Εύρεση ΤαινίαςAmerican Made

Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος που θα δει το φιλμ πως τα όσα απίθανα διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια του είναι βασισμένα σε αληθινή ιστορία.

tweet
share

 

Η περιπετειώδης ζωή του Μπάρι Σιλ, ενός πιλότου που, στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές του ‘80, δούλευε ταυτόχρονα για τη CIA (ως προμηθευτής παράνομων όπλων στους Κόντρας) και τον Πάμπλο Εσκομπάρ (ως μεταφορέας της κολομβιανής κοκαϊνης) κερδίζοντας απίστευτα χρήματα.

 

Η δεύτερη συνεργασία του Τομ Κρουζ με τον Νταγκ Λίμαν μετά το «The Edge of Tomorrow» είναι μια εξωφρενική περιπέτεια δράσης που αφορά στη σκιώδη δράση ενός τυπικού αμερικανού αντιήρωα – στην πραγματικότητα ο Σιλ δεν ήταν παρά ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ένας ανυποψίαστος πολίτης, που κάποια στιγμή βρέθηκε με το χρυσοφόρο δελτίο του τζόκερ στο χέρι και δεν ήξερε τι να το κάνει- εν μέσω μιας θερμής πολιτικά και ιστορικά περιόδου. Το θέμα της ταινίας όμως δεν είναι ο Σιλ αλλά η CIA.

 

Ο σεναριογράφος εμπνεύστηκε την ιστορία, ψάχνοντας βρωμιές των μυστικών αμερικανικών υπηρεσιών ύστερα από την ταινία «Argo». Η χρονική περίοδος είναι η ίδια αλλά ο εξωτερικός εχθρός βρίσκεται αλλού. Η Νικαράγουα και η εμφύλια σύγκρουση μεταξύ Κόντρας και Σαντινίστας, οδηγεί τους αμερικανούς πράκτορες – η περίφημη υπηρεσία της CIA παρουσιάζεται σαν κέντρο ανιάτων αμφίβολης νοητικής στάθμης- στην στρατολόγηση αθώων πολίτων όπως ο Σιλ και ανάπτυξης στρατηγικών σχεδίων (η εκπαίδευση των Κόντρας επί αμερικανικού εδάφους είναι από τα πιο κωμικά ανέκδοτα του φιλμ) που μόνο για γέλια κάνουν.

 

Το «American made» δεν είναι μόνο μια ακόμα αποδόμηση του αμερικανικού ονείρου. Είναι η σπαρταριστή και ακραία σάτιρα ενός ολόκληρου έθνους και μιας ζόρικης εποχής (η Αμερική των 80ς είναι πριν και πάνω από όλα ο ρηγκανισμός και τα παράλογα του- δείτε την εξαίσια χρήση του αρχειακού υλικού που κάνει ο Λίμαν με τις μνημειώδεις ατάκες του Ρέιγκαν για τα καρτέλ και της συζύγου του για τις βλαβερές συνέπειες των ναρκωτικών), δοσμένη με τρομερό κέφι και μια απολαυστική ερμηνεία από τον Κρουζ που δεν διστάζει να αυτοσαρκαστεί με το κινηματογραφικό alter ego του.

 

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

 

 

Video

Πληροφορίες

  • Χώρα: ΗΠΑ
  • Έτος: 2017
  • Τίτλος: American made
  • Σκηνοθεσία: Νταγκ Λίμαν
  • Σενάριο: Γκάρι Σπινέλι
  • Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Σάρα Ράιτ, Ντόναλ Γκλίσον, Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=HySZm1lJepU
  • Rating: 3
  • Διάρκεια: 105'
  • Διανομή: U.I.P.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε που παιζεται

Βαθμολογήστεαυτό το έργο

(1 Ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ