητώντας τον ΑΤΤΙΚ στο Badminton
0Η παράσταση «Αναζητώντας τον Αττίκ» είναι μια πρόσκληση στο σημερινό κοινό να αναβαπτιστεί στην ομορφιά, ν' ανακαλύψει τις αξίες ζωής και την καλλιτεχνική τόλμη μιας εποχής δύσκολης και μεταβατικής, όπως και η σημερινή. Αποκαλυπτικά είναι ορισμένα παλαιά σατιρικά κείμενα που αναφέρονται στην πολιτική και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα του 19ου αιώνα και του Μεσοπολέμου. Ακούγονται τραγικά επίκαιρα, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η Ιστορία στις μέρες μας επαναλαμβάνεται ως ...φάρσα!
Η παράσταση παρακολουθεί το «έπος ζωής» του Κλέωνα Τριανταφύλλου-Αττίκ (1885-1944) και της γενιάς του. Ξεκινά από την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα του 1900, με τους περίπατους στο Ζάππειο, τις καντάδες και τις μουσικές βραδιές στο αρχοντικό της οικογένειας Τριανταφύλλου. Περνάει στο Παρίσι της Μπελ-επόκ, με την περίφημη Μιστενγκέ να μεσουρανεί στα Follies Bergères και τον νεαρό Κλέωνα στο Ωδείο, τα μουσικά θέατρα και τα καμπαρέ να αρχίζει την καριέρα του ως «Αττίκ» - τραγουδοποιός. Τον ακολουθούμε στις γεμάτες περιπέτειες περιοδείες του σ' όλο τον κόσμο, από την Αμερική μέχρι και τη Ρωσία της επανάστασης των Μπολσεβίκων!
Για να καταλήξουμε στην Αθήνα της εποχής του Μεσοπολέμου, με τα «βαριετέ» και την περίφημη «Μάντρα», έναν τρόπο καλλιτεχνικής επικοινωνίας πρωτοπόρο για την ελληνική πραγματικότητα! Η «Μάντρα» υπήρξε ο ναός της τέχνης του Αττίκ και λειτούργησε για μιαν ολόκληρη δεκαετία (1930-1940), συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο στοιχεία από την παρισινή μπουάτ, την αθηναϊκή επιθεώρηση, το βαριετέ, την ταβέρνα και τη μουσικο-φιλολογική στοά! Υπήρξε φυτώριο πολλών σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως η Δανάη (η κορυφαία μούσα του Αττίκ), η Κάκια Μένδρη, η Πάολα, ο Νίκος Γούναρης, η Νινή Ζαχά κ.ά., καθώς και ορισμένων από τους σημαντικότερους στιχουργούς και κονφερανσιέ (Μίμης Τραϊφόρος, Γιώργος Οικονομίδης, Ορέστης Λάσκος κ.ά.).
Ο Αττίκ δίκαια θεωρείται γεννήτορας όλων των σύγχρονων Ελλήνων τροβαδούρων. Κοσμοπολίτης και βαθειά καλλιεργημένος, σπουδαίος συνθέτης και πιανίστας, τραγουδιστής, ποιητής, στιχοπλόκος, ηθοποιός, κονφερανσιέ, ταχυδακτυλουργός, χορευτής και ακροβάτης (!), υπήρξε μια πολύπλευρη και γοητευτική προσωπικότητα.
Τα τραγούδια του, άμεσα και βιωματικά, με βαθύ ρομαντισμό, ευγενική μελαγχολία και λεπτό χιούμορ, έφεραν στο ελληνικό ρεπερτόριο ένα ξεχωριστό ύφος και ήθος και συχνά αποτελούν ολοκληρωμένα μουσικο-θεατρικά μονόπρακτα.
Όλη αυτή η διαδρομή στη ζωή και την τέχνη του Αττίκ και της γενιάς του αποτελεί αφετηρία για τη νέα μουσικο-θεατρική παραγωγή στο Θέατρο Badminton.
Το υλικό της παράστασης (κείμενα, μουσικές, θεατρικά και λογοτεχνικά αποσπάσματα, καθώς και σπάνια εικαστικά, φωτογραφικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα) αποτελεί καρπό συστηματικής ιστορικής και μουσικολογικής έρευνας που υπογράφει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία της παράστασης υπογράφει η Σοφία Σπυράτου.
Ο Γιάννης Ξανθούλης έχει γράψει τους νέους στίχους και χιουμοριστικά στιχουργικά ιντερμέδια.
Την ενορχήστρωση και τη μουσική διεύθυνση της ζωντανής ορχήστρας έχει αναλάβει ο Θόδωρος Κοτεπάνος, ενώ η Λίλη Πεζανού επιμελείται τα σκηνικά και τα κοστούμια και ο Γιώργος Τέλλος τους φωτισμούς.
Αθήνα
ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON Από 22/02 έως 08/04
Προσθηκη σχολιου
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΛΗ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Λήθη στο θέατρο Πορεία: Προσκύνημα στο γυμνό!
Το να μιλήσεις για το τίποτα, μοιάζει με ματαιοπονία. Επειδή… [...]
“Ψευδαισθήσεις” στο θέατρο της οδού Κυκλάδων: Το όνειρο της αγάπης!
Μία αφήγηση από τέσσερις ηθοποιούς, για δύο ζευγάρια που οι… [...]
Μαντάμ Σουσού: Γκλαμουριά και λόξα!
Λαός και Κολωνάκι αναδεικνύουν τις μεγάλες αντιθέσεις τους στη Μαντάμ… [...]
Ο Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι στο Ακροπόλ- Ποιοτικός και... τεράστιος!
Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας είναι το… [...]
The sky up above στο θέατρο Αλκμήνη: Δυναμικό ξεγύμνωμα!
Ο ουρανός συμβολίζει μνήμες κι αγαπημένα πρόσωπα, αλλά καμιά φορά… [...]
Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Προκόφιεφ στο Μέγαρο: Έρωτας στα χρόνια του Στάλιν!
Η τέχνη έχει το δικό της ιστορικό χρόνο. Είναι εντυπωσιακό… [...]
Τερέζα Ρακέν: Πάθος εκ προμελέτης!
Το πάθος που τρελαίνει και οδηγεί στο έγκλημα και το… [...]
Απατεώνες και τζέντλεμεν- Δύο παραμυθάδες στη χώρα του έρωτα
Στους δύο κορυφαίους κωμικούς, τον Γιάννη Μπέζο και τον Πέτρο… [...]
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Εκάβη Ντούμα: -Οι χρυσαυγίτες πρέπει να μάθουν πρώτα ελληνικά!
Η Λήθη είναι μία παράσταση που ανεβαίνει στο θέατρο Πορεία,… [...]
"Δεν ένιωσα ποτέ 'τυχερή' που έφυγα από την Ελλάδα" - Τα ρίσκα της "Λονδρέζας" χορεύτριας και χορογράφου Ζωής Δημητρίου
"Ζει και εργάζεται στο εξωτερικό": μια φράση που στην παρούσα… [...]
Nicola Piovani: -Χαίρομαι που για πρώτη φορά δεν θα μου κάνουν ερωτήσεις για τον Μπερλουσκόνι!
Όταν ο Ennio Morricone ρωτήθηκε σε συνέντευξη με Άραβα δημοσιογράφο… [...]
Chromatic Sequence: -Η belle epoque κατέρρευσε. Μάλλον δεν ήταν η αυθεντική.
Οι Chromatic Sequence είναι ένα σχήμα που γεννήθηκε στη μουσική… [...]
Θάνος Τοκάκης: -Αν ήθελα να βγάλω λεφτά, δεν θα γινόμουν ηθοποιός!
Ο Θάνος Τοκάκης είναι ένας ταχύτατα ανερχόμενος άνθρωπος του θεάτρου.… [...]
Ο Carroll Dunham "Θησειάζει" δέντρα στην γκαλερί Bernier/Eliades - "Στην τέχνη σήμερα, ουσιαστικά δεν υπάρχει πια κάτι να διδάξεις"!
Όταν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις περιλαμβάνουν "βόλτα" στο Θησείο μια ζεστή… [...]
Νότης Μαυρουδής: "Για άλλη μια φορά, η Ελλάδα θα τροφοδοτήσει τη λαϊκή πλευρά τής μουσικής"
Ο Νότης Μαυρουδής αποτελεί ένα σπουδαίο "κεφάλαιο" για την ελληνική… [...]












