Εύρεση ΤαινίαςΜίμης ο σιδεράς

Σε επανέκδοση η κλασική πολιτική κωμωδία της Λίνα Βερμίλερ με το δίδυμο Τζιανίνι- Μελάτο, η οποία ήταν υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.

 

tweet
share

Ο ανθρακωρύχος Μίμης ψηφίζει τον υποψήφιο του Κομμουνιστικού Κόμματος και όχι τον εκλεκτό της Μαφίας, θεωρώντας ότι η ψήφος είναι μυστική. Μετά τις εκλογές, απολύεται και δεν μπορεί να βρει δουλειά στο χωριό του, το οποίο ελέγχεται από τη Μαφία. Αναγκαστικά εγκαταλείπει τη γυναίκα του και την οικογένειά του, για να αναζητήσει δουλειά στο Τορίνο.Εκεί γνωρίζει την Φιόρε, μια αναρχική παρθένα, την οποία ερωτεύεται και κάνουν μαζί ένα παιδί. Όμως δεν είναι έτοιμος να δεχθεί τα νέα κοινωνικά ήθη που επικρατούν στο βιομηχανικό βορρά και επιπλέον θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος με τη Μαφία.

Η Λίνα Βερτμίλερ ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε υποψηφιότητα για το Όσκαρ σκηνοθεσίας το1975 με την ταινία «Ο Πασκουαλίνο και οι επτά καλλονές» (Pasqualino Settebellezze). Βοηθός του Φελίνι στο «8μιση» και υπέρμαχος του νεορεαλισμού στα πρώτα βήματα της, στράφηκε στο πολιτικό σινεμά τη δεκαετία του 70 με αιχμηρά φιλμ όπως τα «Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας» και «Η κυρία και ο ναύτης» που ακολούθησαν χρονικά το «Μίμης ο Σιδεράς». Η ταινία αν κάπως ρυτιδιασμένη σήμερα στέκεται αξιοπρεπώς χάρη στην αφοπλιστική ανθρωπικά του Τζιανκάρλο Τζιανίνι. Η Βερτμίλερ όπως στα περισσότερα έργα της έτσι και εδώ κουμπώνει σε ένα ενιαίο σύνολο την πολιτική και την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής εστιάζοντας κυρίως στη σεξουαλική επανάσταση και το φεμινισμό. Ταυτόχρονα αποδίδει γλαφυρά τις διαφορές του βιομηχανοποιημένου Βορρά και του φτωχού Νότου, πριμοδοτώντας μέσα από την ερωτική ιστορία τα πάθη και τις αδυναμίες των αναξιοπαθούντων ηρώων της. Μια συγκινητική ιστορία αγάπης που ισορροπεί ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό, καταγράφοντας τις αντιφάσεις της ιταλικής κοινωνίας.

 

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Video

Πληροφορίες

  • Χώρα: Ιταλία
  • Έτος: 1972
  • Τίτλος: ΜΙΜΗΣ Ο ΣΙΔΕΡΑΣ (Mimì metallurgico ferito nell'onore)
  • Σκηνοθεσία: Λίνα Βερτμίλερ
  • Σενάριο: Λίνα Βερτμίλερ
  • Πρωταγωνιστούν: Τζιανκάρλο Τζιανίνι, Μαριαντζέλα Μελάτο,Τούρι Φέρο, Αγκοστίνα Μπέλι, Έλενα Φιόρε, Λουίτζι Ντιμπέρτι
  • Rating: 3
  • Διάρκεια: 121'
  • Διανομή: New Star

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε που παιζεται

Βαθμολογήστεαυτό το έργο

(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ