Εύρεση ΤαινίαςΕπιχείρηση Ανθρωποειδές

Τα αυθεντικά γεγονότα της απόπειρας δολοφονίας του αξιωματικού των SS Reinhard Heydrich, τρίτου κατά σειρά ανώτερου αξιωματικού του 3ου Ράιχ μετά τον Hitler και τον Heinrich Himmler, επιχειρεί να αποδώσει ο Sean Ellis.
tweet
share
Τσεχοσλοβακία 1942.Ο Josef Gabčík και o Jan Kubiš φθάνουν στην κατεχόμενη Πράγμα με σκοπό να φέρουν εις πέρας την επιχείρηση «Ανθρωποειδές». Η αποστολή έχει στόχο να δολοφονήσει τον αξιωματικό των SS Reinhard Heydrich, επί κεφαλής των Ναζί στην Τσεχοσλοβακία και γνωστός ως ο “σφαγέας της Πράγας”. Εκεί οι δύο άντρες θα έρθουν σε επαφή με την τοπική αντίσταση και με πολλές δυσκολίες θα προσπαθήσουν να οργανώσουν το σχέδιο.

anthropoid

Αν και δεν είναι άσχημη η ταινία, αποπνέει την αίσθηση της χαμένης ευκαιρίας για κάτι πραγματικά σπουδαίο. Ο λόγος είναι πως ενώ μέχρι τα μισά του φιλμ, παρακολουθούμε ένα άρτιο κατασκεύασμα, με υποδειγματική αξιοποίηση των ιστορικών εργαλείων (τέλεια η ανάπλαση της Πράγας του Β Παγκοσμίου Πολέμου, πειστικοί χαρακτήρες, ρεαλισμός και σεβασμός στην έρευνα γύρω από τις επίσημες καταγραφές του καίριου ιστορικού γεγονότος) που κορυφώνεται στην καλογυρισμένη σκηνή της απόπειρας δολοφονίας του Heydrich, από κει και πέρα η αφήγηση παίρνει αναίτια άλλη τροπή, ρίχνοντας βάρος στην κλιμάκωση του δράματος μέσω εμπορικών κλισέ (άλλο ένα ρομάντζο χωρίς ουσιαστικό λόγο εν μέσω πολεμικών σειρήνων), σεναριακών ευκολιών και προβλέψιμης εξέλιξης. Ειδικά το φινάλε με την πολιορκία της εκκλησίας που κρύβονται οι δράστες, κρατάει περισσότερη ώρα από ότι θα έπρεπε και χρησιμοποιεί «ποιητικές» σκηνές που δεν βγάζουν αυθεντική συγκίνηση. Ευχάριστη έκπληξη η παρουσία του Jamie Dornan, του περίφημου κύριου Gray των 50 και βάλε αποχρώσεων, στο ρόλο του ενός δράστη, δίπλα στον έμπειρο ιρλανδό Cillian Murphy («Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι», «Inception» κ.α.).

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Video

Πληροφορίες

  • Χώρα: Τσεχία, Αγγλία, Γαλλία
  • Έτος: 2016
  • Τίτλος: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΕΣ (ANTHROPOID)
  • Σκηνοθεσία: Sean Ellis
  • Σενάριο: Sean Ellis, Anthony Frewin
  • Πρωταγωνιστούν: Jamie Dornan, Cillian Murphy, Brian Caspe
  • Rating: 2
  • Διάρκεια: 105'
  • Διανομή: Spentzos

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε που παιζεται

Βαθμολογήστεαυτό το έργο

(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ