Εύρεση ΤαινίαςΗ άλλη όψη της ελπίδας

Η ταινία του Άκι Καουρισμάκι που απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο φετινό φεστιβάλ Βερολίνου, είναι μια κραυγή επίκλησης για ανθρωπισμό.

tweet
share

Ο Κάλεντ, είναι πρόσφυγας από τη Συρία που φτάνει στο Ελσίνκι και ζητά άσυλο. Όταν η αίτηση του απορρίπτεται το σκάει από το κέντρο φιλοξενίας που έμενε κι αναζητάει λίγη ελπίδα στους δρόμους της φινλανδικής πρωτεύουσας. Για καλή του τύχη πέφτει πάνω στον Βίκστρομ, ένα μεσήλικα ιδιοκτήτη εστιατορίου.

 

the other side of hope


Το φιλμ που τιμήθηκε πριν από λίγες μέρες με το βραβείο της καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας της χρονιάς από την FIPRESCI, είναι μια τυπική ταινία του Καουρισμάκι.

 

Μαύρο χιούμορ, μελαγχολική γραφή, χαρακτήρες «αποστεωμένοι» και ανέκφραστοι αλλά γεμάτοι συναίσθημα είναι το αφηγηματικό πλαίσιο που χρησιμεύει στον τρομερό Φινλανδό για να θίξει μια ιστορία που περικλείει όλο το νόημα του προσφυγικού ζητήματος. Μέσα από την παράλληλη ιστορία των δύο ξένων ανδρών που κάποια στιγμή θα δουν τις ζωές τους να τέμνονται, ο Καουρισμάκι προχωρά στο δεύτερο μέρος της άτυπης τριλογίας του που ξεκίνησε με το πετυχημένο «Λιμάνι της Χάβρης» και ανιχνεύει τα αποθέματα ανθρωπιάς που υπάρχουν σε ένα κόσμο που δοκιμάζεται έντονα την τελευταία δεκαετία λόγω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης που γεννά άνοδο του νεοφασισμού και της ξενοφοβίας. Τρυφερή και αισιόδοξη η ματιά του σκηνοθέτη στην πιο ανθρώπινη ταινία του αν και πολλά σημεία του σεναρίου φαντάζομαι ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις λόγω της αφέλειας και των εύκολων λύσεων του. Θαυμάσιο το φινάλε φέρνει το φιλμ στα ίσα του και δικαιώνει απόλυτα τον σκηνοθέτη.


Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Video

Πληροφορίες

  • Χώρα: Φινλανδία- Γερμανία
  • Έτος: 2017
  • Τίτλος: Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ (The other side of hope)
  • Σκηνοθεσία: Ακι Καουρισμάκι
  • Σενάριο: Ακι Καουρισμάκι
  • Πρωταγωνιστούν: Σερβάν Χαγί, Σακάρι Κουοσμάνεν, Γιάνε Χιτιαΐνεν, Ιλκα Κοϊβούλα, Νούπου Κοΐβου, Σίμον Χουσεΐν Αλ-Μπαζούν
  • Rating: 3
  • Διάρκεια: 98'
  • Διανομή: Ama Films

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε που παιζεται

ΑΣΤΥ Από 19/10 έως 25/10
Κοραή 4 Αθήνα / Κέντρο +302103221925
ΔΑΝΑΟΣ 1 Από 19/10 έως 25/10
Λ. Κηφισίας 109 Αθήνα / Αμπελόκηποι +302106922655
ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ Από 19/10 έως 25/10
Βασιλέως Γεωργίου Β & Ριζάρη Αθήνα / Παγκράτι +302107291800

Βαθμολογήστεαυτό το έργο

(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ