50 + 50 ορόσημα της Ιστορίας

Δεκέμβριος 01, 2016
Αν τα δραματοποιημένα ιστορικά ντοκυμαντέρ που μας καθηλώνουν με τον ελκυστικό τρόπο με τον οποίο περιγράφουν τον κόσμο, ήταν βιβλία, τότε σίγουρα θα ήταν σαν τα ιστορικά βιβλία των Ian Crofton και Ben Dupre, με τον χαρακτηριστικό αριθμό "50" στον τίτλο, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Τα βιβλία "50 μεγάλα γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο" και "50 μεγάλες ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο", περιγράφουν με όσο το δυνατόν απλούστερο και κατανοητό τρόπο, χωρίς όμως να υπολείπονται σε επιστημονικότητα, τα ορόσημα εκείνα που στάθηκαν καθοριστικά για την εξέλιξη της ανθρωπότητας.
tweet
share
Τα δύο βιβλία επιχειρούν ένα "φιλτράρισμα" της σωρείας γεγονότων και ιδεών που διαμόρφωσαν την Ιστορία της ανθρωπότητας, ξεχωρίζοντας 50 γεγονότα και 50 ιδέες που προτείνουν ως σημαντικότερα σημεία αναφοράς, προκειμένου ο αναγνώστης να αποκτήσει μια σφαιρική γνώση για τον κόσμο.

Στο "50 μεγάλα γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο", περιγράφονται οι κρισιμότερες εξελίξεις όλων των εποχών σε όλες τις ηπείρους, από τις απαρχές της γεωργικής παραγωγής πριν από 10.000 χρόνια, μέχρι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους. Ο Ian Crofton, συγγραφέας πολλών βιβλίων εκλαϊκευμένης ιστορίας, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γεγονότων, από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι τη σύγχρονη Κίνα και από τους Βίκινγκς και τους Μογγόλους μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση και τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η ατμόσφαιρα κάθε περιόδου που εξετάζεται ζωντανεύει μέσα από επιλεγμένα αποφθέγματα διάφορων προσωπικοτήτων, όπως ο Αριστοτέλης, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο Γαλιλαίος, ο Τόμας Τζέφερσον, ο Λίνκολν και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Επιπλέον, φωτίζονται πολλά συναρπαστικά θέματα, από τον Άνθρωπο της Αναγέννησης μέχρι τον Βουκεφάλα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και από την Ισλαμική Επιστήμη και τους Βερβερίνους κουρσάρους μέχρι τον κώδικα Ενίγκμα και την ατομική βόμβα.

Στο "50 μεγάλες ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο", ο Ben Dupré εξετάζει μερικές από τις πιο σημαντικές ιδέες της πολιτικής, της φιλοσοφίας, της θρησκείας, των οικονομικών, της επιστήμης και της τέχνης. Κάποιες από αυτές είναι αδιαμφισβήτητες (ο πλατωνισμός, η δημοκρατία), άλλες εκπληκτικές (η Μεγάλη Έκρηξη, το χάος), μερικές μυστηριώδεις (η μοίρα, ο σουρεαλισμός) και κάποιες πέρα για πέρα τερατώδεις (ο φασισμός, ο ρατσισμός). Όλες τους όμως είναι σημαντικές και όλες τους έχουν ασκήσει μεγάλη επιρροή στον ανθρώπινο πολιτισμό.

Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσθήκη σχολίου